Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Zbogom radijatorima

Prednosti podnog grijanja

 

U svojem domu nitko ne želi biti ograničen, bez obzira na to radi li se o uređenju malog ili velikog životnog prostora, zar ne? U domu se svi žele osjećati sigurno. Zato se i puno vremena odvaja kako bi se dom uredio baš po želji. Pri tome se pomno biraju i usklađuju boje, traže se savršene kuhinje, rasvjeta i dekoracije, a sve zbog želje da sve bude ‘tip-top’ i točno kako je zamišljeno.

Baš kao što svi tražimo svoju idealnu sofu i fotelju u kojoj u trenucima opuštanja u miru mogu čitati omiljenu knjigu, tako bi se trebao birati i sustav grijanja. To znači da on treba biti u skladu sa suvremenim potrebama i načinom života.

I zato treba reći zbogom radijatorima koji oduzimaju dragocjeni prostor i kvare dojam uređenja. Vrijeme je za ugradnju podnog grijanja koje pruža više mogućnosti za prepuštanje vlastitim idejama. Podno grijanje je nevidljivo i ne utječe na dizajn interijera. Uz to, riječ je o estetskom i udobnom načinu grijanja bez cirkulacije prašine i suhog zraka, zdravstveno prihvatljivijem i ekonomičnijem od radijatorskog. Dakako, odabir ovisi o individualnim potrebama i mogućnostima.

No, važno je sagledati sve aspekte, a sustav podnog grijanja donosi uštede, brzo zagrijava prostor, jednostavno se održava, ima tih način rada i estetski se uklapa u svaki pa i najmanji prostor i pogodan je za gotovo sve strukture podova. Stoga ne čudi da je podno grijanje postalo sve češći sustav grijanja u većini novoizgrađenih kuća i stanova, ali i u prostorima koji se renoviraju.

Uz to, ne smiju se zanemariti ni prednosti koje taj sustav ima na zdravlje. Naime, podno grijanje ne diže prašinu i ne isušuje zrak, što je posebice bitno za osobe koje pate od alergija, a koža postaje finija!

Za razliku od pojedinačnih radijatora, podno grijanje osigurava ravnomjernu raspodjelu topline u cijeloj prostoriji i može se biti siguran, bez obzira na to gdje se stoji ili sjedi, da neće biti hladnih ili previše toplih zona, već će u cijeloj prostoriji biti ugodna klima.
U slučaju nedoumici zbog glasina da se podno grijanje ne može kombinirati s parketom ili da uzrokuje oticanje nogu slijede odgovori na sva takva pitanja.

Mit 1: podno grijanje je puno skuplje nego radijatori

Točno je da je cijena instalacije podnog grijanja za 30 % veća od klasičnih radijatora, no ono je investicija koja se dugoročno isplati. Budući da je sustav energetski učinkovitiji i zahtijeva manje održavanja, korisnici će otkriti da su njihovi računi mnogo manji i ukupni troškovi sustava mnogo niži nego kod klasičnih radijatora.

Mit 2: kuća s podnim grijanjem nikad se ne zagrije

Iako je istina da podno grijanje ne proizvodi toliko topline kao klasični radijator, ono stvara dovoljno topline za stvaranje ugodnog okruženja. Sustav radi prema načelu ravnomjerne raspodjele topline po cijeloj podnoj površini pa temperatura zraka u prostoriji može doseći i 25 °C. Vlasnici čak mogu namjestiti termostat za nekoliko stupnjeva i biti sigurni da ne gube toplinu.

Mit 3: podno grijanje je instalirano samo u pod

To može biti iznenađujuće, no u stvarnosti se podno grijanje može ugraditi i iza poda. Možete se ugraditi i u zidove ili stropove kako bi se prostorije brže zagrijale. Ukupno gledajući, podno grijanje ne zahtijeva dodatni prostor pa se može savršeno integrirati u bilo koji moderni interijer.

Mit 4: podno grijanje uzrokuje oticanje nogu

U ranim danima podnog grijanja, temperatura poda je mogla porasti na više od 35 °C, a u tom slučaju dolazi do oticanja stopala. Današnji sustavi sprječavaju takve situacije, osobito ako je kuća dobro izolirana. Zapravo, kombiniranje podnog grijanja s dizalicom topline omogućuje sustavu hlađenje, što je plus u vrućim ljetnim mjesecima.

Mit 5: podno grijanje nije zdravo

Podno grijanje sprječava cirkulaciju čestica prašine koje mogu izazvati alergije ili bolest. Vlasnici kuća također mogu iskoristiti razne prednosti podnog grijanja kao što su viša razina vlažnosti i zdravije okruženje bez grinja i plijesni, što je osobito korisno za ljude koji imaju alergije ili probleme s disanjem.

Mit 6: podno grijanje i parket ne mogu se kombinirati

Ako je parket izveden od stabilne vrste drva koja je otporna na vlagu i višeslojnu izvedbu, slobodno se može krenuti u ugradnju! Ako se koristi parket kao završna obloga, idealno rješenje je upravljanje pomoću termostata s osjetnikom u podu.

Primjena takvih sustava je moguća u svim vrstama objekata: stanovima, kućama, uredima, proizvodnim halama, radionicama, nogometnim igralištima, sportskim dvoranama itd. (ege)

Povezane objave

Naš S.O.S.-ed – Nove prijetnje Karla Erjavca

HF

Lobistička lekcija Sarajeva Zagrebu

HF

Imat ćemo korist od Trumpa

HF

Crna Gora ipak želi naše more!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više