Hrvatski Fokus
Religija

Jaslice u Kapeli sv. Arnira

Autor ovogodišnje intervencije je splitski umjetnik Viktor Popović

 

Galerija umjetnina Split i Turistička zajednica Grada Splita već petu godinu zaredom organiziraju postavljanje umjetničkih jaslica u kapeli sv. Arnira. Ovaj jedinstveni projekt koji spaja tradicionalni motiv jaslica i suvremene umjetničke interpretacije u javnom prostoru do sada je predstavio radove Kažimira Hraste, Dijane Ive Sesartić, Vice Tomasovića i Lorena Živkovića Kuljiša.

Autor ovogodišnje intervencije u kapeli sv. Arnira je splitski umjetnik Viktor Popović koji motivu jaslica pristupa u potpunosti na simboličkoj razini. Umjesto postava uobičajenog tradicionalnog figuralnog prikaza, umjetnik transformira čitav prostor kapele jednostavnom, minimalnom svjetlosnom intervencijom. U prostor postavlja lebdeću kružnicu sačinjenu od svjetlećih argonskih cijevi koja jasno evocira motiv aureole ili svetokruga kao simbola svetosti i vječnosti. Koristeći isključivo svjetlost, autor jasno upućuje na njezinu simboliku stvaranja života i najuzvišenijeg stanja božanskog. U suprotnosti s današnjim vremenima sklonim pretjerivanju i površnosti, umjetnik inzistira na krajnje jednostavnom motivu i isključivo bijeloj svjetlosti, stvarajući pritom prostor kontemplacije, mira, uzvišenosti i skromnosti, podsjećajući na temeljne vrijednosti Božića kao blagdana života i svjetlosti.

Viktor Popović je umjetnik koji živi i radi u Splitu. U svojim instalacijama i objektima često koristi pronađene predmete, arhivsku građu i sirove industrijske materijale pritom istražujući odnos umjetničkog djela i publike, te povijesnog i fizičkog konteksta izložbenog prostora. U recentnim radovima istražuje modernističko nasljeđe Hrvatske. Izlagao je u galerijama, muzejima kao i u alternativnim izložbenim prostorima u Europi i SAD-u. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i dobitnik je više uglednih stipendija i nagrada, uključujući nagradu HS AICA na 54. zagrebačkom salonu (2019.); Art Omi rezidencijalni program, Omi International Arts Center, Ghent, New York, SAD (2017.); nagrada 36. splitskog salona (2009.); ArtsLink rezidencijalni program, Portland Institute for Contemporary Art, Portland, Oregon, SAD (2006.); nagrada za mladog umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb (2006.); nagrada za suvremenu umjetnost zbirke Filip Trade, Zagreb, Hrvatska (2005.); velika nagrada 8. trijenala hrvatskog kiparstva, Zagreb (2003.). Od 1998. predaje na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu, gdje je 2018. godine promaknut u trajno zvanje redovnog profesora.

Nives Matijević

Povezane objave

Kršćani se ne snalaze s uvezenim islamom

HF

Janša nominirao katoličkog svećenika za Nobelovu nagradu

hrvatski-fokus

Razgovor sa Bogom

HF

Izgleda, drugog puta nije bilo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više