Hrvatski Fokus
Kultura

Različitost apstrakcije Mladena Žunjića

Izložba je otvorena do 6. prosinca 2021.

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić 15. studenoga otvara svoju novu samostalnu izložbu u zagrebačkom Europskom domu, za koju je odabrao više od dvadeset slika, ulja i akrila na platnu, 150 x 100 cm i 100 x 100 cm, jednostavnog ali istodobno i složenoga naziva, Različitost apstrakcije. Izložba je otvorena do 6. prosinca 2021.

Žunjić je poznat ne samo u slikarskim krugovima, nego i kod široke publike, kao autor koji kontinuirano i strastveno stvara, nižući ciklus za ciklusom, sve na većim formatima, nesputano se igrajući ali i predano istražujući i bojom, kompleksnim kolorom i svijetom raznolikih motiva koji su se vremenom izborili za trajniju nazočnost u odabiru istih. Žunjića je slikarska pustolovina, više puta u nepoznato vodila od vrlo širokog spektra oblika koji nastavaju i žive na njegovim slikama, međusobno se dodirujući, lebdeći ili mirujući,gibajući se stalno, to je ključno, do mrlja i točkica boje koje plutaju u prostoru, do snažnog i sveprisutnog simbola oka, koga često zapažamo na pojedinim slikama, ali tu je i razbuktali plamena boje, erumpirani koloristički vodoskoci.

Žunjić slika i bilježi raznovrstan život svojih formi, koje inkliniraju stalnoj mijeni, nikada zadovoljne trenutnim stanjem i likom, to je svijet u promjeni, svijet nezaustavljivih pravaca, za koje se ne zna kamo idu i što će biti uopće s tim silnicama vrlo opipljive energije. Ova aktualna izložba ulja i akrila na platnu slikara Mladena Žunjića nudi dovoljno prostran uvid u djelo ovoga autora i njegov stvaralački nerv,ambiciju i shvaćanje umjetnosti. Žunjić je, nije nevažno reći, autor obimnog, kompleksnog opusa, s nizom uspjelih energetski nabijenih kolorističkih kompozicija, s mnoštvom nefigurativnih motiva.

Žunjićevo slikarstvo obilježeno je s još jednom osobitom karakteristikom, naime svaka njegova pojedina slika aktivno svojim likovnim ustrojem komunicira s gledateljem i bojom i unutarnjim značenjima, otvarajući mu se, snažno ga privlačeći s još jednim svojim oružjem, dekorativnošću jer su i boje i znakovi na ovim djelima vitalni i otporni i nose radost,radosnu poruku svima.

Izloženi izbor ulja i akrila Mladena Žunjića neprijeporno govori o autorovoj autorskoj zrelosti i nikada zadovoljenoj radoznalosti,koja ga neprekidno vuče prema novim ciklusima.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ritam grada, glazba, rockerska kultura…

HF

Aktovi Josipa Konte

HF

Ciklus pastela Ferdinanda Pađena

HF

ISTOČNOHRVATSKA GOVORNA BAŠTINA – Nema priprostih riječi (3)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više