Hrvatski Fokus
Kultura

Nova forma slikarstva Mladena Žunjića

Bez mnogo bojazni, razlomio je, fragmentirao je svoje česte motive, od obojanih ploha do zašiljenih

 

Nastavljajući svoje neizvjesno ali uzbudljivo putovanje po oceanima likovnog i umjetničkog, zagrebački slikar Mladen Žunjić, ne zastaje ni trenutak, neprekidno je u potrazi za nizom, jedinstvenim ciklusom slika, isključivo na velikim formatima platna, u ulju, akrilu, koji će ispuniti sve njegove, ključne autorske težnje i očekivanja.

Nova forma slikarskog izražaja suvremenog hrvatskog slikara, Mladena Žunjića, danas poznatog po svojim vrlo brojnim različitim ciklusima umjetničkog stvaranja, opet izaziva veliki interes u krugovima ljubitelja umjetnosti, naročito stranih kolekcionara.

Sve moderniji Signal processing (digitalni signal), kao i mnoštvo digitalnih alata, Žunjić koristi u svojim tradicionalnim slikarskim tehnikama ulja i akrila na platnu većih formata, stvarajući potpuno nove forme i vizualne doživljaje, izrazito atraktivnog izgleda.

Što je slikar dosegao u najnovijem ciklusu? Bez mnogo bojazni, razlomio je, fragmentirao je svoje česte motive, od obojanih ploha do zašiljenih, ustremljujućih pravaca, utišao je vulkanski goropadne energetske resurse, mnogostrukost i nezaustavljivost gibljivih elemenata, ovdje je svedena na pokušaj zabilježenog pokreta bez mnogo otpora i praska.

Pred nama se ukazuje šaroliki, vrlo nježan, svijet prozračnosti, novo i čisto prostranstvo, neotkriveni kutak svemira, mjesto smiraja.

Očito je, umjetnik je dosegao točku, od kojeg se račvaju raznolika polazišta s međusobno vrlo udaljenim ciljevima, odnosno načinima rada i tretmanima motiva.

Kolor kao neprijeporni znak i odličje slikarstva Mladena Žunjića i dalje je živ, potentan, iako ovdje  promjenljiv, najbliži je i najodaniji pratitelj slikara.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Mercedes Bratoš izlaže u Malinskoj

HF

Zaustavi se, čovječe

hrvatski-fokus

Ida Blažičko i Alex Brajković

HF

Ciklus akril na platnu Vrućina tijela i Primavera Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više