Hrvatski Fokus
Kultura

Shlomo Mintz – bijeli koncert Zagrebačke filharmonije

Koncert koji se ne propušta

 

Zagrebačka filharmonija obavještava svoje posjetitelje da se najavljeni solistički nastup koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije, Oresta Shourgota otkazuje zbog zdravstvenih razloga. Ali bez brige, ljubitelji klasike i ovaj petak, 11. veljače uživati će u koncertu Zagrebačke filharmonije.

Uz 25. obljetnicu diplomatskih odnosa Države Izrael i Republike Hrvatske, u sklopu Bijelog ciklusa s početkom u 19:30sati, Zagrebačka filharmonija održat će koncert pod ravnanjem maestra Shlomo Mintza.

Mo. Mintz je izraelski violinski virtuoz i dirigent. Sa osamnaest godina Mo. Mintz je započeo karijeru dirigenta i od tada je vodio hvaljene orkestre diljem svijeta, uključujući Kraljevsku filharmoniju (Ujedinjeno Kraljevstvo), NHK Symphony (Japan) i Izraelsku filharmoniju.

Već je dugo cijenjen kao gostujući izvođač koji nastupa s brojnim važnim orkestrima kao solist i dirigent na međunarodnoj sceni te nastavlja oduševljavati publiku svojim izvedbama.

Koncertnu večer započinjemo romantičnom skladbom Idila, hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Iako se u nekim Bersinim skladbama jasno ogleda glazbena moderna, Idila je ipak gotovo u potpunosti romantička tvorevina. Ugođaj koji prevladava smirujuć je te jasno odražava naslov koji mu je skladatelj nadjenuo.

Glazbeno putovanje nastavit ćemo jednom ljubavnom pričom, uvertirom Prodana nevjesta skladatelja Bedřicha Smetane. Praizvedena 1866., opera nije doživjela veliki uspjeh, no nakon što je ponovno postavljena na scenu 1870. praktički ne silazi s repertoara. U središtu zbivanja nalazi se mladi zaljubljeni par, Mařenka i Jenik. Iako iskrena i duboka, njihova ljubav biva stavljena na kušnju, ali ova „zapetljana“ ljubavna situacija u trenutku biva riješena te priča završava sretno.

A za kraj, pripremili smo vam Simfonijske plesove još jednog velikog skladatelja, koji je bio jednako sjajan i kao pijanist i kao dirigent – Sergej Rahmanjinov.

Simfonijski plesovi kombiniraju energične ritmičke dionice, podsjećajući na skladbe Stravinskog Posvećenje proljeću. Simfonijski plesovi, posvećeni istinskom slavlju orkestracije, prikazuju raskoš zanimljivih harmonija, osobitih instrumentalnih boja te izrazite ritmičnosti posljednjeg Rahmanjinovljeva numeriranog opusa. 

I ovog petka, s početkom u 19:00sati u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Anđelka Felja

Povezane objave

Krijesnice lete i ostavljaju svjetleći trag

hrvatski-fokus

Zamišljaji Petera Weisza

hrvatski-fokus

Fantastični krajobrazi Mladena Žunjića

HF

Niz manjih formata ulja na platnu Petera Weisza

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više