Hrvatski Fokus
Vanjska politika

‘Ne damo djecu četnicima’!

Studenti Fakulteta crnogorskog jezika prosvjedovali na Cetinju

 

Profesori i studenti Fakulteta crnogorskog jezika i književnosti (FCJK) prosvjedovali su 24. studenoga na Cetinju jer je Vlada Crne Gore, kako je rečeno u najavi sastanka, obustavila proračunsko financiranje fakulteta i ukinula njegove službe sigurnosti.

Iz FCJK su poručili da Vlada ne priznaje postojanje crnogorskog jezika i da zbog toga pokušava ugasiti tu visokoškolsku ustanovu. Na transparentima je pisalo “Mi izdajemo knjige, a ne država”, “Godina koju su pojeli četnici”, “Smrt fašizmu, sloboda jezika!”, “Vaša straža: čika Draža”.

“Previše je truda uloženo u ovu instituciju da se prepusti Vučićevim pijunima za jednokratnu upotrebu”, rekao je tijekom prosvjeda dekan FCJK Adnan Čirgić, dodajući da je dan ranije, 23. studenog, uplaćena samo rujanska rata za taj fakultet.

Resorno ministarstvo na čelu s Vesnom Bratić priopćilo je 22. studenoga “da je FCJK poslao e-mailove za isplatu djelatniku koji je na bolovanju od kolovoza”, te da zbog toga nije uplaćen proračunski novac.U prosvjedu su poručili da će organizirati nove prosvjede ako se uskoro ne isplate ostale rate, a služba osiguranja je vraćena.FCJK je smještena u zgradi bivšeg austro-ugarskog veleposlanstva, staroj više od 120 godina, koja je kao prvorazredno kulturno dobro ostala nezaštićena ukidanjem službe sigurnosti.

Ministarstvo je prije nekoliko mjeseci obustavljalo isplatu obaveznog novca za FCJK, zbog čega su 8. ožujka protestirali profesori i studenti na Cetinju.Vesna Bratić izabrana je za ministricu čak četiri resora – prosvjete, znanosti, kulture i športa – u Vladi Zdravka Krivokapića početkom prosinca 2020. godine. Za nju su glasali prosrpska Demokratska fronta, Demokrati i građanski pokret URA, koji su zajedno osvojili većinu na kolovoškim parlamentarnim izborima, čime je okončana trodesetljetna vladavina Demokratske partije socijalista.Bratić je samozvana “četnička žena”, koja o Crnogorcima govori kao o “proizvodu etničkog inženjeringa”, civilni sektor naziva “huntom”, a prije imenovanja za ministra promovirala je četnike i psovala na društvenim mrežama.Građani su 21. srpnja u ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u Podgorici zatražili ostavku ministrice Vesne Bratić, ali i cijele Vlade.

Pročitajte i ovo: ‘Ne damo djecu četnicima’: Protesti zbog kontroverznih imenovanja direktora škola u Crnoj GoriGlavni grad Cetinje, gdje je i sjedište fakulteta, priopćio je 23. studenog da podržava rad Fakulteta crnogorskog jezika i književnosti, te da su spremni pomoći u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan nakon sastanka s predstavnicima fakulteta rekao je da je autonomija visokoškolskih ustanova zajamčena Ustavom Crne Gore, te pozvao predstavnike izvršne vlasti da prestanu s pritiscima na FCJK.Lokalnu vlast na Cetinju obnaša Demokratska partija socijalista, koja je oporbena na državnoj razini. Podrška FCJK-a stigla je i iz dijaspore iz udruga iz Kanade, Njemačke, Srbije, Argentine, Australije.

https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-gora-cetinje-protest-crnogorski-jezik/31577063.html

Povezane objave

Fašizam i njegovi nasljednici

hrvatski-fokus

Financijska kriza na vidiku

HF

Liberalizam, ideologija ‘rase gospodara’

HF

Ruski predsjednik prijeti Ukrajincima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više