Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Muslimani u BiH jedini slave rođendan Republike Turske

Dijelu BiH ostali u lijepom sjećanju: Stari most u Mostaru i Gradska vijećnica u Sarajevu osvijetljeni bojama turske zastave

 

Povodom 98. rođendana moderne Republike Turske održava se niz manifestacija u Turskoj i u veleposlanstvima te zemlje diljem svijeta. Prije 98 godina je Kemal Paša proglasio sekularnu Republiku Tursku i pokušao svoju zemlju približiti Zapadu.

Kao otac moderne nacije dobio je i nadimak Ataturk, po kome je i ostao poznat. Ovaj zapadni kurs je Republika Turska držala preko 80 godina, da bi u zadnje vrijeme autokratski predsjednik Erdogan sve više prigušio slobodu govora i demokratske vrijednosti u državi. 

Nevladine organizacije javljaju o brojnim progonima političkih neistomišljenika i stalnim pokušajima cenzure u javnom diskursu.

Prigodnim programskim sadržajima se cijela Turska,  podsjeća na historiju zemlje i značaj 29. listopada koji se obilježava kao nacionalni praznik.

Jedina mjesta u ostatku Europe, koji su se pridružili javnom slavlju nacionalnog praznika Turske su Grad Sarajevo i općina Stari Grad u Mostaru.

Tako je sarajevska Vijećnica osvijetljena bojama zastave Republike Turske, nakon što je večeras bojama zastave Turske osvijetljen i Stari most u Mostaru.

dnevnik.ba/vijesti/dijelu-bih-ostali-u-lijepom-sjecanju-stari-most-u-mostaru-i-gradska-vijecnica-u-sarajevu-osvijetljeni-bojama-turske-zastave-2619763

Povezani članci

Treći arapski entitet

HF

Kompromis i dijalog kamen su temeljac svakog društva

hrvatski-fokus

Bijele ruže za pobijene franjevce u Mostaru

hrvatski-fokus

Bošnjacima nije u interesu prestanak rata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...