Hrvatski Fokus
Znanost

Iz bilježnice jednog profesionalca

Ljudsko biće i životinje su organski polimeri, živo. Kao i plastika, neživo

 

Koliko plaćamo Austrijancima za spaljivanje opasnog medicinskog otpada?

„Tone infektivnog otpada steriliziraju se u Hrvatskoj pa spaljuju u Austriji“ naslov je članka u VL- od 3. veljače 2022. U knjizi „Tehnika, zaštita okoliša i zdravlja“ objavljen je profesionalčev prvi tekst o spalionicama „Europa gradi nove spalionice, Vjesnik 25. kolovoza 1996. Zašto smije cijeli svijet graditi spalionice, jedino mi ne. No imamo jednu spalionicu, relativno blizu IRB-a. Samo se otmjeno zove Krematorij. Što je s uginulim životinjama? O tome brine Agroproteinka. Treba navesti jednu pojedinost. Ljudsko biće i životinje su organski polimeri (živo). Kao i plastika (neživo).

I Hrvati pridonose ugljičnoj neutralnosti

Urednik Innovation Originsa je u subotu 29. siječnja 2022. proveo barem 15 minuta čitajući 100 stranica izvještaja CO emissions caused by watching Netflix (Koliki je ekvivalent ugljičnog dioksida, ugljični trag, od gledanja Netflixa). Na gledanje blockbustera (inače uspješnica) Don’t Look Up (Ne gledaj gore) potrošeno je do siječnja 150 milijuna sati.

Emitiranje traje 145 minuta. Prema raspoloživim podacima, Europljani troše prosječno 55 do 56 grama ekvivalenta ugljičnog dioksida po satu gledanja (streaming) videa. Za gledanje tog uratka s Leonardom di Capriom, Meryl Streep i Cate Blanchett stvoren je ekvivalent od 20.592 tone CO2. Jedna tona plastike ima ekvivalent od pet tona CO2, znači da se za potrošeno gledanje filma moglo načiniti 4 118 tona plastike. Ili 1,38 milijardi tankih plastičnih vrećica, mase od 3 grama. Među brojnim gledateljima bilo je i Hrvata, pa i naš Premijer, koji se pohvalio da je gledao Ne gledaj gore.

U Švedskoj uče vrane sakupljanju opušaka

Švedska tvrtka obučava divlje vrane kao najinteligentnije ptice da pokupe opuške i druge sitne komade smeća (VL, 28. siječnja 2022.). Opušci su primjer plastičnog jednokratnog otpada, a samo u Švedskoj treba sakupiti njih, milijardu godišnje. Zašto nema njihove zabrane? Opisano je na portalu Zg-magazin (https://zg-magazin.com.hr/opusci-maske-i-plastika/. Kratko. Bila je predviđena njihova zabrana.

„Dečki“ su se dogovorili s EU birokracijom i opušci su nestali iz EU Direktive od 19. lipnja 2019, o jednokratnoj plastici. Kupci plaćaju više cijene za cigarete. Izvrsna ideja zaposliti i u  Zagrebu divlje vrane za sakupljanje opušaka.

Printer je pisač

„Veliko smanjivanje tumora liječenjem uz pomoć 3D printera“, naslov je članka u VL-u, koji im je dostavila HINA (30. siječnja 2022.). Od 1995. u uporabi je mogući prijevod pisač.

Kako prevesti mixed waste

Neki znaju, kao oksfordski stipendisti, izvrsno engleski. No imaju problem kako prevesti „mixed waste“. Može biti miješani otpad (npr. kovidozne maske različitih proizvođača) ili mješoviti otpad (npr. komadići metala, plastike, papira i drugih tvari i materijala). Što sakuplja Čistoća?

Prof. emeritus Igor Čatić

Povezane objave

U saborsku raspravu kemijski tragovi na nebu (chemtrails)

hrvatski-fokus

O provedbi bolonjskog procesa

HF

Kako će se voditi Treći svjetski rat?

HF

Državna matura

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više