Hrvatski Fokus
Religija

Zavrzlame oko pobačaja

Papa Franjo preporuča Bidenu da i dalje ide na pričest iako zagovara pobačaj

 

Nakon posjeta američkog predsjednika Joea Bidena papi Franje u Vatikanu 29. studenoga 2021. saznali smo da je isti izjavio pred novinarima za televizijski kanal, portal Fox News channel (FNC) sljedeće: „President Biden said that Pope Francis, during their meeting Friday in Vatican City, told him that he should continue to receive communion, amid heightened scrutiny of the Catholic president’s pro-abortion policies. A prema googleu prevoditelju: „Predsjednik Biden rekao je da mu je papa Franjo, tijekom njihovog sastanka u petak u Vatikanu, rekao da bi se trebao nastaviti pričešćivati, usred pojačanog nadzora politike katoličkog predsjednika za pobačaj“. (Portal Quo vadis Croatia, 29. listopada 2021.) Dakle, unatoč činjenici da katolički predsjednik politički podržava pobačaj. Želim znati je li je stigao demanti iz Vatikana? A u više poljskih gradova održani su prosvjedi nakon što je smrt 30-godišnje žene odvjetnica povezala s novim strogim zakonima o pobačaju, prenosi u utorak BBC. A ovo nam prenosi na svom portalu televizija N1 prema autoru HINA-e od 2. studenoga 2021. Kao i sljedeće: „Žena je umrla 22. rujna, no slučaj je tek sada dobio pozornost nakon što je na njega ukazala odvjetnica obitelji Jolanta Budzowska. Pobačaj je sada u Poljskoj dopušten samo u slučajevima silovanja, incesta ili kada je ugrožen život majke. Bolnica je rekla da je svoje odluke temeljila na brizi za majku i fetusa. No, Budzowska tvrdi da su stroži zakoni doveli do toga da su liječnici prekasno reagirali.

Tihi prosvjedi protiv zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj održani su u ponedjeljak u Krakowu, Gdanjsku i Varšavi, na Dan Svih Svetih koji je blagdan u većinski katoličkoj Poljskoj. Umrla žena je bila u 22. tjednu trudnoće kada je primljena u bolnicu u Pszczyni, gradiću blizu Katowica. Njezin je fetus ostao bez plodne vode a liječnici su, po tweetu Budzowske, odlučili čekati da umre. Nesretna je žena navodno poslala poruku da joj raste temperatura i da se boji da će pasti u septički šok, što je potom dovelo do njene smrti. Iza nje su ostali suprug i kći. Prosvjednici su za njenu smrt okrivili zakon o pobačaju donesen prošle godine koji je zabranio pobačaje u slučajevima fetalnih anomalija“.

Inače u Americi vlada žestoka pravna bitka oko pobačaja a posebno je vezano za „intervenciju Bidena (američka vlada) pred Vrhovnim sudom da se blokira teksaški zakon o pobačaju u kojemu stoji: Zakon zabranjuje pobačaj čim se mogu čuti otkucaji srca fetusa, ili oko šestog tjedna trudnoće kada većina žena još ne zna da su trudne. Zakon nema iznimke u slučajevima incesta ili silovanja. Sudska praksa Vrhovnog suda jamči pravo ženama na pobačaj do oko 22. tjedna trudnoće. Ali teksaški zakon sadrži jedinstveni članak i građanima povjerava nadzor poštivanja mjere i potiče ih na tužbe protiv organizacija ili osoba koje pomažu ženama da ilegalno pobace. Vrhovni sud, gdje su u većini konzervativni suci, već je jednom odlučivao o zakonu o pobačaju donesenom u Teksasu i tada se pozvao na “nova proceduralna pitanja” i 1. rujna odbio blokiranje stupanja zakona na snagu. Savezna vlada tada je podnijela tužbu protiv Teksasa. Prvostupanjski sud je 6. listopada je presudio u korist vlade i privremeno suspendirao zakon. “Ovaj sud ne će dopustiti da se to šokantno oduzimanje tako važnog prava nastavi još jedan dan”, napisao je savezni sudac Robert Pitman. Tada je nekoliko klinika nastavilo izvoditi pobačaje nakon šestog tjedana trudnoće. Ali nekoliko dana kasnije je prizivni sud u Louisiani poznat po svojim konzervativnim stajalištima poništio odluku suca Pitmana. Ministarstvo pravosuđa sada traži od Vrhovnog suda da potvrdi odluku suca Pitmana“. (tportal.hr.). A papa Franjo preporuča ubojici nerođene djece katolika Bidena da ide na pričest.

Poljaci za razliku od Teksašana osuđuju na smrt nerođenu djecu začetu – nastalu putem silovanja i nastalu incestom. Kakav bi bio civilizacijski stupanj kulture života i smrti u moralnom pogledu kad bi nasilnu smrt u prometu, pljački, teroru, ubijeni vjerskim fundamentalizmom, ne bi priznavali tj. prihvatili da je ta i ta osoba usmrćena nasiljem izgubila pravo na pokop ili od strane obitelji odbačeni (neprihvaćeni) nego da bi bile pripuštene lokalnoj komunalnoj službi da ih ubace u neke rake poput smeća? Ne, to nam se ne može ni kao sama pomisao zadržati da bi o tomu i raspravljali. Ali ipak, zar ne postoje nasilne smrti? Još je odvratnije prihvatiti za stvarnost da postoje zakoni po kojima se oduzima pravo na rađanje odnosno život koji nije nastao redovnim, nazovimo tako, putem nego nasilnim (silovanjem), kao što je nastala ona smrt osobe na cesti ili na pješačkom prijelazu od nasilnika za volanom u autu bilo koje marke ili profila, neredovnim putem. Zar je papa nasjeo tvrdnji da je Biden osobno protiv pobačaja ali da kao katolik ne može to nametati bilo komu?

Biden nije odmah promislio kako isto tako ne može zakonom prisiliti da netko, a to je medicinsko osoblje, mora izvršiti pobačaj, jer netko treći ima, trudnica, pravo na to. Ili; ja sam protiv toga, ali ti doktore i medicinska sestro morate to učiniti. Kakve li kolosalne gluposti, anomalije uma Bidena i bilo koga koji razmišlja i postupa poput njega. Ne samo to, nego: to je krimen-zločin koji vapi u nebo za osvetom. A po činjenici da netko odobrava, a ovdje i zakonom prisiljava, po stavu američke vlade na kojoj je na čelu Biden, na pobačaj automatski se ekskomunicira (izopćuje) iz Crkve ako se drži ili deklarira (i javno ide na Pričest) po kanonu 1398. Zakonika kanonskog prava koji glasi: »Tko sudjeluje u vršenju pobačaja, upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno.« I sad zamislimo izopćenika Bidena koji ide na Pričest, što mu sam papa Franjo preporuča, a što kod nas i jedan nad/biskup u riječkoj nadbiskupiji favorizira. Iskreno, sklon sam ne vjerovati da je papa Franjo ikakvim znakom ili gestom, a kamoli riječju, sugerirao da Biden i dalje ide na Pričest. Papa je  u povratku iz posjeta u Slovačkoj u rujnu ove godine novinarima izjavio – odgovorio da: “Pobačaj je više od problema. To je ubojstvo”. Zar ovo ne korespondira s kanonom 1398 (ZKP)? Ali isti Papa pred istim novinarima komentirao je i biskupe u SAD-u koji žele onemogućiti pričešćivanje američkom predsjedniku Joeu Bidenu zbog njegovog liberalnog stava o pobačaju. Kazao je da biskupi trebaju biti biskupi i rješavati to pitanje na pastoralan način jer će u suprotnom takva pitanja odmah postati politička. (portal N1, 15. 9. 2021.)

Dakle, imamo tri osovine u sadašnjem civilizacijskom trenutku oko kojih se vrti stvarni a ponešto i virtualni svijet kada je u pitanju pobačaj, iako nemamo čisto objašnjenje kako riješiti pastoralno a da ne bude politički kada je u pitanju Pričest Bidena ili drugih dužnosnika u državi? A te osovine su: papa Franjo; može se reći svjetski moralni autoritet, Joe Biden, američki predsjednik, najveći državnik na svijetu i poljski narod odnosno Poljska kao europska država. Ako ima i zrnce istine od izjave Bidena da mu Papa preporuča da i dalje ide na Pričest iako politički (zakonom) podržava pobačaj onda je i sam Papa stvorio veliki politički problem kojeg ne preporuča biskupima. Jer zašto onda prema svim vladama država na svijetu ne imati isti tretman? Može li se u isto vrijeme biti izopćenik iz Crkve i ići na Pričest? Tj. može li se u isto vrijeme sjediti na dvije stolice ili služiti dvojici gospodara? Koliko je to u skladu sa Evanđeljem koje spominje dvojicu gospodara? Hrvatska sa svojim zakonom o pobačaju po imenom: ZAKON O ZDRAVSTVENIM MJERAMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA SLOBODNO ODLUČIVANJE O RAĐANJU DJECE, nije niti malo udaljena od stava Bidena odnosno Vrhovnog suda Amerike koji se obrušio na teksaški zakon o pobačaju. Nadati se je da će kod nas, kojim god brojem više, bolnički centar biti daleko od stava ovih u Americi a biti sve bliže i bliže onom u Teksasu. Ima i kod nas doktora koji su svjesni da ih se nikakvim zakonom ne može prisiliti da ubijaju nerođenu i posve nedužnu djecu ma kako ili na koji način su začeta! Jer biti stvoren  na način silovanja a koji nije skrivljen uzrokom toga stvorenog pa izgubiti pravo na život i biti pogubljen, je još veći krimen od samog načina stvaranja (silovanjem).

Nikola Bašić, Vis 

Povezane objave

Stav Crkvene hijerarhije o Međugorju

HF

SOLUS CATHOLICUS – Što je potrebno ovome svijetu?

HF

Predstavljena knjiga ‘Anđelko Milanović Litre’ fra Stipice Grgata

hrvatski-fokus

U povodu 1600. obljetnice smrti svetoga Jeronima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više