Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Forenzičke revizije županije Maricopa u Phoenixu u Arizoni  

Glavni tužitelj Arizone dodatno ispitao nekoliko posebnih nalaza revizije radi moguće istrage  

 

Glavni tužitelj Arizone dodatno ispitao nekoliko posebnih nalaza revizije radi moguće istrage. Takvi drugi nalazi uključuju sljedeće:

• Nijedan od različitih sustava vezanih uz izbore nije imao brojeve koji bi se međusobno slagali i slagali. U nekim slučajevima te su razlike bile značajne.

• Čini se da je bilo puno 27.807 glasačkih listića pojedinaca koji su se preselili prije izbora.

• Nedostaju datoteke na poslužitelju Sustava za upravljanje izborima (EMS).

• Slike glasačkih listića 284.412 na EMS -u bile su oštećene ili nedostaju.

• Činilo se da su zapisnici namjerno prebačeni, a svi podaci u bazi podataka vezani za Opće izbore 2020. u potpunosti su obrisani.

• Sa strane glasačkih listića, skupine nisu uvijek bile jasno ocrtane, u dupliciranim glasačkim listićima nedostajali su potrebni serijski brojevi, originali su duplicirani više puta, a revizorima nikada nije dostavljena dokumentacija o lancu skrbništva za glasačke listiće za razdoblje prije prebacivanje glasačkog listića u revizorenjegu. Sve je to povećalo složenost i poteškoće u pravilnoj reviziji rezultata; i dodala nejasnoće u konačne zaključke.

• Županija Maricopa nije slijedila osnovne prakse i smjernice CISA -e o kibernetičkoj sigurnosti• Nisu se slijedili softverski i zakrpni protokoli

• Upravljanje vjerodajnicama bilo je pogrešno: jedinstvena korisnička imena i lozinke nisu dodijeljene

• Nedostatak osnove za aktivnosti domaćina i mreže za odobrene programe, komunikacijske protokole i komunikacijske uređaje za sustave glasovanja

Bivši predsjednik Donald Trump oštro je kritizirao lažne vijesti jer je izvijestio da je revizija okruga Maricopa u Arizoni proglasila Bidena “lažnim pobjednikom” na izborima 2020. U svom govoru Trump je izvijestio o službenim rezultatima revizije okruga Maricopa i imenovao popis nalaza forenzičke revizijske skupine Cyber Ninjas.

Trump je započeo rekavši da je 23.444 glasačkih listića prebrojeno s prethodnih adresa birača, a nakon toga je izjavio da je tada primljeno još 9.041 glasačkih listića. Trump je tada rekao okupljenima da mu samo trebalo 10.000 glasova da oduzme državu Bidenu. Nakon tog brzog interakcije kazao je kako je 5.295 birača potencijalno glasovalo na drugim šalterima, 3.432 glasa ne odgovara imenima ljudi koji su glasovali, te da je prebrojan 1.551 višak glasova. Također je izjavio da je bačeno preko 17.322 udvostručenih glasačkih listića i spomenuo nalaze dr. Shive.

Evo izvršnog sažetka revizije od strane Cyber Ninjas: Ova revizija bila je najopsežnija i najsloženija revizija izbora ikad provedena. To je uključivalo ručno prebrojavanje 2,1 milijuna glasačkih listića, forenzičku inspekciju svih glasačkih listića, forenzički pregled glasačkih strojeva i detaljnu analizu popisa birača i završnih spisa općih izbora 2020. Ono što je pronađeno je i ohrabrujuće i otkrivajuće. S pozitivne strane nije bilo bitnih razlika između ručnog prebrojavanja dostavljenih glasačkih listića i službenih rezultata izbornih platna za Županiju Maricopa. To je važno otkriće jer su glasački listići najbolji dokaz namjere birača i nema pouzdanih dokaza da su glasački listići izmijenjeni u bilo kojoj materijalnoj mjeri.

Međutim, na temelju drugih nalaza Sud preporučuje zakonodavcu da pooštri izborni postupak kako bi pružio dodatnu sigurnost u budućnosti te da državni odvjetnik Arizone dodatno preispita nekoliko konkretnih nalaza naše revizije radi moguće istrage. Takvi drugi nalazi uključuju sljedeće:

  • Nijedan od različitih sustava povezanih s izborima nije imao brojeve koji bi uravnotežili i međusobno se dogovorili. U nekim slučajevima te su razlike bile značajne.
  • Čini se da je mnogo 27.807 glasačkih listića od pojedinaca koji su se preselili prije izbora.
  • Datoteke su nedostajale na poslužitelju sustava za upravljanje izborima (EMS).
  • Glasačke slike 284,412 na EMS-u bile su korumpirane ili nestale.
  • Činilo se da su se dnevnici namjerno prevrtali, a svi
    podaci u bazi podataka koji se odnose na opće izbore 2020. bili su u potpunosti izbrisani.
  • Na glasačkoj strani serije nisu uvijek bile jasno razgraničene, dupliciranim listićima nedostajali su potrebni serijski brojevi, originali su duplicirani više puta, a revizorima nikada nije dostavljena
    dokumentacija lanca Custody za glasačke listiće za razdoblje prije premještanja glasačkog listića u skrb revizora. Sve to povećalo je složenost i poteškoće u pravilnoj reviziji rezultata; i dodao dvosmislenost u konačne zaključke.
    • Okrug Maricopa nije slijedio osnovne najbolje prakse i smjernice CISA-e o kibernetičkoj sigurnosti
  • Softver i protokoli zakrpe nisu poštovani
  • Upravljanje vjerodajnicama bilo je pogrješno: jedinstvena korisnička imena i lozinke nisu dodijeljeni
  • Nedostatak polazne vrijednosti za aktivnosti domaćina i
    mreže za odobrene programe, komunikacijske protokole i komunikacijske uređaje za sustave glasovanja. (v.h.)

Povezane objave

Ruska agresija i ukrajinsko rudno bogatstvo

hrvatski-fokus

Mlađahni i kočoperni Srbin

HF

Ghebreyesus u raljama bračnoga para Gates

hrvatski-fokus

Manji porezi za Amerikance

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više