Hrvatski Fokus
Gledišta

U Surčinu prikazan film ‘Srijemci Srijemu 2021.’

Muž rođene sestre vođe svih Hrvata u Republici Srbiji

 

Na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice od 30. prosinca 2021. godine stoji da je u Surčinu prikazan film “Srijemci Srijemu 2021.”:  Doznajemo da u uvodnom dijelu filma predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, Jasna Vojnić iz Subatice, “pojašnjava kako je film imao za cilj očuvati zajedništvo u vremenima nemogućnosti živog susreta” te kako je “filmskom pričom predstavljen rad svih hrvatskih udruga u Srijemu koje su prepoznale vrijednost ovog projekta.”

Nositelji projekta su Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ne svih Hrvata u Srbiji!) iz Subatice, NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice i Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond“ iz Subotice (izmišljena za zgrtanje hrvatskog novca), a podržali su ga Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije.

Inače manifestacija „Srijemci Srijemu“ je 2013. godine proglašena kao manifestacija od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji!

No, vidimo da u filmu ”Srijemci Srijemu 2021.” nije zastupljeno više od polovice Srijemaca i da nema više od pet šestina Srijema i film bi se komotno mogao zvati “Što Subotičani uradiše Srijemcima 2021.”!

Naime, kada Srijemcima film izrežira Katarina Čeliković iz Subotice, snimi ga Srđan Simijanović iz Subatice, producent bude Lazar Cvijin iz Subotice i sve organizira isti Lazar Cvijin iz Subatice, a film amenuju “ministar” za kulturu svih Hrvata u Republici Srbiji Vojislav Temunović iz Subatice i muž rođene sestre vođe svih Hrvata u Republici Srbiji Tomislava Žigmanova iz Subotice, Ladislav Suknović iz Subotice, onda grafički prikaz najveće kulturne manifestacije srijemskih Hrvata predstavljen na karti Srijema, gledano kulturološko strateški, izgleda kao koridor nadiranja takozvanih “bunjevačkih Hrvata” sa sjevera Bačke preko Petrovaradina i Golubinaca k Beogradu, iliti centralnoj Srbiji!

A kada god netko nadire nekuda preko Srijema uvijek stradaju srijemski Hrvati, fizički ili duhovno (obično jedno i drugo u isto vrijeme)!

Što je na ovom filmu zaista prikazano tek ćemo vidjeti ili uopće ne ćemo vidjeti, što i nije bitno! Bitno je da su “bunjevački Hrvati” iz Subotice na njemu profitirali! Osim materijalno i na planu propagande kako čuvaju ovdašnje hrvatsko zajedništvo i u nemogućim uvjetima (kojima su upravo oni doprinijeli više od korone)!

Na karti su crno uokvirene hrvatske kulturne udruge u Srijemu (službeno registrirane na portalu ZKVH-a) koje “nisu prepoznale” vrijednost projekta “Srijemci Srijemu 2021.” (u Šidu, Ljubi, Gibarcu, Srijemskoj Mitrovici, Vrdniku, Petrovaradinu i Slankamenu).

Crveno zaokružene su hrvatske kulturne udruge u Srijemu (također registrirane na portalu ZKVH-a) koje su “prepoznale” vrijednost ovog projekta (u Zemunu, Surčinu, Golubincima, Rumi i Petrovaradinu), dok su smeđim uokvirene dvije hrvatske kulturne udruge u Novom Sadu!

Prvo što upada u oči je to što je od 13 (trinaest) hrvatskih kulturnih udruga u Srijemu samo 6 (šest) “prepoznalo vrijednost ovog projekta”!!!

Od tih 6 (šest) udruga polovica ih je (dvije u Zemunu i jedna u Surčinu) administrativno duboko u teritoriju “uže Srbije” (gdje Zavod za kulturu vojvođankih Hrvata nema ingerencije). No, to i nije problem, ali dvije udruge iz Novog Sada koje su samo 300 metara udaljene od Srijema i bliske su Srijemu (predsjednik jedne i predsjednica druge su iz Srijema, iz Hrtkovaca i iz Srijemske Kamenice!), nisu “pripojene” projektu “Srijemci Srijemu 2021.”, iako su na portalu ZKVH u bloku udruga pod nazivom “Udruge iz Novog Sada i Srijema”, a jednom se i manifestacija “Srijemci Srijemu” održala u Novom Sadu!       

U suštini se radi o tome da predsjednike “udruga koje nisu prepoznale vrijednost ovog projekta” nisu “prepoznali” čelnici hrvatskih krovnih institucija u Subotici (HNV, čitaj Jasna Vojnić, ZKVH, čitaj Tomislav Žigmanov, “CroFond”, čitaj Lazar Cvijin i dr.) jer su “nepodobni”!!!

Ove srijemske kulturne udruge zbog toga nemaju osnovne uvjete za rad niti dobijaju sredstva za to i gase se, a ovi oligarsi iz Subotice, inače vladaju na osnovi podjela ovdašnjih Hrvata po svim mogućim i nemogućim šavovima koje sistematski godinama, da ne kažem desetljećima, naglašavaju i podstiču, odnosno ovdašnje Hrvate dijele na Bunjevce, Šokce, “bunjevačke Hrvate”, vojvođanske Hrvate, srijemske Hrvate, “ostale” Hrvate, “druge” Hrvate, Hrvate iz “uže” Srbije i sl., i na kraju na “podobne” i “nepodobne” Hrvate i hrvatske udruge (odnosno njihove predsjednike)!!!

Na karti “Srijemci” “Srijemu” bode oči upravo ta podjela Srijema, odnosno srijemskih (i novosadskih) hrvatskih udruga po “podobnosti” i vidi se da je Srijem i po toj liniji doslovno “iskasapljen”!!!

Još kada se zbroji aktivno članstvo jednih i drugih udruga dobije se rezultat 740 prema 380 u korist “nepodobnih” (bez novosadskih udruga)! Katastrofa! Još da nema udruga iz Petrovaradina i Rume, bila bi to prava tragedija za srijemske Hrvate, svedene na flekicu Golubinci-Zemun-Surčin!

To, međutim, ne smeta da na portalu HNV-a, uz hvalospjev o još jednom “uspjehu”, piše “Nije sve stalo i zajedništvo – srećom – nije nestalo. Vi i mi – skupa” (tko vi i mi?!?) – “i dalje gradite i gradimo na temeljima koje smo naslijedili, stvarate i stvaramo u svojim sredinama ono čime se ponosimo“, ističe Vojnić dodajući kako se u filmu bogato stvaralaštvo današnje žive kulture ostavlja u baštinu budućim naraštajima! Naša je zajednica bogata stvaralaštvom, koje će, sigurna sam, pozitivno vrednovati i buduće generacije gledajući ovaj film. Film će biti prikazan širem gledateljstvu sljedeće godine.”

U Surčinu su film vidjeli protagonisti iz Subotice, devet (ne)sritnih Srijemaca i troje neidentificiranih likova, maskiranih zarad korone (točno se vidi mjesto napada korone u prostoriji), dok je ostalima to “smiješan virus”!

Gledatelji filma Katarine Čeliković o Srijemcima u Surčinu

A Tomislav @tomezig (Tomislav Monkeytomezig) u ime svih Hrvata u Srbiji (koji ga nisu birali), kliče das u dobro posloženi…

Pri čemu je upravo Monkeytomezig majstor za strategiju prešućivanja problema Hrvata i njihovog mrvljenja u Srbiji!  Između ostalog je eliminirao sve svoje neistomišljenike tako da mnogi kvalitetni intelektualci, ljudi iz struke, politike i kulture nisu uključeni u rad ovdašnje hrvatske zajednice i umjesto njih je postavio svoje poltrone (poltroni mogu biti samo mediokriteti), uglavnom bliske mu “bunjevačke Hrvate” iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica).

Oni ni po čemu ne mogu biti prezentanti Hrvata iz Republike Srbije niti su odraz potencijala 57.900 pripadnika naše zajednice, ali godinama, kao i Žigmanov, gomilaju funkcije u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici i u svoje džepove trpaju ogroman novac koji pripada svim Hrvatima u Srbiji. To im je najveća preokupacija, briga o hrvatskom puku i sopstveni hvalospjevi o “uspjesima” su samo šarena laža!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Đikić je 1992. ostavio svoj narod

HF

Ministrica Divjak ponaša se – divljački

HF

Sjetimo se riječi Hrtkovčanina Ante Plivelića

hrvatski-fokus

Žigmanov izbacio šahovski klub HAŠK Zrinjski

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više