Hrvatski Fokus
Kultura

Hrvatski barokni ansambl i Hervé Niquet

Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju

 

Povodom proslave otvorenja francuskog predsjedanja Europskom unijom u Hrvatskoj u prvoj polovici 2022. godine, Francusko veleposlanstvo, Francuski institut i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu priređuju 20. siječnja izniman koncert Hrvatskog baroknog ansambla, kojim za tu prigodu dirigira ugledni dirigent Hervé Niquet, s iznimnim programom europskih baroknih skladatelja.

Hervé Niquet jedan je od najeminentnijih svjetskih stručnjaka za baroknu glazbu. Više od 15 godina redovito surađuje s Hrvatskim baroknim ansamblom i Operom HNK-a u Zagrebu, a sa svojim ansamblom Le concert spirituel nastupio je više puta u Hrvatskoj na festivalima u Varaždinu i Dubrovniku. Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama.

Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala. Ravnateljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon.

Uz 20 godina održavanja ciklusa koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, redoviti su gosti brojnih domaćih i stranih festivala (Varaždinske barokne večeri, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Korčulanski barokni festival, Zagrebački barokni festival, Glazbene večeri u sv. Donatu, Histria festival, Osorske glazbene večeri, Koncerti u Eufrazijani, Rovinjsko glazbeno ljeto, Lubeničke večeri, Ljetne priredbe u Krku, Pasionska baština, Organum Histriae, Barokna glazba u baroknoj  crkvi u Osijeku, Mostarski festival, Paško ljeto, Brodsko ljeto, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Beogradski festival rane muzike, Festival Brežice, Festival Tesori musicali Toscani u Pisi, Festival “Misiones de Chiquitos”, Bolivija, Festival “Esteban Salas” Havana – Kuba, Tartini Festival u Piranu, Festival in old Krakow kao i drugih Festivala u  Austriji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Finskoj, Švedskoj, Francuskoj, Belgiji, Slovačkoj, Estoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Argentini, Španjolskoj, Portugalu…

HRBA je u proteklih dvadeset godina ostvarila suradnju s ponajboljim svjetskim umjetnicima, specijalistima za izvođenje barokne glazbe. Ovo je popis imena najzbačajnijih gostiju – prijatelja koji stalno raste: Hervé Niquet od 2004. godine, Catherine Mackintosh, Enrico Onofri, Laurence Cummings, Andreas Helm, Rachel Brown, Alessandro Tampieri, Jaap ter Linden, Richard Egarr, Jacques Ogg, Werner Ehrhardt, Marcello Gatti, Stefano Montanari, Aapo Häkkinnen, Philip Pickett, David Staff, Theresa Caudle, Russel Gilmour, Peter van Hauwelingen, Mimi Mitchell, Christopher Lawrey, Hugo Hymas, Mitchell Sandler, Shalev Ad-El, Adrian Butterfield, Peter Lönnerberg, Ryo Terakado, David Bates, Peter van Heyghen, Gail Hennesy, Andrew Lawrence King, Benjamin Bayl… Ansambl surađuje i s Vokalnim ansamblom Antiphonus kao i sa zborovima Cantores Santi Marci i I. G. Kovačić.

U programima HRBA-e zastupljeni su i hrvatski kompozitori, odnosno oni koji su djelovali na ovom području (F. Sponga-Usper, G. Usper, T. Cecchini, V. Jelić, I. Lukačić, G. Puliti, L. Sorkočević, M. Stratico, I. M. Jarnović, …).  HRBA je zaslužna za prve trajne snimke njihovih djela na starim instrumentima iz pročišćenih partitura, bez redakcijskih intervencija.

Hrvatski barokni ansambl dobitnik je diplome “Milka Trnina” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika 2001., nagrade “Orlando” Dubrovačkih ljetnih igara 2014., nagrade “Ivan Lukačić” Varaždinskih baroknih večeri 2016. i Nagrade Grada Zagreba 2020.

Zbog posebno zanimljivih, virtuoznih, živih i angažiranih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

Orguljaš, pijanist, skladatelj, zborovođa i dirigent, Hervé Niquet jedan je od najinventivnijih glazbenih ličnosti posljednjih godina, a posebno je priznat kao eminentni stručnjak za francuski repertoar od razdoblja baroka do Debussyja. Više od 15 godina ostvaruje redovite suradnje u Hrvatskoj, s operom HNK-a u Zagrebu, kao i s Hrvatskim baroknim ansamblom kroz različite projekte razmjene i usavršavanja u francuskom repertoaru, a posebice u obliku majstorskih tečajeva na Muzičkoj akademiji. Također je nekoliko je puta nastupio u Hrvatskoj sa svojim ansamblom “Le Concert Spirituel” na festivalima u Varaždinu i Dubrovniku. Njegov ansambl Le Concert Spirituel, osnovan 1987., etablirao se kao referenca u interpretaciji baroknog repertoara, a Hervé Niquet ujedno ravna i velikim međunarodnim orkestrima, s kojima istražuje repertoare 19. stoljeća i početka 20. st. (Pariški komorni orkestar, Orkestar opere u Rouenu, Münchner Rundfunkorchester, Gulbenkian Orchestra, Simfonijski orkestar iz Montreala i dr.).

Njegov pionirski duh zahvaljujući kojemu ponovno otkriva djela iz tog razdoblja doveo ga je do sudjelovanja u stvaranju Palazzetto Bru Zane – Centra za francusku romantičnu glazbu u Veneciji 2009., s kojim je realizirao brojne projekte: za diskografsku zbirku kantata Prix ​​de Rome, snimio je djela posvećene Debussyju, Saint-Saënsu, Charpentieru, d’Olloneu, Dukasu i Gounodu. Snimio je i dosad neobjavljene opere: Davidov Herculaneum (Nagrada Echo Klassik 2016.), Halévyjevu Kraljicu Cipra (Gramophone Music Awards / Opera 2019.), od Gounodov Le Tribut de Zamora (Choc de Classica i Diapason d´or).

Za snimku djela Visions (Alpha Classics), Hervé Niquet i Véronique Gens dobili su brojne nagrade (ICMA-snimka godine; International Opera Awards – Najbolja snimka / solo recital). U studenom 2021., snimka Dream Island Reynalda Hahna (etiketa Palazzetto Bru Zane 2021.) okrunjena je nagradom Choc Classic godine. Istovremeno, Concert Spirituel je za izdavačku kuću CVS snimio Requieme Mozarta i Salierija koji su bili tema koncerata u Kraljevskoj kapeli Versailleske palače.Godine 2019. Hervé Niquet dobio je počasnu nagradu “Preis der Deutschen Schallplattenkritik” za kvalitetu i obilje svojih snimaka.

Hervé Niquet nositelj je sljedećih odličja: zapovjednik Reda umjetnosti i književnosti i vitez Nacionalnog reda za zasluge. (Anđelka Felja)

Povezane objave

Nitko od nas ne zna…

HF

Fluktuirajući oblici Ranka Ajdinovića

HF

Stjepku Mamiću dodijeljen certifikat

HF

Umro akademik Ante Stamać

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više