Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Novalić: Bošnjaci su gospodarski i demografski dominantni

“Bošnjacima ne treba više od 30-50 godina da ekonomski ovladaju BiH”

 

Od Novalića zatraženo pojašnjenje skandaloznih izjava o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka, zatražen popis svih radnika kojima je sredstvima iz Proračuna Federacije BiH uvezan staž. I tadašnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije izaslanici Kluba Hrvata iskoristili su za postavljanje pitanja i podnošenje inicijativa različitog sadržaja. Među ostalim, izaslanik Ilija Nakić od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije zatražio je da sačini  cjelovitu informaciju o uplaćenom radnom stažu i dostavi je Parlamentu Federacije BIH. „Za koliko radnika je u proteklim godinama uvezan staž iz Proračuna Federacije BiH i u kojim su poduzećima zaposleni“, zapitao se Nakić te dodao da u nekim slučajevima Vlada Federacije BiH reagira promptno, dok u drugim radnici godinama bezuspješno traže da im se uveže staž, iako su i jedna i druga u većinskom vlasništvu Federacije BiH ili su u vlasništvu Javnih poduzeća čiji je vlasnik Federacija BiH.

Kad su u pitanju čelnici Federacije BiH, izaslanik Damir Džeba uputio je pitanje koje se odnosi na nedavna putovanja predsjednika Vlade F BiH Fadila Novalića i izjave koje je davao tom prilikom. Džeba je od Novalića zatražio objašnjenje svih detalja njegova putovanja u Njemačku, Belgiju i Luksemburg, od financiranja do izjava koje je kao predsjednik Vlade Federacije BiH davao tijekom sudjelovanja u stranačkim događajima organiziranim na službenom putu. 

„Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao poseban gost, održao je i govor u kojem se pohvalio kako  Bošnjaci drže preko dvije trećine ekonomije BiH te ustvrdio kako citiram: “Bošnjacima ne treba više od 30-50 godina da ekonomski ovladaju BiH“ ali kako kaže i brojem jer ih sada ima 55-60 posto“, stoji u pitanju izaslanika Džebe upućenom predsjedniku Vlade F BiH Fadilu Novaliću uz sljedeću opasku. „Obzirom da ste kao Predsjednik Vlade FBiH, predsjednik  ne samo Bošnjacima već i Srbima Hrvatima i ostalim građanima tražim da  nama izaslanicima kao i cjelokupnoj javnosti prezentirate podatke koje pokazuju da Bošnjaci  drže preko dvije trećine ekonomije BiH, odnosno objasnite iznesene teze o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka“, kazao je Džeba koji je Novalićeve izjave ocijenio  skandaloznim jer kako kaže, „pokazuju stvarne nacionalističke i radikalne i unitarističke namjere Fadila Novalića s ciljem izbacivanja Srba i Hrvata iz Federacije pa i iz cijele BiH“, stoji u pitanju izaslanika Džebe koje završava sljedećom konstatacijom. 

„Dok se visokorangirani predstavnici SDA u BiH deklarativno zalažu za tzv. građanski model i brisanje imena naroda u procesu izmjena izbornog zakonodavstva u isto vrijeme radikaliziraju Bošnjake i predstavljaju planove kako izbaciti Srbe i Hrvate iz BiH, u ovom slučaju konkretno kroz ekonomsko djelovanje i demografsku nadmoć“, zaključuje izaslanik Džeba koji je zatražio i podatke tko je financirao Novalićev put na kojem je na skupovima SDA dao sporne izjave.

Dnevnik.ba, https://www.dnevnik.ba/vijesti/dzeba-trazio-od-novalica-da-obrazlozi-iznijete-ideje-o-bosnjackom-ovladavanju-fbih-i-bih-2622529

Povezane objave

Nakon Jelaha Bošnjaci-muslimani napadaju Hrvate i u Blaževcima

hrvatski-fokus

Čuješ li me

hrvatski-fokus

Čerin – odavanje počasti poginulim braniteljima u proteklim ratovima

hrvatski-fokus

Knjiga Munira Alibabića Munje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više