Hrvatski Fokus
Religija

Muzej anđela u Varaždinu

Anđeli Željka Prsteca

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Prstec iz Varaždina, odavno je posvetio sve svoje neiscrpno nadahnuće iznimnom motivu, motivu anđela, stvarajući jedinstvenu, specifičnu autorsku kreaciju, zanimljiv i vrlo dojmljiv opus. Njegovi su anđeli bucmasti dječačići (putti), lebde oko crkava, između zemlje i neba, nose trube, u noći sa snijegom, silno su simpatični, dobrohotni, vjesnici, u plavom polumraku, donoseći u tišini utjehu, mir i spokoj.

Promatrajući Prstecove slike s plesom anđela oko zvonika, između snježnih pahulja, za trenutak se može učiniti kako je na slici prikazan trenutak kada se vrijeme zaustavilo i jedino se povremeno začuju anđeoske trube. Prstec je vješto i strastveno stvorio mnoštvo anđelčića, oni žive svuda oko nas, nalaze se u istom prostoru s nama, služeći se različitim likovnim tehnikama stvarajući klasične slike u ulju ili male oltare. Ipak, najčešće anđeli lete iznad poznatih varaždinskih veduta, sačuvane i otmjene gradske arhitekture, iznad starih i oronulih a tako značajnih kuća.

Prstec je u svojem slikarskom opusu, preko niza djela u različitim likovnim tehnikama, sačuvao zajedničko sjećanje na proteklo doba, na raznolika lica  povijesti, građevine i osobe, usprkos nadmoćnom zaboravu koji želi pokriti prazninom sve što mu se dopusti. Svemu tome pridodao je osnutak Muzeja anđela u Varaždinu, koji i danas djeluje uspješno, uspostavljajući i održavajući veze čovjeka i anđela. Nesvakidašnji opus varaždinskog umjetnika Željka Prsteca zauzima posebno mjesto u aktualnoj likovnoj hrvatskoj produkciji.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Vodnjanske relikvije

HF

USKRSNA JAJA – Tucak

HF

Škandal u Vatikanu

HF

Samostan o. Ante Antića na Trsteniku u Splitu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više