Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Nije Žalac jedina kriva. Krivlji su oni iznad nje

Nema spasa lopovima i prevarantima

 

Ne posustane li europska tužiteljica Laura Codruţa Kovesi u svojim namjerama i svojem poslu, našim se elitama, posebice onima koje su gospodarile europskim novcem ne piše se dobro. Znaju to oni dobro i zato na sve moguće načine pokušavaju minorizirati slučaj Softver i ne baš zakonite radnje bivše ministrice Gabrijele Žalac oko raspolaganja novca iz europskih fondova. Neki se prave kako ništa o tome nisu znali i ne znaju, dok se drugi pozivaju na presumpciju nevinosti, po kojoj nitko ništa nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže. Kaj god! Ovo sa Žalac i njezinim ortacima je tek početak nemilog kraja  naših lopova, prevaranata i kradljivaca, zaštićenih članstvom u HDZ-u i funkcijama na kojima su bili ili jesu. Europski novac nisu kune, već euri i mora se znati za svaki euro kud je otišao, gdje je i za što je upotrijebljen. Nikakva muljaža tu ne pali. Nije ovo Fimi media. Ne nosi se taj novac u torbama. U tom poslu s europskim fondovima i novcem koji nam je putem tih fondova dodijeljen vodi se transparentno poslovanje: unos i izlaz.

Bivša ministrica zadužena za taj novac se malo zaigrala, na naš hrvatski način. Ta igra je vrlo brzo razotkrivena u EU-u. Naše nadležne institucije su to htjele zabašuriti, na samo nama svojstven način. Navodno su dvije godine istraživale, razmišljale i donijele odluku kako je sve u vezi spomenute bivše ministrice i afere Softver transparentno. Kaj god! Ili su nesposobni uočiti problem ili se povinuju stranačkoj politici i politici aktualne vlasti i vlade. To je bijedno, jadno, neodgovorno, nesposobno, nestručno, problematično, licemjerno, opasno i bizantijsko.  Danas u vrijeme uznapredovale IT tehnologije i tehnike, takve se stvari ne mogu sakriti. Makar imali čovjeka zaduženog za nadziranje tijekova europskog novca, novac se nemilice rastakao i dijelio po prijateljskoj, stranačkoj, kolegijalnoj, lokalnoj, “domoljubnoj” i ministarskoj volji i potrebi. Očito taj čovjek nije radio ono za što je zadužen, već se uklopio u raspodjelu tog novca, na naš hrvatski i rodijački način, žmireći pri tom na oba oka.  Nije to bilo sigurno pro bono. Svi oni koji su u toj raboti sudjelovali dobro su time omastili svoju bradu. Negdje sam pročitala da firma koja je u Softveru dobila nezasluženi ogromni novac i dan danas bivšoj ministrici Žalac mjesečno isplaćuje na njezin račun, pozamašnu sumu novca. To je vjerojatno za uslugu dodjeljivanja europskog novca, bez pokrića. Nije nikakvo iznenađenje da taj Softver i softver uopće ne radi. To su naša posla. Imamo mi i mostove koji ništa ne spajaju i ceste koje nikuda ne vode. I nikom ništa. To mu nekako dođe kao normalno. Afera Softver je tek početak. Naša članica pri europskom javnom tužiteljstvu Tamara Laptoš, izjavila je da europsko tužiteljstvo, u nas već ima preko tri tisuće zaprimljenih predmeta i dojava o netransparentnom trošenju dodijeljenog europskog novca. Slijedom toga, može se vrlo lako zaključiti kako će uhićenja povodom toga biti još i to u povećem broju. Biti će i pritvaranja i zatvaranja, sudskih procesa i kažnjavanja. Očito zatvorske prostore, posebice Remetinec treba proširiti i to odmah. Možda bi bilo dobro za to proširenje koristiti europski novac. Gospođa Laura bi to sigurno prihvatila kao dobru mjeru u pokušaju suzbijanja korupcije. Imamo li u vidu ono što je u vezi takvih rabota, ali i izvlačenja nacionalnog novca, iz svih mogućih fondova i na sve moguće načine, potpomognute od  stranačkih i vladajućih elite, za očekivati je nova uhićenja u krugu povlaštenih i ovlaštenih.

Velika prilika za manipulaciju europskim novcem je obnova i izgradnja porušenog Zagreba i Banovine, nakon potresa. Tu se pruža i otvara mogućnost raznim lupežima i manipulatorima, da u sprezi s politikom i političarima ugrabe poveći dio, bez ikakvog opravdanja, posebice onih koji imaju iskaznicu državotvorne stranke, u kojoj vrije i očekuje se implozija, prije eksplozije.

Ta obnova i izgradnja jako kasne. To je intrigantno i simptomatično. Novac očito nije u pitanju. Ne mogu se valjda dogovoriti oko raspodjele raznih i različitih profita od odabranih izvođača radova. Pazite dečki, europski novac je u pitanju. Tko se još sjeća odlaska bivšeg premijera Sanadera sa svoje funkcije. Rekao je da je on svoju dionicu u politici završio. Vlast i vladu je predao svojoj “zapisničarki”, koja nas je uvela u EU. Danas je jasno zašto je taj uspješni premijer morao otići. Pritisnuli su ga nadležni iz Europe, zbog velike i očite korupcije, u kojoj je po svemu sudeći sudjelovao i on sam, o čemu se više znalo i vidjelo vani, nego u nas.

Aktualni premijer u svemu što se u nas događa sudjeluje direktno i indirektno, pa i u rastu korupcije, koja je ušla u sve pore našeg rada, djelovanja i života. On svjesnim ili nesvjesnim prikrivanjem tog zla, snosi određeni teret i krivnju. Premijer, naime još uvijek hvali i brani gospođu Žalac, baš kao što je dosad uvijek branio sve svoje ministre. Nedavno je rekao: Bila je sjajna, u vezi svega što se tiče europskih fondova. Bilo je u njegovu timu poveći broj sjajnih i bajnih ministara, od njihova vanjskog izgleda do sumnjivih sposobnosti, povećeg neznanja, osebujnih osobnosti, gramzljivih osobitosti i sklonosti k materijalnom bogaćenju, na račun  svoje stranke i države.  Poput aktualnog ministra obrane, svi bivši i sadašnji ministri su imali premijerovu bezrezervnu stalnu i jaku podršku i obranu, sve do onog trenutka dok netko negdje, u vezi toga nije dirnuo u njega samog. Tada je vrlo brzo pronašao način da ih se riješi, kao što se mnogih ministara, državnih tajnika i visokih državnih i stranačkih dužnosnika, uvijek rješavao  do sada. Najbenignije i bezbolnije je da dotični  visoki dužnosnik sam podnese ostavku, uz razlog u koji nitko ne može vjerovati, čak niti sam podnositelj ostavke. Sjetite se samo tih nemilih slučajeva. Recimo ostavke ministrice Dalić. Kad već nju spominjem tu se kuha i vrije veliki kotao pun čušpajza oko bivšeg Agrokora i njegovog vlasnika Ivice Todorića. U tom čušpajzu ima svega i svačega. Unatoč, mnogim začinima iz tog kotla jako smrdi. Tu nije u pitanju bio europski novac, ali Europa i svijet su vrlo zainteresirani za taj slučaj. Nije baš uobičajeno da se danas u modernom i demokratskog svijetu nekome uzima njegova imovina, samo tako, po nalogu nekog državnog tijela, makar se on zvao Borg. Kažu da je utajivao porez, da je varao, lagao, muljao, oštetio državu,… Je li to istina ili nije utvrdit će nadležni sudovi, na kojima je taj predmet. Sve mi se nekako čini da će se gospodinu Todoriću, zvanom Gazda njegovo morati vratiti. Zna se tko će to vratiti. Svi mi koji uplaćujemo u državni proračun. To je ogroman novac.

Za to ne ćemo ništa dobiti iz europskih fondova. To će se morati iskeširati iz državnog proračuna. Što će pritom biti s onima koji su krojili i prekrajali politiku oko Agrokora? Koji su rasturili Agrokor, prodali ga i preprodali, za relativno male pare, kako kažu stručnjaci. Koga briga? Biti će briga staru damu Europu i njene institucije koje se time bave. U toj se instituciji nikakva hajdučija ne tolerira. Idu relativno sporo, ali lopove uvijek dostignu. Posljedice te afere i nezapamćenog slučaja neće biti zanemarive, ni po koga.  U tome ima više mušterija za uhićenje i Remetinec, na obje strane. Da ne duljim, uza veliku i po svemu sudeći dugotrajnu obnovu Zagreba, od posljedica potresa, pod hitno bi trebalo proširiti i nadograditi zgradu zatvora u Remetincu.

U samom vrhu haračenja COVID-a virusom delta i njegovim mutantima, diljem Lijepe naše, njegovim djelovanjem i pokušajem nacionalnog suzbijanja tog širenja raznim i različitim epidemiološkim mjerama, ne bi se smjelo iz vida ispustiti širenje i petrificiranje umrežene korupcije u našem društvu. Po tom tridesetogodišnjem zlu, koje nas povlači i odvlači na samo dno rang liste, pri vrjednovanju svega dobrog i na sam vrh pri vrjednovanju svega lošeg u EU-u.

Usput bi trebalo priznati nemoć, nesposobnost neznanje, nesnalaženje, podilaženje i nespremnost naših nadležnih institucija da se uhvate u koštac s korupcijom, bez obzira koji i čiji je novac u pitanju, europski ili hrvatski. Europa nam je u vezi toga opalila snažnu i veliku šamarčinu, koja se najviše ogleda na licu aktualnog premijera. Obični, normalni, pošteni, istinoljubivi, domoljubni, radišni, pravno osviješteni, prosječni…, građani se toga jako srame.

Ankica Benček

Povezane objave

Fejsbukač Pernar protiv Izraela i Židova

HF

SDP mora smijeniti nesposobnog predsjednika Vlade

HF

Junaci nacije i ponos Kroacije

HF

Kako posluju takozvani antifašisti?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više