Hrvatski Fokus
Aktualno

Bosanska Posavina Vukovaru tri desetljeća poslije

Anto Pranjkić: Vukovar i Posavinu dijeli Sava, no imaju dosta zajedničkoga

 

Udruga Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu i Posavski književni klub iz Zagreba održali su novinsku konferenciju. Tema je bila predstojeći skup koji se održava u Zagrebu 25. studenog POSAVINA VUKOVARU. Uz to, ova udruga se pohvalila s dvije nagrade za književnost koje su dobili njezini članovi. Nakon pozdrava predsjednika udruge Ilije Guberca govorio je Anto Pranjkić  moderator skupa POSAVINA VUKOVARU. Kako je kazao Pranjkić, Vukovar i Posavinu dijeli Sava, no imaju dosta zajedničkoga. U Vukovaru su 1991. godine poginula 103 branitelja iz Posavine. Posavina ima svoj Mali Vukovar Boderiste selo na kojeg je u jednom danu palo deset tisuća četničkih granata no to je mjesto danas obnovljeno i razvijeno.

Na skupu za Vukovar nastupit će i Mladen Borković Mladi Jastreb i akademik Tomislav Dubravac Posavljak koji je radio u Vukovaru. O Vukovaru su napisani brojni tekstovi pa je mlada Sanja Pažin govorila o nakladniku Kerigma pia. Ovaj nakladnik je ove godine objavio petnaest knjiga. Knjige Posavljaka i o Posavini idu dalje.

Pejo Šimić je nedavno za svoju knjigu pjesama NEBESKE VIBRACIJE u Rijeci dobio književnu nagradu na Međunarodnom festivalu književnosti. Njegova osamnaesta knjiga pjesama RANJENA ZEMLJA na naslovnici ima vukovarski toranj. Šimić će u Vukovaru 16. studenog dobiti još jednu nagradu MEMENTO CROATICA. Uz njega ju jedino dobiva i Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkog samostana i legenda Vukovara. Kako je kazao Pejo Šimić njegova nagrađena zbirka NEBESKE VIBRACIJE nije pisana ni za jedan narod niti jednu vjeroispovijest, već za zahtjevno digitalno vrijeme i njegove pjesme su stoga univerzalne. 

Boris Ćavar

Povezane objave

Istina o Jasenovcu

HF

Ništa od izgradnje mosta “Svilaj”

HF

Studijska praksa Damira Očka

hrvatski-fokus

Težak i(li) završni Mesićev pad

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više