Hrvatski Fokus
Hrvatska

Dubrovnik se ne da u provaliju

Prisustvo zla je očito i vidljivo. Tragovi mu smrde nečovještvom i religijom boga novca

 

Ovce pred provalijom bleje, vuci grickaju, tjerajući ih preostaloj travi na koju su jedino usredotočene, “psi” čuvari pokušavaju odvratiti od opasnosti što su je “svjesne”… pada sumrak… Priču mogu svi sami nastaviti ili će im je ”upucati”

Svjedoci smo prijevremenog odlaska poznatih nam osoba ali logično je što u doba ”jeseni” ima čudnih iznenadnih odlazaka onih za koje smo možda čuli, ali i nama osobno nepoznatih.

Nemojte misliti da pišem o Covidu (19)19 ili 2021., koji se nastavlja unatoč svim čudima eksperimentalne farmaceutike tu pred našim očima. Očima onih koji odbijaju ući u sustav kontrolirane vakcinacije kontrole života, i onih potpuno jednakih njima, koji su prihvatili ovisnost o nepoznatom prvi, drugi, treći a izvjesno je već i četvrti…. i tako dalje put. Tko kaže da se to radi dragovoljno bez uvjetovanja i raznovrsne palete pritisaka neka me poškaklja da ga još ponekom informacijom za razmišljanje ”obradujem”. Nema ni posebne potrebe… vidi i sam ono što misli da sanja.

Kakve to sve veze ima s našim Gradom i cijelom županijom. Ima i te kako. Prisustvo zla, bili mi svjesni ili (teško je povjerovati) ne, ako nije očito i vidljivo, lako ga je spoznati. Tragovi mu smrde nečovještvom i religijom boga novca.

Rijetki znaju (unatoč uvriježenog stava kako se bore s vjetrenjačama i protiv malverzacija neće uspjeti), kako su aktivisti (uz pomoć dijela boljih iz politike) zaustavili mogućnost gradnje naftnih platformi pred Gradom i cijelim jugom Hrvatske, spriječili izgradnju hidroakumulacije u podzemlju Omble za potrebe instalacija vodospreme na Srđu.

Muzej Domovinskog rata u Imperialu čuva cijeli plato Srđa od kriminalnog projekta skupljeg nama nego ”investitorima”. Ne, nismo protiv golf terena na 110, pretpostavimo, legalnih hektara obuhvata golf igrališta s popratnim objektima, iako je u pitanju bio trojanski konj. Lako je zaključiti da bi se golf igralište (eventualno) izgradilo posljednje nakon što bi Imperijal zaradio za vile, vile za apartmane i tako dalje dok “glumci” ne bi ušli u Grad, ma što ušli… jamili ga.

Kad bi Srđ poravnali pitanje je koliko bi se na njemu igralo, a kad bi se pod izlikom neprofitabilnosti, nedovoljnog interesa, cijena vode, struje, komunalnih naknada i nezainteresiranost mladih virtualiziranih nasljednika elite, golf teren isparcelizirao za nove kućice u cvijeću na zelenoj travici što je trebala potaracati gene nam kamene. Kud ćeš ljućeg kamena od onoga iznad Konavoskog polja, a ni u Primorju ga ne manjka. Sjećate se da su tursko-francuski investitori trebali početi plaćati rentu tek nakon što bi (vjerojatno nikad) prikazali da imaju dobit u poslovanju. Osujećeno, kao i plan da sve fekalije Dubrovnika završe na obradi u Komolcu gdje izvire najmanja rijeka na svijetu a uvjet je života Grada.

Smrdi i ”pista” tranzitne brze ceste, kud baš nego planirana izravno preko izvorišta rijeke Omble, znači velebni vijadukt-most. Usput bi cesta ugrozila izravno i neizravno izvore: Žljebi iznad Petrova sela,  Tundrača iznad Mokošice, Sv. Nikola u Dračevu selu, Točak u Prijevoru, Vrelo na Šumetu, Milatovica i Bota na Staroj Čajkovici, Orovac, Račevica i Sv. Kuzma Damjan na Knežici . To bi moglo imati i katastrofalne posljedice… ne samo po okoliš veliku, kakva je sasvim izvjesna.

Nije ni krenulo gađenje zemlje i građenje CGO Lučino razdolje, a već se na daleko osjeća smrad ne čovještva. Govorimo, pišemo, borimo se aktivističkim i političkim putom, ima puno primjedbi, predložio sam i rješenja. Što će od svega biti vidjet ćemo a sve će ostati zapisano na savjesti današnjih ljudi a budućih duša. Svakako nije dobro što se čeka ta ”mana”, koja bi (kao) sve riješila a ne odvaja se otpad ili se pak s njim mulja.

Borit ćemo se i dalje, upozoravati ali i predlagati. Rješenja postoje, samo nisu u do sad napravljenim županijskim smetlištima, koja se naziva Centrima za gospodarenje otpadom, kakav je bilo planirano da bude i naš.

Mogu vas za sad uvesti još samo u pitanje, koje čekam pravovremeno iznijeti javnosti. Vezano je uz uzroke i posljedice tragedije požara HE Dubrovnik u Platu, koja bi mogla napokon krenuti u konkretno sudsko procesuiranje s kašnjenjem od barem pola godine dana. Šapnut ću vam samo još nešto. Da je Dubrovnik središte hrvatske politike o istini stanja energenata, poglavito električne energije, i da se u njemu ”krije” izuzetan i političko malverzacijski razlog zbog kojega još uvijek nije poskupila struja kućanstvima. Namjera i napetost onih koji bi to trebali napraviti su strahoviti. Znaju kako bi moglo otvoriti Pandorinu kutiju što je drže u rukama i toga su svjesni, ali ako Bog da bit će i za ovu temu vremena.

Da završimo ovaj osvrt s temom o davanju značaja Domovinskom ratu i braniteljima.

Poznati slobodnozidarski slugani, bivši jugonostalgičari i apatridni europejci, tobožnje kozmopolite ne žele pročitati što piše provokator o Vukovaru, koji je zaboravljaju Živi grad, nego nam nastoje ”stručno” pojasniti što to Dežulović s Pelješca piše sadržajem teksta tobože izdvojenog od naslova i naglasaka, koji im se na žalost sviđaju a na tragu su podjela i izdizanja ovog provokatora na razinu pameti iznikle na vulgarnosti iskorištenoj za senzibiliziranje upravo njihovih stavova globalne agende ništavila, ali ne i osjećaja objektivnosti kad je u pitanju način povezivanja hrvatskih svetinja s frustracijama boraca podrepaša slobodne zidarije. Koji su za takve eskapade i te kako nagrađeni a to se smatra po Vama normalnim. Vjerojatno bi i trebali pasti na neki štos, kad bi dijelili naslove i podnaslove od teksta, preskakali vulgarnosti i čitali ono što uzgred, mažući oči neukima i neupućenima, piše za branitelje “zabrinuti” gospar. Brane ga istomišljenici njihovom “pristojnošću” tumačenja vulgarnih izraza i šovinističko diskriminirajućih sintagmi i stavova, koji najviše govore o njima samima i stavovima što im ih neukima Boris sposoban uvali podvalom. Blizu provaliji ni za dobro njih za koje ”nema” granica, ni za dobro nas koji smo ih svjesni. A sve smo to mi ako nam je košulja bliža od jakete. 

Čuvajte se meni svi jednako dragi ljudi, pokazalo se da vas je većina iskazala hrabrost braniti ljudske slobode, osim pogubljenih i ucijenjenih, naravno manjina je uvijek na prvoj crti za svih kad se u masi traži Čovjek. Tko je u ovom pomalo prokletom ali i velikom vremenu borbe za dobro na tom putu usamljen, preziran i u tuzi za svojim prerano otišlim dragima budite sigurno da su oni s nama jer i Vi ste Oni. Budimo ih dostojni.

P.S. sudac Vrhovnog suda bi se umjesto politikom ulagivanja svom visoko rangiranom sumještaninu trebao baviti kriminalom i krupnim malverzacijama a ne časnim pozdravom iz Domovinskog rata ”Za Dom spremni”

Marko Mujan

Povezane objave

Moderni balkanski krkani u politici

HF

MALI OGLASNIK – Mijenjam sve, osim sebe

HF

Prirodnim kretanjem stanovništva izgubili smo u 2023. godini 21.193 stanovnika

hrvatski-fokus

PREDIZBORNA BOJIŠNICA ILI OSMA OFENZIVA 2 – Izbori

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više