Hrvatski Fokus
Kultura

Krilo ptice

Krilo ptice ostavlja svoj znak, svoju simboličku nazočnost, trag leta, dokaz vitaliteta

 

Svaki put kada se suočim s pojedinom skulpturom suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog kipara Vitolda Košira (i diplomiranog glazbenika, svira violu u simfonijskom orkestru i bas gitara u rock sastavu i svakako da ne zaboravim, vatrenog sokolara) pomislim na krilo, polusavijeno krilo ptice, možda baš sokola ili orla s kojima i to odavna druguje.

U nizu skulptura, sačinjenih od nesvakodnevne i dosta specifične autorske ideje umjetnika, stvorene od betona i željeza, primjećivao sam detalje koji su se naprosto isticali, blage ovalne forme, zakrivljene linije dominiraju u oživljenoj vreloj betonskoj masi, tek donekle limitirane željeznim okvirom. I uvijek sam pomišljao, krilo, krilo ptice ostavlja svoj znak, svoju simboličku nazočnost, trag leta, dokaz vitaliteta, svjedočenje o slobodi pokreta, stvarnost nesputanosti, doživljaj oslobođenosti i izazov volumena. Mogućnost kretanja, let, neograničena moć, bezgranični prostori, sposobnost suprotstavljanja sili teži, ograničenju, to je srž ovoga motiva.

Na mnogim skulpturama, u raznim oblicima tvorbe, susretao sam ovalne simbole, negdje brojnije a ponegdje tek osamljeni otisak znaka. Naravno, bez obzira koliko čovjek interesa imao i s koliko njih doista bio prožet, ostaje jedinstvena konstanta, bit svakog pojedinca, njegov jedinstveni karakter, neovisno kojim redom navodimo različita lica, nataložena jedna ispod drugog, trećeg, kipar, glazbenik, sokolar.

Bogati opus Vitolda Košira koga čini niz uspjelih nadahnjujućih skulptorskih ciklusa, izvedenih u betonu i željezu, i apstraktnih i figurativnih, u raznim materijalima bez ikakve je sumnje danas jedan od ključnih točaka aktualne hrvatske umjetnosti.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Akrili na velikom formatu Gorana Petrača

hrvatski-fokus

ANIMAFEST – Opstali smo u otežanim uvjetima

HF

Poetika svjetlosti i oblika Željke Bašlin

hrvatski-fokus

Dubrovčani u talijanskoj književnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...