Hrvatski Fokus
Društvo

U Muzeju grada Zagreba predstavljena monografija Zagreb / Grad. Ljudi. Život

Monografija je rezultat strpljivog i dugotrajnog interdisciplinarnog istraživačkog rada autorice posvećene traganju za autentičnim slikama grada

 

U Muzej grada Zagreba predstavljanja je monografija Zagreb / Grad. Ljudi. Život autorice Željke Kolveshi, muzejske savjetnice MGZ-a u mirovini.

Predstavljanju je nazočila Jasnu Tomažić, izaslanica gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Na predstavljanju monografije govorile su: Marina Perica Krapljanov, v. d. ravnatelja MGZ-a, Antonija Škrtić, viša kustosica, Muzeji grada Karlovca, Željka Kolveshi, autorica monografije i Jasna Tomažić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Monografiji je prethodila velika, istoimena izložba, održana u Muzeju grada Zagreba u ljeto i jesen 2019. godine.

Kao što je pri predstavljanju istaknula viša kustosica Antonija Škrtić, monografija Zagreb / Grad. Ljudi. Život rezultat je strpljivog i dugotrajnog interdisciplinarnog istraživačkog rada autorice posvećene traganju za autentičnim slikama grada.

Čitajući kratke ali iscrpne tekstove opremljene bilješkama s podatcima o izvorima, koji informiraju i objašnjavaju okolnosti nastanka pojedinog izloška, način na koji je dospio u muzej, kontekst unutar kojeg je predmet funkcionirao kao dio svakodnevnice prije muzealiziranja; čitatelj saznaje brojne nepoznate detalje iz života samih izložaka, poznatih i manje poznatih Zagrepčana koji su im bili vlasnici, naručitelji, modeli ili sami autori, omogućeno mu je razumijevanje i upoznavanje mreže osobnih odnosa, društvenih veza i dodira stanovnika Zagreba.

Zagreb u čitateljevim očima poprima dojmljivu i poticajnu višedimenzionalnost, Zagreb jest živ, izazovan, vrijedan poštovanja i samosvijesti svojih stanovnika. Katalog izložbe tj. monografija dokaz je da je usprkos zaboravu, lomovima, zastojima i cezurama strpljivim muzejskim radom s puno pažnje i posvećenosti svakom sačuvanom detalju pa i marginaliji moguće rekonstruirati život grada i njegovih stanovnika te ih kao dragocjenu poputninu prenijeti u srca suvremenih generacija.

Recenzenti monografije su dr. sc. Marina Bregovac Pisk, muzejska savjetnica u mirovini i pokojni muzealac i kustos Nikola Albaneže.

Anđelka Felja

Povezane objave

KATARSTROFE – Nisu me smlavili

HF

Gospodari iluzija

HF

MALI OGLASI – Brojim ovce

HF

Srpska kraljevska obitelj zatražila pomoć od Huntera Bidena za obnovu palača

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više