Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Duboka je povezanost Bosanske Posavine i Vukovara

Branko Borković: Danas slavimo Svetu Katu, a nikako ZAVNOH u BiH

 

Na dan Svete Katarine, svijeća kraj fotografije Kate Šoljić. Ovako je započeo skup “Bosanska Posavina Vukovaru”, u organizaciji udruge “Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu” u Zagrebu. Kako je, pozdravljajući nazočne kazao Ilija Guberac, predsjednik udruge,  Posavljaci ovako obilježavaju tri desetljeća okupacije Vukovara, jer ovaj grad nikad nije pao, on je okupiran. No, dodao je Guberac, o Vukovaru moramo govoriti tijekom cjele godine i mladima prenositi to.

“Mi svojim životima najbolje svjedočimo i govorimo. Osobno sam dolazio u Posavinu i BiH i vidio entuzijazam na zgarištima. Vukovar su branili Hrvati sa svih strana i to svjedoči o hrvatskom zajedništvu, kazao je Zvonko Milas, uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, inače Vukovarac i branitelj.

Ivo Kujundžić je je obećao kako će HTV nastaviti s emisijama o Hrvatima u BiH. Program je nastavljen nastupima posavskih pjesnika s recitalom o Vukovaru. Nastupili su Martin Lukić, Mijo Vidaković, uz glazbu VIS Gavrani, dvije sestre i otac.

Anto Pranjkić je kazao kako su Posavina i Vukovar duboko povezani. U Vukovaru je poginulo stotinu i tri dragovoljca rodom iz Posavine. Bog, čovjek, obitelj i Domovina, taj četveroplet odlikuje Posavljake, a naši prijatelji iz Vukovara su danas ovdje, naglasio je Pranjkić.

“Danas slavimo Svetu Katu, a nikako ZAVNOH u BiH. Hrvatsko zajedništvo Hrvata RH i BiH branilo je Vukovar i obranilo Hrvatsku. Danas tu Hrvatsku svi poštuju, no moramo govoriti i o budućnosti. Hoćemo li očuvati svoju imovinu u Posavini, oživjeti naše crkve i identitet…Hrvati u RH i BiH su jedinstven narod, jer je svaki pedalj BiH i hrvatski, pa moramo graditi bolju budućnost, kazao je Branko Borković, Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

O stradanju Posavljaka u prošlosti, kroz pjesmu Ante Bubala, najbolje je recitirao Ilija Guberac, predsjednik udruge organizatora skupa. Zvonkim pjesničkim glasom na koncu je Pejo Šimić, kazivao svoju pjesmu “Zašto šutiš Dunave” iz svoje osamnaeste zbirke pjesama. VIS Gavrani su otpjevali pjesmu “Vukovar…Vukovar…”.

Boris Ćavar

Povezane objave

Papa i biskupi moraju se odmah obratiti

HF

Materijalna kultura – osnova cjelokupne kulture

HF

Govor mađarskoga predsjednika vlade Viktora Orbána u Dallasu u Teksasu

hrvatski-fokus

Zaustavite Milanovića i Ostojića!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više