Hrvatski Fokus
Znanost

Umro Wiesław Boryś, dopisni član HAZU-a

Doktorirao je 1969. temom iz tvorbe imenica u starim čakavskim tekstovima 15. i 16. stoljeća

 

U ponedjeljak 29. studenog 2021. u Krakovu je u 83. godini života umro istaknuti poljski jezikoslovac i kroatist Wiesław Boryś, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Rodio se 4. siječnja 1939. u mjestu Bzinu u Vojvodstvu Świętokrzyskie. Od 1956. do 1961. studirao je slavistiku na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu. Hrvatska gramatika Julija Benešića vezala ga je uz hrvatsku jezičnu problematiku i približila ga čakavštini. Doktorirao je 1969. temom iz tvorbe imenica u starim čakavskim tekstovima 15. i 16. stoljeća. Svoj jezični opus posvetio je slavenskom (dijalektalnom) leksiku i slavenskoj etimologiji. Od nekoliko njegovih važnih knjiga pet ih se odnosi na njegova čakavska istraživanja, a nekoliko desetaka znanstvenih radova obrađuje izravno ili posredno u prvom redu čakavski, ali i kajkavski idiom te uopće hrvatsku dijalektalnu, etimološku i drugu jezičnu tematiku.

Matica hrvatska mu je 2007. objavila knjigu Čakavske leksičke studije, Praslavensko naslijeđe u čakavskome leksičkom fondu, a objavio je i knjige Studia nad dialektem czakawskim Juraja Križanicia, Akcentuacja rzeczowników (1986.) te Czakawskie studia leksykalne. Dziedzictwo prasłowiańskie w słownictwie czakawskim (1999.).

Bio je jedan od najuglednijih živućih čakavologa, a 2009. dobio je Ininu nagradu za promicanje hrvatske kulture u svijetu.

Dugo je radio na redakciji Praslavenskog rječnika Poljske akademije znanosti (Słownik prasłowiánski) pod uredništvom F. Sławskoga (1974. i dalje), a zatim je bio profesor na Katedri za hrvatski, srpski i slovenski jezik Odsjeka za slavensku filologiju Jagelonskoga sveučilišta u Krakovu. Objavio je i Poljski etimološki rječnik (Słownik etymologiczny języka polskiego), a istraživao je i kašubski jezik.

Za dopisnog člana HAZU-a izabran je 2010.

Marijan Lipovac

Povezani članci

Slovenija – idealno odredište za hrvatske studente koji žele studirati u inozemstvu

HF

Priorix sadrži oslabljeni virus rubeole

HF

Motiv tkanja

HF

Hrvatska znanost ili kako nadmašiti Lupina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...