Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Kanadski vozači kamiona pomogli srušiti konzervativnog čelnika Erina O’Toolea

Pritisak koji je konvoj slobode izvršio na Erina O’Toolea pokazao je da se pobjede u borbi protiv COVID tiranije događaju pred našim očima

 

Čelnik kanadske konzervativne stranke suočio se s pobunom zastupnika svoje stranke i smijenjen je već u srijedu. To je već treći glavni politički suparnik kojeg je premijer Justin Trudeau pomogao srušiti. Konzervativni čelnik Erin O’Toole, koji je neke razljutio pokušavajući pomaknuti stranku više prema centru, rekao je u ponedjeljak navečer da zastupnici njegove stranke imaju izbor između ekstremizma ili uključenosti koji bolje odražava Kanadu 2022. “Ne idem nigdje”, rekao je. “Vrijeme je za obračun. Da to riješimo u klubu. Upravo ovdje. Sada. Jednom zauvijek. Kanada nas treba da budemo ujedinjeni i ozbiljni”, prije poraza. Kazao je kako je izbor ljutnja naspram optimizma i prihvatit će rezultat glasovanja.

Garnett Genuis, konzervativni član parlamenta, tvitao je da je trećina konzervativnih zastupnika potpisala pismo u kojem poziva na okončanje vodstva O’Toolea. Genuis je izašao u javnost nakon što su mnoge novinske organizacije izvijestile o pobuni koja je sada na otvorenom. Optužio je O’Tooleov tim za napad na članove njegove stranke.

O’Tooleov imat će velike implikacije za konzervativni pokret u Kanadi. Stranka bi se sada mogla vratiti dalje desno. Jedan od vodećih kandidata za njegovu zamjenu, Pierre Poilievre, sastao se s vozačima kamiona protiv cjepiva koji prosvjeduju u Ottawi. Mnogi Kanađani bili su ogorčeni slikama tijekom vikenda prosvjednika kako uriniraju po Nacionalnom memorijalnom centru rata i plešu na grobnici nepoznatog vojnika. Broj je nosio znakove i zastave sa svastikama i drugim nacističkim simbolima. “Upravo sam razgovarao sa stotinama veselih, slanih Kanađana na prosvjedu kamionaša. Oni biraju slobodu umjesto straha”, tvitao je Poilievre.

O’Toole se prije više od godinu dana reklamirao kao “istinski plavi konzervativac”. Postao je čelnik Konzervativne stranke s obećanjem da će “vratiti Kanadu”, ali je odmah počeo raditi na tome da stranku gurne prema političkom centru. O’Tooleova strategija, koja je uključivala odricanje od stajališta koja su bila draga u bazi njegove stranke o klimatskim promjenama, oružju i uravnoteženim proračunima, osmišljena je kako bi se svidjela širem presjeku birača u zemlji koja je daleko liberalnija od Sjedinjenih Država. Jesu li umjereni Kanađani vjerovali da je O’Toole progresivni konzervativac za kojeg tvrdi da jest i je li otuđio tradicionalne konzervativce, postalo je središnje pitanje kampanje. O’Toole nije uspio osvojiti više mjesta u i oko liberalnog Toronta bogatog glasovima, najvećeg kanadskog grada.

Trudeau se kladio da Kanađani nisu željeli konzervativnu vladu tijekom pandemije i izrazio zabrinutost Kanađana koji su bili uznemireni onima koji se odbijaju cijepiti. Nakon prošlogodišnjeg gubitka izbora, konzervativni članovi parlamenta dali su si ovlasti da glasaju o O’Tooleovom vodstvu. U korespondenciji s konzervativnim zastupnicima u ponedjeljak navečer, Scott Reid, predsjednik zastupničkog kluba konzervativne stranke, rekao je da je obavijest koju je primio valjana i da će uslijediti više detalja kada će se dogoditi glasovanje vodstva.

Konzervativni zastupnici sastali su se u srijedu. Glasovanje o vodstvu O’Toolea, čiji ured nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, dogodilo bi se tajnim glasovanjem. Zastupnik konzervativne stranke Alberta Bob Benzen, koji je ranije podržao O’Toolea, izjavio je kako se čelnik obrušio na stranačku politiku, te kako je vrijeme da zastupnici stranke odluče o njegovoj sudbini.

“Gospodin O’Toole vodio je kampanju u liderskom natjecanju kao principijelan konzervativni glas koji ujedinjuje stranku, Međutim, otkako je gospodin O’Toole preuzeo poziciju vođe, bilo je brojnih slučajeva japanki i upitne prosudbe”, napisao je Benzen. Kao jedan od problema naveo je O’Tooleov neuspjeh da se zauzme za prava Kanađana tijekom pandemije.

“Osjećam da je konzervativni zastupnički klub dao gospodinu O’Tooleu više nego dovoljno šansi za korekciju kursa kako bi se riješila zabrinutost mnogih lokalnih članova naše stranke”, napisao je Benzen. “Uzimajući u obzir rekord gospodina O’Toolea kao vođe, vjerujem da je revizija vodstva zastupničkog kluba jedini način da se izbjegne opasan raskol u konzervativnoj stranci koji se možda ne može popraviti”. (v.h.)

Povezane objave

Nova manipulacija s Covidom-19

hrvatski-fokus

S brexitom su svi na dobitku

HF

Angela Merkel i dalje štiti islamske teroriste

hrvatski-fokus

Britanija se okoristila Europskom unijom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više