Hrvatski Fokus
Hrvatska

Godišnjica od potresa na Banovini

Novci (po)trošeni, a od obnove ništa

 

Prošlo je točno godinu dana od razornog potresa u Petrinji i okolnim mjestima (selima) na Banovini. Kad se pogledaju mnoge ruševine, čini se kao da je potres bio jučer. Tu i tamo je obnovljena neka manje oštećena kuća i podignut pokoji dimnjak. Napravljeno je naselje kontejnera, dignut po neki šator i obnovljena ili napravljena po neka kuća, po privatnoj, donatorskoj ili volonterskoj liniji. Resorni ministar govori kako je u punom jeku sređivanje papira nužno potrebnih za obnovu kuća i grada, posebice Zagreba. On naime zagovara kvalitetu tog posla, a ne nekakvu brzinu. Kaj god! Svojim je dosadašnjim radom u pogledu obnove potresom razrušenog pokazao

totalno neznanje, nesposobnost, neinventivnost, nesnalaženje, nestručnost, potkapacitiranost… Zbog toga bi da ima imalo srama i odgovornosti trebao dati ostavku na svoju funkciju. Umjesto toga, dotični ministar se dosad neviđeno bahati, biva drzak i bezobrazan. Bez imalo osjećaja i empatije za stradale i njihovu veliku nesreću, izgovara u brzom tempu tisuću praznih riječi i gomilu fraza riječi, u jednoj minuti, neartikulirano galameći. Naravno time se brani, ograđuje i nadvladava strah, jer je svjestan kako je podbacio i omanuo.

Danas su Petrinju i okolna mjesta posjetili predsjednik države i predsjednik vlade, svaki po svojem programu, budno pazeći da se slučajno negdje u tom obilasku ne susretnu. To narodu nimalo ne ulijeva povjerenje, niti daje ikakvu nadu u boljitak, napredak, bilo kakve promjene na bolje, posebice na Banovini.

Premijera su pri tom dočekali s transparentima i povicima: Hoćemo obnovu, uz zvižduke i grudu snijega bačenu u njegovu smjeru. Zanima me bili premijer izbjegao tu neugodnost, da je kojim slučajem zajedno s predsjednikom države  prolazio Petrinjom i Glinom.

Predsjednik države je ipak puno bliži narodu, jer mu prilazi na  kao prijatelj koji suosjeća, brine se i u put otvoreno govori o propustima vlade i vlasti, koji su narod iznevjerili, u pogledu obnove.

Novaca navodno ima dovoljno za obnovu. Morati će se čak  vratiti u europske fondove ukoliko se do lipnja 2022. namjenski ne potroši, kako bi se dao onima koji znaju kako i u što taj novac iskoristiti. Mi to očito ne znamo ili ne ćemo.

Za ne vjerovati je da naši stručnjaci, inženjeri, arhitekti, građevinari, projektanti i ostali stručnjaci nisu u stanju osmisliti, isplanirati, programirati i realizirati obnovu porušenog u potresu.

Vjerojatno je kao i u svemu ostalome, to prvenstveno pitanje politike. Malo koji stručnjak će sebi dopustiti da mu neki političar visi za vratom dok radi bilo koji posao iz svoje struke i u svom resoru. Damir Vanđelić nije nedavno podnio ostavku na čelu šefa odjela za obnovu, bez valjanog razloga. Nije si mogao dozvoliti da mu docira i na neki način zapovijeda osoba koja nema blage veze o onome što bi trebalo raditi i za što je bio odgovoran. Sad neki pametnjakovići iz HDZ-a govore kako se Vanđelić nije snašao. U to ne vjeruje niti malo dijete. Dovoljno je samo pogledati i poslušati resornog ministra, pa da vam odmah sve bude jasno. U pitanju je velika odgovornost i veliki novac. Taj novac u zadnje vrijeme kao da je uklet. Svi bježe od njega, da ne bi prošli kao bivša ministrica gabrijela Žalac. S europskim novcem se ne razbacuje, ne miti, ne potkupljuje, ne dodvorava, ne kupuje ičija naklonost… Taj se novac ne daje prijateljima, kumovima, rodbini. S tim se novcem 5 ili 10 puta ne preplaćuje učinjeno ili kupljeno. S tim novcem treba biti transparentan do u svaki cent. To baš ne znaju i ne žele oni koji gospodare tim novcem. Nisu tako naučili. Sve ove godine od naše neovisnosti, suverenosti i slobode, naš se novac rasipao i dijelio šakom i kapom, bez ikakvog sustezanja i odgovornosti, posebice u državotvornoj stranci i pod njenom ingerencijom. Za to su i pravomoćno osuđeni.

Svako malo negdje u medijima nešto pročitam o nekom lokalnom političaru (šerifu), koji nemilosrdno nenamjenski troši novac, na bilo što, najviše na iće i piće, čašćenje prijatelja prezentaciju. Kaj god! To nije njihovo, te nemaju osjećaj za to. Osim toga provizije su u pitanju. Tako je bilo, tako je sada i tako bude, dok god se država ne počinje shvaćati kao naša, kao domovina, dok god nema odgovornosti i spremnosti za  tu odgovornost.

Velik se novac potrošio za reklamaciju i prezentaciju obnove od potresa na Banovini, što je totalno besmisleno i ludo. U pitanju je očito provizija na svaki artikl koji spominje nešto u obnovi. Čemu, kome i za što to služi. osim onima koji su na tome zaradili. Zar će starce u kontejnerima na nekoj osami razveseliti olovka, blokić, letak, zastavica, na kojoj se reklamira obnova razveseliti i uliti mu nadu, kako dogodine ne će biti u kontejneru, već će mu država (vlada) sagraditi kuću, kako bi imao topli dom. O tempora! O mores!

Nije teško pogoditi u kojem je ministarstvu to osmišljeno i tko je to blagoslovio. Isto tako nije teško pogoditi tko odugovlači sa svim tim silnim papirima oko obnove. Ti papirnati uradci jamče, po ministru Horvatu, kvalitetu. Kaj god!

Bivši ministar u tom istom ministarstvu je napravio tisuće kilometara autocesta, uz minimalnu, nužno potrebnu papirologiju. Po nekima su te ceste bile skupe, preskupe. Možda! Međutim one su u funkciji i malo po malo se isplaćuju.

Obiteljski domovi su puno važniji od cesta i autocesta. Obitelj je tamo gdje je dom. Dom je tamo gdje je obitelj. Nije svejedno kao se u tom domu živi. Loši i neljudski uvjeti u svakom domu dovode do rasapa i nestajanja obitelji. Mladi odlaze u potrazi za boljim mjestom za život. Nije u pitanju isključivo posao i dobra plaća, već skup  životnih uvjeta, što obećavaju  dobar život.

Nije lako otići sa svojeg ognjišta. Kad si na to prisiljen, otići ćeš s tugom i boli u srcu, ali s izglednom nadom u bolju budućnost. Nikakvih 200.000 kuna, te ne će vratiti nazad u domovinu, u kojoj cvate korupcija i na cijeni je podobnost, poslušnost i pokornost, kao glavni čimbenici za napredovanje, ostanak i opstanak. Primjera za to ima napretek. Tome svjedočimo svaki dan. Najbolji primjer je nesuđeni HDZ-ov gradonačelnik Zagreba.

Ne ćeš se vratiti natrag, ukoliko si sredio život vani, sretan si i zadovoljan, s onim što ti je vani omogućeno, posebice pravna jednakost, izbor pri zapošljavanju, adekvatna evaluacija tvojeg rada, izbor školovanja djece i status u društvenoj zajednici, bilo osobni, poslovni ili obiteljski.

Vratit će se samo oni koji vani nisu uspjeli, koji misle da ne treba raditi, truditi se, rasti i razvijati se, već živjeti na tuđi račun, od donacija i dotacija.

Svojevremeno, posebice ranih devedesetih, mnogi su se vraćali, pod raznim i različitim motivima i uvjetima. S vremenom se vidjelo i uvidjelo tko je zašto i za što došao. Rijetko su bilo oni koji su svojim dolaskom htjeli doprinijeti društvu i državi, na bilo koji način, u smislu boljeg života i poboljšanja standarda naših građana. Bilo je dosta i više nego dovoljno onih koji su se tim povratkom na bilo koji način okoristili. Donijeli su sa sobom navodno velik broj svojih patenata, a ispostavilo se kako reče jedan bivši predsjednik da je jedini koristan i učinkovit patent koji oni imaju, onaj na njihovim hlačama. Važno i bitno je bilo za njih kao i za one doma, da su članovi HDZ-a. Odmah su postali ministri, upravitelji, ravnatelji, šefovi…

Tko će danas ostati ili vratiti se na Banovinu? Koga briga? Bitno je na godišnjicu potresa ili kod otvaranja neke obnovljene zgrade, naslikavati se i obećavati, te pozirati pred TV kamerama. Sve se to oko potresa i s potresom čini nekako nestvarno. Međutim,  jako je stvarno, tužno, jadno i bolno. Treba samo na čas zaviriti u neki kontejner od 20 kvadrata u kojem živi četveročlana obitelj, usamljena starica ili starac, dvije susjede, obitelj s malom djecom, đaci, studenti…, svi oni koji nisu htjeli otići iz svojeg grada, koji strpljivo čekaju i nadaju se toplom domu, obiteljskom ognjištu, sljedećem Božiću i okićenom boru u svojoj kući.

Ankica Benček

Povezane objave

Teroristi preko Save

HF

Tko štiti Vojislava i Ljeposavu Stanimirović!?

HF

Srexit pred vratima

HF

Naš je Mile premazan svim bojama

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više