Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus cvijeća Anite Kunić

Prigušeni, primireni ambijent s nekoliko privlačnih cvjetova, odrezanih i posloženih u jednostavne vaze

 

Slikarica Anita Kunić, suvremena je zagrebačka umjetnica, autorica fino profiliranog opusa, koga čini nekoliko ciklusa. U proteklom je razdoblju više puta samostalno i uspješno izlagala, riječ je ponajprije o motivima posvećenih Nikoli Tesli.

Slikarica kontinuirano i predano radi na vrlo emotivno iskazanom nizu ulja na platnu različitih formata, s nepotrošivim motivima mrtvih priroda, nekoliko cvjetova u vazi na stolu, posve izdvojeni, usamljeni, u središtu svijeta, raznobojni, raznoliko oblikovani, još uvijek zanosno lijepi, izvedeni najčešće špahtlom, „što zna biti dinamično“, kaže.

Taj prigušeni, primireni ambijent s nekoliko privlačnih cvjetova, odrezanih i posloženih u jednostavne vaze, još uvijek uspravnih stabljika, gotovo da odaje dojam o trajnosti, o nepromjenljivosti, o vječnosti, mada svi znamo koliko ljepota i cvijeća traje.

Ponekad se čovjek zanese i povjeruje u nemoguće, u čudesno, u neshvatljivo, u neracionalno, sve zbog zavodljivosti, zbog magičnog lica cvijeta, da bi često kasnije razmišljao o neminovnosti odlažući osušeno i požutjelo cvijeće, uvelih stabljika, pomalo i razočaran kratkoćom života lijepoga.

Tu dvojnost, od koje se ne može pobjeći, sjajno je definirala svojim slikama Anita Kunić, ostavljajući promatračima njezinih slika donošenje vlastitih prosudbi.

Istaknimo i odmjereni, uravnoteženi kolor, koji ponegdje djeluje prozračno, kao da motive okružuje fina, teško vidljiva ali opipljiva izmaglica.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Caracas

HF

Slikar krajolika

HF

Novi broj Hrvatskoga filmskog ljetopisa

HF

Suvremeni armenski slikar

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više