Hrvatski Fokus
Kultura

Tjedan u Kinoteci: Frankenstein Andyja Warhola 3D

Među Novitete stižu Drive My Car Ryusukea Hamaguchija i Zlatni dečko Ognjena Jankovića i nedavno restaurirani kultni klasik: Frankenstein Andyja Warholda

 

Kultni petak: Frankenstein 3D
Andy Warhol i Paul Morrissey kultna su imena američke avangardne, underground scene šezdesetih, a bilo je samo pitanje vremena kada će svoju radikalnu viziju filma primijeniti na mainstream. Priliku im je dao glasoviti filmski producent Carlo Ponti, a prvi film koji su na taj način realizirali bio je Frankenstein. Tandem Warhol & Morrissey dobro su poznatu priču interpretirali u ključu campa pa je antologijski predložak Mary Shelley postao crnohumorna priča o barunu koji od leševa stvara prototipe nove vrste nadljudi koji će zavladati svijetom. Problem je u tome što mu nedostaje muški primjerak s dovoljno zdravim libidom i „savršenim srpskim nasumom“.
Paul Morrissey dao si je oduška nakrcavši kadrove grudima, guzovima i iznutricama koje su – zahvaljujući tada ponovno popularnoj tehnologiji 3D-a – skakali u lice zatečenoj publici. Warholov je doprinos samome projektu bio minimalan, iako film bez daljnjega sadrži blazirani humor i cinizam njegovih ranijih strukturalnih i igranih eksperimenata.
Glavne uloge odigrali su već kultni gosti Tvornice te Warholovih i Morrisseyevih uradaka: Udo Kier i Joe Dallessandro, dok je za glumačku kreaciju čudovišta zaslužan glumac srpskog podrijetla – Srđan Zelenović, vlasnik famoznog nasuma.
Frankenstein Andyja Warhola već je za premijere dostigao kultni status, a zbog transgresivnog sadržaja nerijetko je prikazivan u verzijama osakaćenijima od leševa na barunovu stolu.
U Kinoteci u sklopu Kultnog petka prikazujemo integralnu, friško restauriranu inačicu filma, u njegovoj anarhično raskalašenoj 3D perverziji!

Noviteti: Drive My Car
Još od svoje premijere u natjecateljskom programu na Filmskom festivalu u Cannesu, Drive My Car japanskog redatelja Ryusukea Hamaguchija izaziva oduševeljenje kritike i publike diljem svijeta. Inspiriran kratkom pričom Harukija Murakamija iz zbirke Muškarci bez žena, priča je to o muškarcu koji se kroz postavljanje predstave prema Čehovljevoj drami suočava s gubitkom supruge. Drive My Car u Cannesu je ovojio tri nagrade, a prometnuo se i u jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjih Oscara, zaradivši nominacije za najbolji film, režiju, scenarij i strani film.
Na prvih nekoliko projekcija dio ćemo posjetitelja nagraditi primjercima Murakamijeve zbirke Muškarci bez žena, koja je na hrvatskom izašla u prijevodu Voje Šindolića te izdanju kuće Vuković&Runjić, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji. Također napominjemo i da će svi koji Drive My Car pogledaju u Kinoteci ostvariti 20% popusta na kupnju navedene knjige u knjižari izdavača, uz predočenje ulaznice.

Noviteti: Zlatni dečko
Iz susjedstva nam stiže Zlatni dečko, uzbudljiva sportska drama koja istražuje mračnu stranu profesionalnog nogometa. Film je inspiriran Denisom Markovićem, talentiranim sportašem kojeg je dio medija prozvao „srpskim Maradonom“, a glavnu ulogu odigrao je karizmatični Denis Murić, talentirani glumac koji se proslavio Ničijim djetetom (2014). Film je režirao Ognjen Janković, jedan od članova hip-hop grupe Beogradski sindikat, a u srpskim kinima pogledalo ga je više od 100.000 ljudi.

Noviteti: Nagrađivani filmovi
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati niz filmova koji su obilježili prošlogodišnju festivalsku sezonu: crnohumornu fantaziju Janje Valdimara Jóhanssona, intrigantnu povijesnu dramu Benedetta Paula Verhoevena i epsku ljubavnu priču Konačna sloboda Sebastiana Meisea.
Na repertoaru su i laureati prestižnih filmskih festivala: Zlatnim lavom nagrađeni Događaj Audrey Divan i Zlatnim medvjedom ovjenčan Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea.
Tu si i Paralelne majke Pedra Almodovara i Najgora osoba na svijetu Joachima Triera, dva filma koji su uz odlične reakcije kritike i publike ušli u utrku za ovogodišnje Oscare u nekoliko kategorija.

Matineja: Vuk i lav
Ako biste se privremeno odmorili računalno animiranih životinja, ne propustite pogledati Vuk i lav, šarmantni pustolovni film za djecu u režiji Gillesa de Maistrea, o djevojci koja se po povratku u rodno mjesto upušta u avanturu s četveronožnim prijateljima iz naslova.
Za posjetitelje subotnjih matineja napominjemo da je film na engleskom jeziku.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Anđelka Felja

Povezane objave

Kandinsky u Dubrovniku

hrvatski-fokus

Izložba o antičkoj Issi u Muzeju grada Kaštela

HF

Šokica

HF

Sjećanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više