Hrvatski Fokus
Religija

Chicaški biskup Blaž Čupić ne progoni homiće, već necijepljene

Liberalne biskupe ne zanima ‘dijalog’ o cjepivima protiv COVID-a ili političarima za pobačaj

 

Pristalice neautentičnog ‘dijaloga’ tvrde da bi umjesto da podupiru višegodišnje učenje Crkve, umjesto da ispune jasne zahtjeve kanonskog zakona, pastiri trebali stupiti u tihe, osobne razgovore s onim istaknutim katolicima koji podržavaju klanje nerođenih.

Jučer sam pisao o „zlouporabi jezika… koje vidim u mnogim nedavnim izjavama našeg vodstva Crkve“, s naglaskom na dvije nedavne najave Vatikana. Sada ću se osvrnuti na nekoliko vrijednih američkih primjera. Ponekad je zlouporaba jezika izravno orvelovska. Kad je čikaški kardinal Blase Cupich objavio da necijepljeni katolici ne smiju ući u crkve bez maski, odredio je da svaka župa treba imati vrata pred vratima da provjeravaju svakog pojedinca za dokaz cijepljenja. Ti ljudi – koji će blokirati vrata onima koji nisu demaskirani i bez dokumenata – identificirani su kao „tim za dobrodošlicu u župu“. Neki pozdrav; neko gostoprimstvo. Ako se puno ne varam, ovi “pozdravljači” ne će tražiti od župljana da pokažu rezultate svojih najnovijih testova na tuberkulozu. Ne će ispitivati ​​ljude o drugim opravdanim problemima javnog zdravstva (“Pušite li? Uzimate li intravenske droge? Uključujete li se u seksualne prakse za koje je poznato da šire bolest?”). Imat će jednu i samo jednu medicinsku brigu: jedinstveni test koji je naručio kardinal Cupich u svojstvu javnozdravstvenog službenika. Ali kardinal nije službenik javnog zdravstva. On je biskup Katoličke crkve, koji bi trebao imati drugih briga.

Dakle, ako župni stražari (poslužimo se iskrenim jezikom) odlučuju koje ljude treba pustiti u crkvu, ne postoje li važnija pitanja koja bi oni mogli postaviti? Na primjer: “Jeste li stranka u nevaljanom braku?” Ili: “Jeste li glasali za podržavanje legalnog pobačaja?” Ah, tu je trljanje! Budući da je kardinal Cupich u posljednje vrijeme također zadužen za blokiranje rasprave o euharistijskoj koherentnosti , koja bi se trebala održati na sastanku američkih biskupa u lipnju. On i drugi biskupi tvrdili su da se rasprava ne bi trebala održati, jer američkim biskupima nedostaje “visoki standard konsenzusa” koji bi bio potreban za snažnu izjavu o tom pitanju.

Objasnite mi, molim vas, kako američka biskupska konferencija može razviti taj “visoki standard konsenzusa”, ako se o tom pitanju ne raspravlja. Očito je da kardinal Cupich i njegovi saveznici nisu potpuno otvoreni u svojim razlozima zbog kojih žele izbjeći tu temu.

Postoje i drugi znakovi disimulacije. Iako u teoriji kardinal Cupich snažno podržava papu Franju u njegovom pozivu na decentralizirano odlučivanje, u praksi je energično lobirao za intervenciju Vatikana kako bi se ograničila otvorena rasprava među američkim biskupima. Iako se žali da bi rasprava mogla izazvati podjele, on i njegovi saveznici produbili su prijelome unutar biskupske konferencije pozivajući se na kasnu promjenu dnevnog reda – uklanjanje teme koja je već odobrena uobičajenim postupkom.

Kardinal Cupich i njegovi saveznici prije svega ne žele “dijalog” po ovom pitanju. Usprkos svom inzistiranju na otvorenoj raspravi, otvorena je rasprava da čine sve što mogu da osujete. Neprestani pozivi na „dijalog“ predstavljaju dimnu zavjesu: pokušaj da se osigura da će problem ostati neriješen u nedogled.

Pristalice ovog neautentičnog “dijaloga” tvrde da bi umjesto da podupiru višegodišnje učenje Crkve, umjesto da ispune jasne zahtjeve kanonskog zakona, pastiri trebali stupiti u tihe, osobne razgovore s onim istaknutim katolicima koji podržavaju klanje nerođenih. Naravno, nema razloga zašto pastor ne može započeti taj dijalog  i  ispuniti svoje kanonske dužnosti. Ali opet je riječ o dubljoj točki.

U gotovo 50 godina od odluke Roe protiv Wadea, neki od najistaknutijih katoličkih političara ove zemlje postaju sve otvoreniji u svojoj podršci neograničenom legalnom pobačaju na zahtjev. Iako biskupi trube o potrebi za sve više “dijaloga”, političari se podsmjehuju moralnom zakonu Crkve i ocrnjuju one koji ga podržavaju. Pokažite mi jedan slučaj aktivnog katoličkog političara koji se pokajao zbog svoje podrške pobačaju i prihvatio svrhu života, nakon tihog razgovora sa svojim biskupom. Samo jedan slučaj, a argument za “dijalog” shvatit ću malo ozbiljnije.

https://www.lifesitenews.com/opinion/liberal-bishops-arent-interested-in-dialogue-about-covid-vaccines-or-pro-abortion-politicians

Povezane objave

Uskrs

HF

SOLUS CATHOLICUS – Komunizam u metafizičkim kategorijama

HF

Očinstvo i majčinstvo

HF

Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više