Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Barbara Celjska – žena očaravajuće ljepote

Predstavljena knjiga Crna kraljica 1, 2, 3 autorice Mirjane Novak Perjanec

 

U prostorima Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljena je knjiga Crna kraljica 1, 2, 3 autorice Mirjane Novak Perjanec. Ravnateljica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović ovom je prigodom istaknula kako Turistička zajednica prepoznaje potencijal svojih krajeva kroz doživljajni turizam i pričanje priče. Riječ je o knjizi koja govori o Barbari Celjskoj, u legendi poznatoj kao Crnoj kraljici, gospodarici grada Medvedgrada, ali i posljednjoj rimskoj carici. Ženi – vladarici koja je živjela i vladala s Malog Plazura – s Medvedgrada, prvoj ženi alkemičarki u Europi.

Legenda kaže da je nekoć davno postojala ta žena očaravajuće ljepote, ali opaka srca. Sama pomisao na nju budila je strah u njezinim podanicima i neprijateljima. Ime joj se spominjalo šaptom, a navodna djela izazivala jezu. Bila je to Barbara Celjska, u narodu poznata kao Crna kraljica, a priču o njoj ispričala je Mirjana Novak Perjanec, autorica istoimene knjige u tri nastavka od kojih je danas predstavljen prvi.

Mirjana Novak Perjanec otkrila je pokoju tajnu o zloglasnoj vladarici Medvedgrada, a direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović istaknula je ovom prigodom kako Turistička zajednica prepoznaje potencijal svojih krajeva kroz doživljajni turizam i storytelling. „Legende i priče temelj su turističkog proizvoda i svaka inicijativa u ovom smjeru je dobrodošla. Kada imate jednu ovakvo zanimljivu priču treba ju pretvoriti u turistički proizvod tu je veliki potencijal naše županije. Veliki kapital leži upravo u pričama i legendama koje su vrlo spretno mogu upakirati u turistički proizvod i turističke ture učiniti još atraktivnijima“ istaknula je Alilović na predstavljanju knjige.

Barbara Celjska rođena je 1392. godine. Otac Herman II. Celjski još kao dijete obećao ju je Žigmundu Luksemburškom, za kojeg se udala u 16 godini života. Imala je uzbudljiv, težak, život. Nakon što ju je zbog svađe, suprug prognao zajedno s kćeri 1419. , ona vrijeme u zatočeništvu krati pišući, čitajući knjige iz alkemije. Govorila je latinski, hrvatski, mađarski, francuski i češki. Dobar dio svog života provela je na južnim obroncima Medvednice, točnije na Medvedgradu, najpoznatijem burgu u Hrvatskoj, prokletom gradu.

Autorica zanimljivog izdanja Mirjana Novak Perjanec realizatorica je programa na HRT-u, zaposlena kao stalni vanjski suradnik na poslovima tajnice na filmu, asistentice režije, produkcije i postprodukcije medijskog sadržaja. Autorica je i igranih filmova, serija, pilota, studijskih emisija i dokumentarnih filmova, voditeljica brojnih multimedijskih projekata, članica Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske udruge digitalnih umjetnika.

Anđelka Felja

Povezane objave

Žao mu je što svi hrvatski zastupnici nisu jedinstveno glasali protiv izvješća te najspornijih amandmana

hrvatski-fokus

Prodaja poljoprivrednoga zemljišta

HF

Uz struju i vodik, u prometni ‘mashup’ valja ubaciti i biometan

hrvatski-fokus

Mirovine će biti sve manje…

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više