Hrvatski Fokus
Znanost

ENERGETSKI HARAKIRI – Zapanjujuća transformacija gospodarstava najnaprednijih svjetskih industrijskih gospodarstava je u tijeku i uzima zamah

Srce transformacije je energija i apsurdan zahtjev za energijom s ‘nula ugljika’ do 2050. ili prije

 

Veliki je paradoks u sve agresivnijem vojnom stavu SAD-a i NATO-a prema Rusiji i Kini, kada se mjeri u odnosu na jasno samoubilačku ekonomsku politiku Zelene agende SAD-a, kao i država članica Europske unije i NATO-a. Zapanjujuća transformacija gospodarstava najnaprednijih svjetskih industrijskih gospodarstava je u tijeku i uzima zamah.

Srce transformacije je energija i apsurdan zahtjev za energijom s „nula ugljika“ do 2050. godine ili prije. Eliminirati ugljik iz energetske industrije u ovom trenutku, ili možda ikad, nije moguće. Ali poticanje na to značit će razbijanje najproduktivnijih svjetskih gospodarstava. Bez održive industrijske energetske baze, zemlje NATO-a postaju vojna šala. Ne možemo govoriti o „obnovljivoj“ energiji za solarnu energiju, vjetar i skladištenje baterija. Moramo govoriti o nepouzdanoj energiji. To je jedna od najkolosalnijih znanstvenih zabluda u povijesti.

Dana 31. prosinca nova njemačka koalicijska vlada trajno je zatvorila tri od preostalih šest nuklearnih elektrana. Učinili su to u trenutku kada su zalihe prirodnog plina bile iznimno niske ulaskom u oštru zimu i kada svaka jaka hladna fronta može dovesti do nestanka struje. Zbog njemačkog odbijanja da dozvoli uvoz plina iz drugog ruskog plinovoda, Sjeverni tok 2, Njemačka se suočava s povećanjem tržišne cijene električne energije za 500 posto u odnosu na siječanj 2021.

Unaprijed planirana energetska kriza u EU-u

Godine 2011., kada je kancelarka Merkel proglasila raniji prestanak korištenja nuklearne energije, njezina zloglasna ‘Energiewende,’ plan za postupno ukidanje nuklearne energije i trajan prijelaz na (niskougljične) obnovljive izvore, 17 nuklearnih elektrana pouzdano je opskrbljivalo 25 posto potreba električne energije u zemlji. Sada se preostale 3 elektrane moraju zatvoriti do kraja 2022. U isto vrijeme vladin plan zelene energije od 2016. zatvorio je 15,8 GigaWatta proizvodnje ugljena od siječnja 2022. Kako bi nadoknadili činjenicu da solarna energija i vjetar, unatoč užarenoj propagandi, neće popuniti prazninu, njemačka električna mreža mora uvoziti značajnu električnu energiju iz susjednih država – Francuske i Češke Republike, ironično, veliki dio iz njihovih nuklearnih elektrana. Njemačka danas ima najviše cijene električne energije od bilo koje industrijske zemlje kao rezultat ‘Energiewende.’

Sada postoji problem s opskrbom struje iz francuske nuklearne centrale. U prosincu (2021.) je EDF, francuska državna nuklearna agencija objavila da će se ukupno četiri reaktora zatvoriti radi pregleda i popravka nakon otkrića oštećenja od korozije. Predsjednik Macron koji se suočava s izborima u travnju pokušava igrati nuklearnog prvaka u EU-u protiveći se snažnoj antinuklearnoj poziciji Njemačke. No, ‘nuklearni most’ je ranjiv i malo je vjerojatno da će Francuska napraviti bilo kakva veća nova ulaganja u nuklearnu energiju, unatoč nedavnim tvrdnjama, s planovima za zatvaranje dvanaest reaktora u sljedećih nekoliko godina, zajedno s prestankom korištenja ugljena, ostavljajući i Francusku i Njemačku ranjivim na budući nedostatak energije. Macronov program ‘Francuska 2030.’ poziva na ulaganje bijednih 1,2 milijarde dolara u nuklearnu tehnologiju malih postrojenja.

Ali nuklearno pitanje nije jedina ‘muha u energetskoj juhi’ Europske unije. Svaki aspekt trenutnog energetskog plana EU-a osmišljen je za uništenje modernog industrijskog gospodarstva, a arhitekti koji izdašno financiraju zelene ‘think tankove’ poput Potsdamskog instituta u Njemačkoj to znaju. Dovođenje vjetra i sunca, jedine dvije ozbiljne opcije koje se provode, zamjena ugljena, plina i nuklearne energije, jednostavno rečeno, nije moguće.

Vjetroelektrane i ludilo gomile

Za Njemačku, zemlju s manje sunca od optimalnog, vjetar je vodeća alternativa. Jedan od problema s vjetrom, kao što je dramatično pokazala zima 2021., je da on ne puše uvijek, i to je nepredvidivo. To znači nestanke struje ili pouzdanu rezervnu kopiju, što znači da se ugljen ili prirodni plin kao i nuklearna energija potiskuju. Vjetroelektrane su pogrešno ocijenjene u smislu bruto teoretskog kapaciteta kada se države poput Njemačke žele pohvaliti napretkom u obnovljivim izvorima energije.

U stvarnosti ono što se računa je stvarna električna energija proizvedena tijekom vremena ili ono što se naziva faktor kapaciteta ili faktor opterećenja.Za solarnu energiju faktor kapaciteta je obično samo oko 25 posto. Sunce u sjevernoj Europi ili Sjevernoj Americi ne sije 24 sata dnevno. Niti je nebo uvijek bez oblaka. Slično tome, vjetar ne puše uvijek i teško se može pouzdati u vjetroelektrane. Njemačka se može pohvaliti s 45 posto bruto obnovljive energije, ali stvarnost je sakrivena. ‘Institut Frauenhofer’ u studiji iz 2021. procjenjuje da Njemačka mora instalirati najmanje šest do osam puta više solarne energije kako bi 2045. ostvarila ciljeve 100 posto bez ugljika, nešto za što vlada odbija procijeniti troškove, ali privatne procjene su u milijardama. Izvješće kaže da je od sadašnjih bruto solarnih kapaciteta od 54 GW potrebno čak 544 GW do 2045. godine. To bi značilo zemljišni prostor od 1,4 milijuna hektara (ili 3.568.000 acres), više od 16.000 kilometara kvadratnih/km2 čvrstih solarnih panela diljem zemlje. Tome dodajte glavne vjetroelektrane. To je recept za samoubojstvo.

Prijevara oko vjetra i sunca kao razumne (energetske) opcije bez ugljika počinje se shvaćati. Ovog 5. siječnja, u Alberti, Kanada, gdje vlada mahnito gradi vjetroelektrane i solarne lokacije, jako hladnog dana s temperaturama blizu minus 45°F, 13 solarnih postrojenja Alberte povezanih s mrežom, procijenjenih na 736 megavata, dalo je 58 megavata u mrežu. A 26 vjetroelektrana, s kombiniranim nazivnim kapacitetom od 2.269 megavata, napajalo je mrežu sa 18 megavata. Ukupni iznos obnovljivih izvora iznosio je nevelikih 76 megavata od teorijskih 3.005 megavata navodno zelene, obnovljive energije (https://pipelineonline.ca/albertas-wind-and-solar-produced-one-tenth-per-cent-capacity/#/).

Teksas je tijekom jakog snijega u veljači 2021. imao slične probleme sa suncem i vjetrom kao i Njemačka. Također kada pada snijeg fotonaponske elektrane su bezvrijedne.

Osim toga, kako bi se ostvarila emisija s ‘nula ugljika’ iz obnovljivih izvora, goleme površine zemlje moraju biti popločane solarnim reflektorima ili namijenjene vjetroelektranama. Prema jednoj procjeni, količina zemljišta potrebna za smještaj 46.480 solarnih PV elektrana predviđenih za SAD je 650.720 četvornih milja, što je gotovo 20 posto ‘donjih’ 48 teritorija SAD-a. To su područja Teksasa, Kalifornije, Arizone i Nevade zajedno. Samo u američkoj saveznoj državi Virginiji novi zeleni zakon, Zakon o čistoj ekonomiji Virginije (Virginia Clean Economy Act, VCEA) doveo je do golemog porasta primjena solarnih projekata za 780 četvornih milja solarnih ploča do sada. 

Kako David Wojick ističe, to je oko 202.342.82 hektara (500.000 acres) površine sela, poljoprivrednog zemljišta ili šuma uništenih i popločanih s oko 500 zasebnih projekata koji pokrivaju veći dio ruralne Virginije za koje će trebati nevjerojatnih 160 milijuna solarnih panela, uglavnom iz Kine, a svi su predodređeni da postanu stotine tona otrovnog otpada.

Milijuni radnih mjesta?

Bidenova administracija i car obnovljivih izvora energije John Kerry lažno su tvrdili da će njihova ‘Green Agenda’ („Zelena Agenda“) ili ‘Build Back Better’ značiti milijune novih radnih mjesta. Izostavljaju reći da će posao biti u Kini koja proizvodi daleko najviše solarnih panela, gotovo ima monopol nakon što su prije deset godina uništili konkurenciju SAD-a i Europske Unije s jeftinim subvencioniranim panelima „Made in China“ (proizvedeno u Kini).

Slično, većinu energije vjetra u Kini proizvode kineske tvrtke. U međuvremenu, Kina koristi rekordne količine ugljena i do 2060. odgađa svoje obećanje za nultu emisiju ugljika punih desetljeća nakon EU-a i SAD-a. Oni nisu spremni ugroziti svoju industrijsku dominaciju teorijom o klimi koja se temelji na lažnim podatcima i lažima da će ugljični dioksid / CO2 uništiti planet. Njemačka sindikalna konfederacija (Deutscher Gewerkschaftsbund, DGB) nedavno je procijenila da je od 2011. ta zemlja izgubila oko 150.000 radnih mjesta samo u sektoru obnovljivih izvora energije, jer su solarni paneli proizvedeni uglavnom u Kini uništili vodeće njemačke solarne tvrtke. A Njemačka je energetski ‘ludo najzelenija’ zemlja Europske unije. Budući da po definiciji obnovljivi izvori energije vjetra ili sunca s manje energetske gustoće pokreću daleko veće troškove osnovne električne energije, oni uništavaju više radnih mjesta u ukupnom gospodarstvu nego što ih ikad (pri)dodaju.

Industrijski kolaps NATO-a

Budući da su solarna energija i energija vjetra u stvarnosti daleko skuplji od konvencionalne ugljikovodične ili nuklearne električne energije, oni povećavaju ukupne troškove električne energije za industriju prisiljavajući mnoge tvrtke da se zatvore ili presele negdje drugdje. To prijevarom skriva samo službena statistika. Europa i Sjeverna Amerika trebat će goleme količine čelika i betona za izgradnju očekivanih milijuna solarnih panela ili vjetroparkova. Za to su potrebne goleme količine konvencionalnog ugljena ili nuklearne energije. Koliko će električnih punionica za električne E-automobile biti potrebno za kućno punjenje 47 milijuna njemačkih E-automobila? Koliko je veća potražnja za električnom energijom?

Značajan istraživački centar za zelenu energiju u SAD-u, ‘RethinkX,’ izdao je propagandnu studiju za obnovljive izvore energije 2021. godine pod nazivom ‘Ponovno promišljanje energije 2020.-2030.’ : 100 posto solarna energija, vjetar i baterije tek su početak. Njihov odgovor na probleme niskog kapaciteta za vjetar i solarnu energiju je izgradnja 500 posto ili čak 1000 posto više od predviđenog kako bi se nadoknadio niski faktor kapaciteta od 25 posto. Oni iznose apsurdnu tvrdnju, bez konkretnog dokaza da, “Naša analiza pokazuje da je 100 posto čista električna energija iz kombinacije solarne energije, vjetra i baterija (SWB) fizički moguća i ekonomski pristupačna u cijelom kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, kao i golema većina ostalih naseljenih regija svijeta do 2030…. ovo izobilje čiste energije – koju nazivamo super-snagom – bit će dostupno uz gotovo nultu graničnu cijenu tijekom većeg dijela godine.“ Ta je izjava predstavljena bez trunke podataka ili konkretne znanstvene analize izvedivosti, to je samo dogmatska tvrdnja.

Pokojni kanadski ‘arhitekt’ UN-ove „Agende 21,“ Maurice Strong, naftni milijarder, prijatelj Davida Rockefellera, bio je podtajnik Ujedinjenih naroda i glavni tajnik konferencije o ‘Danu planeta Zemlje’ (Konferencija UN-a o ljudskom okolišu) – održano u Stockholmu u lipnju 1972. godine. Bio je i povjerenik ‘Zaklade Rockefeller.’ On je možda više nego itko drugi odgovoran za program deindustrijalizacije „održivog gospodarstva“ s nultom emisijom ugljika.

Na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju (UNCED) održanoj u Rio de Janeiru, Brazil, (poznato pod nazivom ‘Earth Summit’ ili ‘Rio Summit’) u lipnju 1992., Maurice Strong je otvoreno iznio grubu agendu zagovornika radikalne eugenike poput Gatesa i Schwaba: “Nije li jedina nada za planet to što će industrijalizirane civilizacije propasti? Nije li naša odgovornost da to ostvarimo?“ Taj plan danas je u velikoj mjeri ‘Veliko resetiranje’  (‘Great Reset’). (www.infowars.com/maurice-strong-in-1972-isnt-it-our-responsibility-to-collapse-industrial-societies/).

Rat sada?

Ako nekoć napredna, energetski intenzivna gospodarstva zemalja članica NATO-a u Europi i SAD-u nastave ovim samoubilačkim putem, njihova će sposobnost uvjerljive vojne obrane ili napada postati fatamorgana. Nedavno je korumpirana predsjednica Europske komisije koja dolazi iz Njemačke, Ursula von der Leyen, izjavila da visokotehnološka njemačka obrambena industrija i njezini dobavljači ne bi trebali primati bankovne kredite jer nisu dovoljno „zeleni“ ili „održivi.“ Navodno su banke već primile poruku. Uz naftu i plin sada je ciljana i obrambena proizvodnja. Inače, Von der Leyen kao njemačka ministrica obrane bila je naširoko okrivljena što je dozvolila da se njemačka obrana ‘sruši’ do katastrofalnog stanja.

U svojoj sada jednostranoj potrazi za njihovom ludom ‘Agendom 2030’ i ‘Zero Carbon’ („nula ugljika“) agendom, Bidenova administracija i Europska Unija svoju industriju stavljaju na namjerni put uništenja mnogo prije kraja ovog desetljeća. Pokreće li to sadašnji plan NATO-a prema Rusiji u Ukrajini, Bjelorusiji, Armeniji i sada Kazahstanu? Ako NATO-ove snage znaju da će im u bliskoj budućnosti nedostajati temeljna dubinska vojna industrijska infrastruktura, misle li da je bolje isprovocirati mogući rat s Rusijom sada, kako bi eliminirali potencijalni otpor njihovoj deindustrijskoj agendi? Osim Kine, jedino Rusija ima potencijal za zadavanje razornog udarca NATO-u ako bude isprovocirana.

Psihoza masovnog formiranja ili ludilo gomile

Godine 1852. engleski povjesničar Charles Mackay napisao je klasik pod naslovom „Memoirs of Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds“ („Memoari izvanredne narodne obmane i ludilo gomile“ – izvorna studija objavljena 1841.) dajući malo poznat uvid u masovnu histeriju iza religijskih Velikih križarskih ratova 12. stoljeća, ‘Manije vještica’ ili ‘Manije tulipana’ odn. ‘Tulipomanije u Nizozemskoj’ i brojne druge popularne zablude. Važno je razumjeti globalnu iracionalnu žurbu ka ekonomskom i političkom samoubojstvu.

Isti ključni akteri koji stoje iza mandata tj. obveze masovnog cijepljenja protiv COVID-a za neprovjereno eksperimentalno cjepivo koje uzrokuje genetsku promjenu kao i globalne izolacije koja je uslijedila, uključujući Bill Gatesa i papu Franju, stoje i iza Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba i „Velikog resetiranja“ i njegove UN-ove „Agende 2030“ – zeleno ludilo bez ugljika, kako bi natjerao svijet da prihvati neviđene drakonske ekonomske mjere.

To će zahtijevati pokornu i fizički slabu populaciju da bude pokorna, što belgijski profesor psihologije dr. Mattias Desmet i dr. Robert Malone nazivaju psihozom masovnog formiranja, psihozom gomile, vrstom masovne hipnoze koja zanemaruje razum. Jasno je da i mit o globalnom zatopljenju i program pandemije korone zahtijevaju takvu masovnu hipnozu – „izvanrednu narodnu zabludu.“

Bez histerije straha od COVID-a nikada ne bismo dopustili da Zelena agenda dođe toliko daleko da su naše električne mreže na rubu nestanka, a naše ekonomije na rubu sloma. Konačni cilj i pandemije COVID-a Svjetske Zdravstvene Organizacije i Zelene agende je marš na/prema Schwabovom distopijskom Velikom resetiranju cjelokupnog svjetskog gospodarstva u korist korporativne diktature nekolicine globalnih korporacija poput BlackRocka ili Google-Alphabeta.

Autor: F. William Engdahl: „Why Do NATO States Commit Energy Hara Kiri?“ New Eastern Outlook, 12. siječnja 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

MAJMUNSKE BOGINJE – Bolest životinja, koja je prisutna među afričkim glodavcima i drugim životinjama

hrvatski-fokus

SVJETSKI DAN HRANE – šesnaestoga listopada 2021.

hrvatski-fokus

Plagiranje i korupcija u znanstvenoj zajednici

HF

Zabrinuti milijuni malih poljoprivrednika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više