Hrvatski Fokus
Kultura

Igračke – djetinjstvo zauvijek

Gostujuća izložba Muzeja za umjetnost i obrt “Tragovi romantičnog djetinjstva”

 

Gostujuća izložba Muzeja za umjetnost i obrt Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, otvarena je u četvrtak, 4. studenog u Etnografskom muzeju i dio je velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek.
Izložbom je obuhvaćeno više od 130 eksponata iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Odabirom eksponata iz zbirke tekstila i modnog pribora, zbirke metala i zbirke namještaja, koji potječu iz druge polovine 19. i do sredine 20. stoljeća, naglašava se raznovrsnost i zanatska razina izvedbe sačuvanih igračaka kao i raznovrsnost materijala od kojih se igračke izrađuju, poput porculana, srebra, tekstila, drva, celuloida i papira. Izbor iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti.
Autorice izložbe: muzejska savjetnica dr. sc. Arijana Koprčina, voditeljica zbirke metala i viša kustosica Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora.
Dizajnerica postava: Nikolina Jelavić Mitrović
Voditeljica projekta: dr.sc. Iris Biškupić Bašić
Izložba je otvorena od 4. do 28. studenog 2021. godine.

Anđelka Felja

Povezane objave

Izložba Stjepka Mamića u Veneciji

HF

Tajanstvena lica žena na Lukšinim slikama

HF

Najskuplji pravopis – besplatni pravopis

HF

Strauss i Šostakovič u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više