Hrvatski Fokus
Uvodnik

PLINSKA KRIZA – Energenti se kupuju godinama prije u vrijeme niskih nabavnih cijena

Frka oko Frke

 

  • Poskupljenja na svim stranama. Ima ih opravdanih, očekivanih, ali i nepotrebnih. Nepotrebna su poskupljenja plina u Hrvatskoj. Velika poskupljenja odraz su lošeg gospodarenja vladajućih. Trebalo je uvesti plin kada je bio jeftin, uskladištiti ga u podzemnom skladištu Okoli jugoistočno od Ivanić Grada i sada bismo mogli biti mirni. Naime, državna tvrtka Plinacro ima tvrtku kćer Podzemno skladište plina d.o.o. (PSP d.o.o.), koja ima maksimalni projektirani radni volumen skladišta od 553 milijuna m3 (metara kubnih). Maksimalni kapacitet utiskivanja iznosi 4,32 milijuna m3/dan, dok maksimalni kapacitet povlačenja iznosi 5,76 milijuna m3/dan. Umjesto da smo kao država uvezli plin kada je bio jeftiniji, poput susjedne Mađarske i susjedne Slovenije, koji otprije imaju uvezenoga jeftinoga plina za nekoliko godina, ne bismo sada cvokotali od pomisli enormnoga poskupljenja plina. Ako već nismo uvezli plina dok ga je bilo po jeftinijim cijenama, a trebali smo, onda bi se trebali ugledati na Italiju, Francusku, Portugal ili Rumunjsku i odmah zamrznuti maloprodajne cijene plina ili krenuti sa subvencioniranjem. Mi, kao država, ništa od toga nismo uradili nit ćemo uraditi. Nitko ne će ni odgovarati za ovaj veliki propust, od predsjednika Vlade, preko narcisoidnoga ministra Tomislava Ćorića koji nam nastavlja sa svojim ustaljenim lažima. I Ćorić, i Plenković, i ostala vladajuća svita nit znaju nit razumiju problem običnoga puka. Oni ne mogu ni pojmiti, a ni shvatiti, da će cijena plina za kućanstva od 1. travnja prosječno biti povećana 78 posto po kilovatsatu. O skupljim peterostrukim i sedmerostrukim računima za plin poduzetnicima da ne govorimo. Zato je privremeno i žurno rješenje da se ukine previsoka stopa PDV-a od sadašnjih 25 posto. To čak tvrde i u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA), ali vladajući ne haju. Nemaju oni nikakve spoznaje kako običan puk živi i preživljava. Odavno su izgubili vezu sa stvarnošću. I još nešto, sjeverni susjedi Mađari su nabavili plin od Rusa po povoljnim uvjetima i s Rusijom imaju sklopljen i potpisan 15-godišnji ugovor o niskoj nabavnoj cijeni plina. Za razliku od mađarskoga predsjednika vlade Viktora Orbána, kojega u Hrvatskoj svakodnevno vrijeđa, proziva i pogrdno naziva svaka medijska i politička neojugoslavenska, liberalna i globalizacijska šuša, naš predsjednik Vlade proteklo desetljeće nepotrebno odlazi u Ukrajinu u ime cinične i pokvarene liberalne i protukršćanske Europske unije odakle šalje poruke Moskvi od kojih mi svi, tzv. građani, imamo samo štetu. Pa i na “plinskoj” bazi.
  • Ipak kod predsjednika Vlade moram napraviti “digresiju” oliti “ispravak netočnog navoda”. Nije on posvuda neproduktivan. Za razliku od suverenističkoga mađarskoga predsjednika vlade Viktora Orbána, kojega, ponavljam, naši mediji organizirano i orkestrirano bezrazložno sotoniziraju, koji ima petero djece, naš izvršni “Vođa” dosad ima samo dvoje. I to dvoje djece dobio je u poznim godinama, uoči pedesete. Razni yuteli, slobodanke i tanjuzi ovih dana javljaju kako je i treće dijete “Velikoga vođe” na putu. Za one koji ne znaju na proljeće Plenković će navršiti 52, a Orbán 59 godina. I tu je Mađar bio dalekovidniji. Imao je djecu dok je bilo vrijeme, za razliku od našega “premijera”, kako mu zadnje vrijeme svi pogrješno tepaju, koji, kao i kod nabavke plina, i kod djece kasni. Očito mu je kašnjenje životna osobina.
  • Frka oko Frke. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Andreja Plenkovića živi na grbači hrvatskoga naroda. Uzima ono što mu se nudi. Krčmi li krčmi! Kao najobičniji “Balkanac”. Ali, Frka nije rođen, odrastao i obrazovao se na “brdovitom Balkanu”, gdje nas domaći jugonostalgičari i bjelosvjetski hohštapleri silom guraju. On je Parižanin. Što znači da bi se tako i trebao ponašati. Na žalost, Frka je jedan od nas. “Balkanac”. Uzima što god može, pa i ono što mu ne pripada. Baš ga briga za poskupljenje plina, baš ga briga za stradale od potresa. On je mogao i uzeo je veliki stan i u njemu gotovo za badava živi s obitelji. I, kako njegov prijatelj i kolega Andrej Plenković stalno ponavlja u Saboru: Radim što hoću i nitko mi ništa ne može. I čak ga nije nimalo ni sram, ni stid. Nema naš Frka pariške manire visoke mode, ophođenja, poštenoga življenja od svoga rada… Nema! Na Yutelu kod jugonovinara Romana Bolkovića Frka, bez imalo razmišljanja, kaže: »Moja je savjest čista, jer nisam učinio ništa protivno zakonu. Ne osjećam se krivim. Cijela priča je politički obračun s predsjednikom Vlade«. U nastavku svoje obrane ispriča naš Frka kako je srećom u pomoć njemu u Jurišićevoj ulici, usred Zagreba, sasvim slučajno uskočio “bračni par Ćurić”, “koji su građevinari” i koji su “uspjeli okupiti sve ostale vlasnike da se krene u brzu samoobnovu zgrade”. Sve u dva dana. To što na Banovini i Zagrebu ništa dosad nije obnovljeno njemu nije bitno. A ni čudno što ljudi već dvije godine žive u limenkama, kontejnerima, a on usred Zagreba. U nastavku Frka doslovno kaže: »Zgrada se obnovila bez moje intervencije. Onda su se i Državne nekretnine morale uključiti, ali ja nisam ništa intervenirao, to možete pitati«! Koga? Plenkovića? Jandrokovića? Ministre Ćorića, Obuljenku ili Horvata? Činjenica je da su se samo Frki u obnovu stana uključile Državne nekretnine što on i ističe. Još se hvali Bolkoviću kako je “konstrukcijska obnova koja je napravljena u svibnju i lipnju bila kvalitetna”. Nismo ni sumnjali.
  • I sve ovo što je Frka ispričao Bolkoviću u svoju obranu, u tom naručenom razgovoru, kasnije je sam pobio. Sam je sebe demantirao s pričom kako je kod prijatelja boravio u stanu u zagrebačkoj Dubravi od 2011. do 2017. I u trenutku kada je od drugog prijatelja, Plenkovića, imenovan za veleposlanika u Maroku, u stanu je ostavio “najstariju kćer” jer “nije željela ići” u Maroko, “pa je ostala u tom stanu koji su iznajmljivali”. Onda Frkina priča potpuno gubi smisao. Kaže da je nakon njegova povratka u Hrvatsku “bio u otkaznom roku za stan jer je vlasnik odlučio iznajmiti drugom kolegi”. E tu nema logike jer Frka iza toga kaže kako je tek tada saznao da kao državni dužnosnik može dobiti državni stan, gotovo besplatni stan, i da je tada podnio zahtjev za stan u Jurišićevoj. I tu počinje rašomon. Nije vlasnik stana u Dubravi “odlučio iznajmiti stan drugom kolegi”, nego je sâm Frka odlučio smanjiti svoje troškove i gotovo besplatno živjeti u velikom stanu. A kasnija priča oko prebivališta i boravišta je za naše prilike nejasna i neobjašnjiva priča. Činjenica je da je prebivalište na Dugom otoku prijavio samo zato da može besplatno boraviti i živjeti u velikom stanu usred Zagreba. A da se pitanje prebivališta i boravišta može sasvim drukčije tumačiti kroz slovo zakona, vidimo na primjeru Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje koje će uskoro ukinuti zdravstveno osiguranje za gotovo 600.000 Hrvata koji su odselili iz Hrvatske u vrijeme Plenkovićeve petogodišnje vladavine samo zato što je zakonski nejasan odnos između prebivališta u Hrvatskoj i boravišta u Irskoj, Austriji ili Njemačkoj. Vladajućoj kliki je najvažnije da je Hrvata što manje u Hrvatskoj. Za ove koji nama vladaju još uvijek nas ima dovoljno. Pa makar da zadnji ostanu Plenković i Frka.
  • U Državnim nekretninama ne radi se pošteno, pišu mediji. A i brane ih Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Mario Banožić, što je potvrda tvrdnje kako stanje u njima nije najpoštenije. U pogodovanja prijatelja uključio se i predsjednik Sabora Jandroković. Prema riječima zviždačice Maje Đerek, koja je ukazala na kriminal u Državnim nekretninama i za to dobila otkaz, Jandroković je nazvao Krunoslav Katičića da pomogne Vedranu Gajskom u slučaju spora vezanog uz poslovni prostor u središtu Zagreba, u Teslinoj broj 5, koji je bio u najmu ovoga odvjetnika. Kada su u Nacionalu, na temelju izjava Maja Đerek, saznali za ovo pogodovanje predsjednik Sabora je izjavio: »Mogu potvrditi da sam se raspitivao. Obratio mi se gospodin koji je unajmio taj prostor, rekao je da plaća najam, a lokal nije spojen na struju. Nakon toga sam se obratio tadašnjem državnom tajniku koji je upravljao državnom imovinom Krunoslavu Katičiću i upoznao ga s problematikom. Što je bilo kasnije, ne znam. Ako su građani nezadovoljni postupanjem države, moje je da o tome informiram nadležne u državnoj upravi i to sam učinio. Ni pogodovanja ni lobiranja nije bilo«. U međuvremenu Nacional je saznao da je Jandroković lagao i da jako dobro poznaje obitelj Gajski i da je šef Sabora bio na proslavi 40. rođendana odvjetnice Martine Gajski, Vedranove supruge, te da su obitelji Jandroković i Gajski bliske i na društvenim mrežama. Nakon toga Nacional ponovno pitao Jandrokovića što ima sada reći, a on je odgovorio kako “stoji iza izjava koje je dao prije tjedan dana i da tomu nema više što dodati”. Za nadati se je da će i Gordan uskoro promijeniti priču.
  • I nakon novoga Jandrokovićevog odgovora da nema ništa novo dodati Nacional je ponovio da je Jandroković bio sa ženom Sonjom na proslavi 40. rođendana odvjetnice Martine Gajski (https://www.nacional.hr/ekskluzivno-jandrokovic-je-lagao-o-duzniku-za-kojeg-je-intervenirao-skupa-su-slavili-rodendane-djece-i-supruga-koje-se-lajkaju-na-facebooku/). Nacional je napisao i ovo: »Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, drugi čovjek države, priznao je da je intervenirao kod Državnih nekretnina u slučaju jednog spora oko poslovnog prostora u centru Zagreba te tako i sam potvrdio jednu strašnu istinu, da u Hrvatskoj klijentistička hobotnica širi svoje pipke od vrha hrvatske države sve do najniže razine spora između zakupca majušnog državnog prostora i mlade pravnice koja se pod pritiskom iz vrha države nije dala slomiti. U toj operaciji slamanja hrabre zviždačice Maje Đerek, Jandroković je angažirao još jednog čovjeka iz političkog vrha, inače bliskog prijatelja premijera Andreja Plenkovića, glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, koji je tri puta na nju direktno vršio grubi pritisak, ali se ona tomu oduprla jer je bila duboko uvjerena da je u pravu«. Mislite li da će Jandroković i dalje negirati ovu Nacionalovu tvrdnju? Ne će. Prešutjet će je. Hoće li tužiti Nacional za klevetu? Ne će, jer nema argumente. I tu će pokušati šutnjom čekati da vrijeme i nove afere zasjene ovu aferu pogodovanja.
  • Na upit zašto se i kako misle „samotestirati“ mala djeca u školi oglasio se dopisom od 28. siječnja 2022. (KLASA: 008-02/22-14-18; UR BROJ: 381-14-140-22-2) zloglasni Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Evo što je odgovorio:

»1. Hrvatski zavod za javno zdravstvo nema saznanja o testovima koji će biti korišteni prilikom samotestiranja.

2. Što se tiče mogućih posljedica (kratkoročne i dugoročne) uzimanja brisa nazofarinksa od strane nestručne osobe, ističemo kako se ne radi bris nazofaringsa, već nosne školjke.

  1. Ne postoji studija i istraživanje o zdravstvenim posljedicama testiranja djece, jednom ili više puta tjedno.
  2. Ne postoji studija i istraživanje o utjecaju dugoročnog i opetovanog samotestiranja na emocionalni, psihički i mentalni razvoj djece.«

Iz ovoga Capakovog odgovora vidimo kako ništa ne zna i kako “nema saznanja” o testovima koji će biti korišteni u školama. Ali se slaže da nestručne osobe guraju igle kod brisa nosa. Priznaje kako ne postoji studija i istraživanje o zdravstvenim posljedicama testiranja djece i kako ne postoji studija i istraživanje o utjecaju dugoročnog i opetovanog samotestiranja na emocionalni, psihički i mentalni razvoj djece, ali se ne će suprotstaviti testiranju male djece. Baš ga briga. Ne će se nestručne osobe učiti na njegovoj djeci. Bešćutno i opasno.

  • U Bujici, na Z1 televiziji, ponovno je gostovao akademik Krešimir Pavelić. Nakon prvoga gostovanja u Bujici dobio je otkaz, ili, dao ostavku na mjesto dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli! Kako je u Hrvatskoj cenzuriran i zabranjeno mu je profesorsko i znanstveno djelovanje, uskoro u jednom prestižnom međunarodnom znanstvenom časopisu, izlazi njegov rad o kontroverzama vezanim uz koronakrizu. Izjavio je i da je postao hrvatski savjetnik dr. Reinera Füllmicha, uglednoga njemačko-američkog odvjetnika koji pokrenuo tužbu protiv korona diktatora pred Međunarodnim sudom u Den Haagu. Akademik Krešimir Pavelić u Bujici je govorio o podrijetlu virusa, problemima s cjepivom, testiranju, medicinskim patentima, tzv. covid potvrdama i opasnostima koje cijepljenje može prouzročiti kod djece… Posebno je prokomentirao aferu sa SMS porukama, koje je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, mjesec dana razmjenjivala sa izvršnim ravnateljem Pfizera Albertom Bourlaom.
  • Američki tenisač japanskih korijena Bruno Kuzuhara pobijedio je češkog tenisača Jakuba Menšika sa 7:6, 6:7, 7:5 u finalu Australian Opena u konkurenciji juniora. Meč je završio nakon tri sata i 45 minuta, a bio je toliko iscrpljujući da su Menšika s terena odveli liječnici u kolicima. Razlog: cijepljenje. Višestruko. Najgore mu je „sjelo“ ono u fašističkoj Australiji.
  • Nakon moga napisa o pjevaču Akiju Rahimovskom u prošlom Uvodniku imao sam više upita o onomu što sam napisao o njemu. I dobrih i loših. Dobrih od onih koji razumiju, a loših od onih koji nikako da shvate kako Jugoslavije nema već 31 godinu. Zato nije naodmet podsjetiti kako je ovaj pjevač ustvari bio jugoslavenski, a nikako ne hrvatski pjevač. To se najbolje vidi iz napisa Radio Sarajeva od 28. siječnja 2022. godine (https://radiosarajevo.ba/metromahala/lica/aki-rahimovski-ostavio-oporuku-da-bude-pokopan-kao-musliman/445225).  Evo što je napisao F. V.: »Aki Rahimovski ostavio oporuku da bude pokopan kao musliman. Slavnog pjevača “Parnog valjka” Akija Rahimovskog jučer su brojni prijatelji i porodica ispratili na vječni počinak u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju. Posljednjem ispraćaju prisustvovali su njegova djeca i ostali članovi porodice, članovi velikog i slavnog zagrebačkog benda, kolege muzičari, brojni uglednici iz estradnog, kulturnog i društvenog života Hrvatske.
  • Među okupljenim mnoštvom, kako su prenijeli mediji, rijetko ko je mogao suzdržati suze. Dženaza u Novom Mestu. Na posljednjem ispraćaju uz sliku na Akijevom odru pisalo je: “Tužna je naša ulica otkad nisi tu… jer tužnu pjesmu pjevaju oni što ostaju”, što su dobro poznati stihovi popularne pjesme Parnog Valjka “Moja je pjesma lagana”. Podsjetimo, Aki Rahimovski je iznenada preminuo u 66. godini prošle subote u Novom Mestu u Sloveniji, gdje je posljednjih godina živio. Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje od izvora u Islamskoj zajednici, Rahimovski je ostavio oporuku da bude pokopan kao musliman. Po osobnoj želji, a u skladu sa islamskom tradicijom, Rahimoviski je ogasuljen (šerijatsko obredno kupanje, pranje), te umotan u ćefine (platno bijele boje u koje se, po običajima muslimana, umotava pokojnik). U Novom Mestu mu je u ponedjeljak, 24. siječnja klanjana i dženaza-namaz, a prije premještanja u Zagreb, gdje je jučer obavljen ukop. Kako nam je potvrđeno iz više izvore, ove obrede su obavili imami Islamske zajednice u Republici Sloveniji u Novom Mestu Adnan ef. Merdanović i Mustafa ef. Gavranović. Tom događaju su, kako saznajemo, prisustvovali i članovi najuže porodice Akija Rahimovskog. Poslije premještanja Rahimovskog u Zagreb, dio obreda u skladu sa tradicijom muslimana je, također, obavljen i u Zagrebu. Ove informacije potvrdio je za Radiosarajevo.ba i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović. “Istina je, Aki Rahimovski je ostavio oporuku da se pokopa kao musliman, što je obitelj ispoštovala. Gasul i dženazu obavio je Adnan ef. Merdanović u Novom Mestu, a učenje na kaburu i dovu Mersad ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama zagrebačkog”, kazao je muftija Hasanović za Radiosarajevo.ba. Najemotivniji trenutak, u kojem su rijetki uspjeli suzdržati suze, bio je onaj kada je govor držala Akijeva kćerka Edina Dina Rahimovski. “Tata, tako nam je malo trebalo… Ajde begaj, tako si mi govorio. Begaj tata jer im je dosadno gore bez tebe”, rekla je Akijeva kćer. Na posljednjem ispraćaju bio je i Akijev sin, Kiki Rahimovski, koji nije skidao tamne sunčane naočale kojima je skrivao tugu, bol i suze… Dirljivim riječima od Akija se oprostio njegov najbliži suradnik i prijatelj iz “Parnog valjka”, Husein Hasanfendić Hus, koji je ranije kazao da je izgubio “brata i prijatelja”… Podsjetimo, Akijev lijes postavljen je na odar pokriven nacionalnom zastavom Sjeverne Makedonije… Uz sadašnje i nekadašnje članove benda “Parni valjak” i njihovih menadžera posljednje zbogom voljenom Akiju Rahimovskom došla su mu reći brojna poznata lica iz svih područja društvenog života. Bili su ondje Zlatan Stipišić Gibonni, Nikša Bratoš, Dubravko Šimenc, Dino Jelusić, Goran Penava Pišta, Elizabeta Gojan, Lea Dekleva s nekadašnjim menadžerom benda Nenadom Drobnjakom, Nina Badrić, članovi benda “Psihomodo Pop”, Aerodrom, Zdravko Šljivac, Neno Belan…«

Marijan Majstorović

Povezane objave

Nečasna odluka Časnoga suda!

HF

Totalitaristička vlast zanemaruje rezoluciju Vijeća Europe br. 2361

hrvatski-fokus

Jadni Plenković ništa ne zna. Ni o čemu nije bio obaviješten

hrvatski-fokus

Erjavec ustrajava na ratnoj retorici

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više