Hrvatski Fokus
Hrvatska

Ima novaca za srpske, talijanske i romske medije, ali ne i za hrvatske

Zašto se nakon 27 godina gasi Hrvatsko slovo?

 

Zar za Pupovčeve Novosti Vlada ima 3.750.000 kuna godišnje, a za Hrvatsko slovo nema ni 400 000 kuna!? Zar za talijansku izdavačku kuću Edit i njihov La voce del popolo, ima 7.650.000 kuna, a za Hrvatsko slovo, nema ni 400 000 kuna!?

Vlada odbila financirati Hrvatsko slovo. Ako gledamo po brojnosti očiti je raskorak između brojnosti stanovništva i izdvojenih  sredstava. Po popisu iz 2011. godine, jer Državni zavod za statistiku nije još objavio rezultate po narodnosnom  sastava stanovništva po popisu 2021. godine, Hrvata ima 90,42 %, Srba 4,36 % i Talijana 0,42 %.

Prisjećam se kakvu je medijsku halabuku i proteste u Saboru digao Furio Radin, kada je u svom kratkom mandatu ministra kulture dr. Zlatko Hasanbegović 2016. godine smanjio financijsku potporu izdavačkoj kući EDIT.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koju usput svi mi plaćamo iz Proračuna nije htjela ni čuti, ni razgovarati pa ni pokušati  iznaći bilo kakvo rješenje za financijsku potporu tjedniku Hrvatsko slovo. Ministrica je odobrila sredstva na pr. za Frljićeve sablazne egzibicije, za loše antihrvatske filmove, a za Hrvatsko slovo nije.

U petak, 11. veljače 2022. na novinskim kioscima pojavio se zadnji, 1350. (!), broj hrvatskog tjednika za kulturu – Hrvatsko slovo! Počeci Hrvatskog slova, tjednika za kulturu, naziru se još 1989. godine, kada se na tribini Društva hrvatskih književnika utvrdila potreba za hrvatskim tjednikom u mladoj hrvatskoj državi. I počelo je izlaziti ponosno Hrvatsko slovo, 28. travnja 1995. godine. Kako je sve što ima hrvatski predznak u mladoj hrvatskoj državi postalo nepodobno detuđmanizacijom, odmah nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika, tako se i Hrvatsko slovo jedva održalo, ali uvijek čvrsto na braniku  identiteta hrvatskog naroda. Baš zbog toga tjednik je dobivao sve manje novaca, da bi se evo potpuno obustavilo njegovo financiranje.

Hrvatsko slovo nije bilo samo tjednik. U njegovom prostoru u prizemlju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, bilo je mjesto okupljanja, druženja, predstavljanja knjiga, prikazivanja filmova i izložbi mnogih uglednih  umjetnika. U tom se prizemnom prostoru održavao i Svjetski festival hrvatske književnosti koji su posjetili mnogi svjetski pisci hrvatskog podrijetla, po ustaljenom običaju bez potpore hrvatske Vlade kada je o hrvatskom projektu riječ. https://min-kulture.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Prora%C4%8Dun%20Ministarstva%20kulture%20i%20medija%20za%202021.pdf

Ministarstvo kulture raspolaže godišnje s oko milijardu i tristo milijuna kuna, i od tog iznosa Hrvatsko slovo ne dobije 400 tisuća kuna. U okviru Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za programe časopisa i elektroničkih publikacija u 2021. godini zaprimljene su 124 prijave 54 nakladnika. Od toga je sufinanciran 71 program u ukupnom iznosu od 3,859.500,00 kn.

Financirane su dvoje novine za kulturu: Vijenac sa 600.000,00 kn i Hrvatsko slovo s 400.000,00 kn. Najviše sufinanciranih časopisa odnosi se na područje književnosti (Republika, Književna Republika, Forum, Književna smotra, Osječka revija, Riječi, Književna Rijeka, Nova Istra, Poezija i drugi.) od kojih Most/The Bridge i Relations posebnu pozornost posvećuju prevođenju hrvatske književnosti na strane jezike. Druga područja kulture, osim književnosti, pokrivaju časopisi Kretanja, Kazalište, Oris, Kontura, Musica sacra, Hrvatski filmski ljetopis, Kvadrat i drugi.

Sufinancirane su i 23 elektroničke publikacije u ukupnom iznosu od 780.000,00 kn. Naročito se mogu izdvojiti elektroničke publikacije Kulturnog kluba opera.hr, filmovi.hr, plesnascena.hr, klasika.hr, kazaliste.hr, ali i elektroničke publikacije koje pokrivaju područje kulture nacionalnih manjina, primjerice phralipen.hr; https://min-kulture.gov.hr/financiranje/odobreni-programi-u-2021-godini/potpora-izdavanju-casopisa-pregled-sa-stanjem-1-3-2021/20434

Hrvatsko slovo ne dobije sredstva ni po jednom izvoru, a manjinama se daje po dvije osnove; iz Ministarstva kulture i po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Primjer 1.

  1. izdavačka kuća talijanske manjine EDIT iz Rijeke, dobila je za 2021. godinu od Ministarstva kulture 1.300.000 kuna.
  2. Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina dobila je 6.350.000 kuna

Što bi bilo ukupno 7.650.000 kuna, a za Hrvatsko slovo nema ni 400.000 kuna!?

Primjer 2.

Romski portal phralipen.hr. je iz Ministarstva kulture dobio sredstva,  nije specificirano koliko, već zajedno s 23 elektroničke publikacije u ukupnom iznosu od 780.000,00 kuna sa Kulturni klub opera.hr, filmovi.hr, plesnascena.hr, klasika.hr, kazaliste.hr, ali i elektroničke publikacije koje pokrivaju područje kulture nacionalnih manjina, primjerice phralipen.hr. A taj isti portal, dobio je i po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina 130.000 kuna.

Znači da je po Vladi RH, odnosno Ministarstvu kulture, hrvatska kultura nepoželjna. Hrvatskoj vlasti je nepoželjno Hrvatsko slovo, a talijanašima i Srbima  dijeli se „šakom i kapom“! Što reći? Samo se zgražati! Tužno je to kada hrvatska vlast u hrvatskoj državi ne želi  održavati Hrvatsko slovo i hrvatski identitet! To je za mene ravno veleizdaji nacionalnih interesa. Još kada znamo da Srbija svojata naše dubrovačke književnike, umjetnike i znanstvenike, u tom kontekstu sačuvati Hrvatsko slovo i hrvatski identitet je svakako prioritet i dužnost svake Vlasti!

Izdavačka kuća talijanske nacionalne manjine EDIT

Hrvatskoj javnosti je relativno malo poznata izdavačka kuća EDIT iz Rijeke koja izdaje publikacije i glasila na talijanskom jeziku, kao što se vidi iz tablice: La voce del popolo, Panorama, Arcobaleno (Duga) i La Battana.

Znači EDIT se financira iz dva izvora:

  • Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, koje proizlazi iz Ugovoru između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina (NN MU 15/1997) i Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike o suradnji u području kulture i obrazovanja (NN MU 1/2009)
  • Za EDIT se pročulo kada je 2016. godine tadašnji ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović smanjio dotaciju ministarstva kulture za tu izdavačku kuću uz obrazloženje da financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nisu obveza ministarstva kulture, jer dobiju sredstva po osnovi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Na tu njegovu odluku žestoko su se pobunili IDS i Furio Radin te predstavnici Talijanske unije iz Rijeke, jer će s manje sredstava morati smanjiti plaće zaposlenicima, dati otkaze i na kraju prijeti i gašenje izdanja. IDS je naravno po svom vokabularu da to je atak na multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju i udar na talijansku manjinu. Furio Radin je protestirao u Saboru, a Talijanska unija „sve su manjine jedne države obaveza te države i posredno ili neposredno svih državnih tijela i ministarstava, a što gospodinu Hasanbegoviću očito nije jasno”. https://poduckun.net/udar-na-multikulturalnost-i-suzivot-la-voce-del-popolo-pred-gasenjem-zbog-smanjenih-dotacija-rijeka/

Međutim nitko od njih nije spomenuo da u stvarnosti nisu povrijeđena prava talijanske nacionalne manjine, jer dobivaju sredstva po osnovi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a manji dio je iz Ministarstva kulture. Napominjem da se sve manjinske škole i svi djelatnici financiraju iz Proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja, tako da ni po toj osnovi nije ukinuto financiranje talijanske nacionalne manjine. Ali apetiti su očito nepresušni kada se živi na državnim jaslama.

SNV Novosti

Srpsko narodno vijeće obilno financira svoje glasilo Novosti. Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina za 2021. godinu dobili su 3.750.000 kuna.

Razlike između Hrvatskog slova i Novosti SNV-a su drastične, stvarno drastične!

Hrvatsko slovo je uljuđeni, kulturni tjednik, koji je imao sveobuhvatni i integralan pristup hrvatskoj kulturi u domovini i izvan nje. Teme koje su dominirale bile su hrvatski jezik, književnost, publicistika i umjetnost, uvijek sa jasnim stavom očuvanja hrvatskog identiteta.

Osobito je to važno zbog nasrtaja Srbije na hrvatski jezik, hrvatsku književnost, sakralne objekte i u konačnici to je agresija Srbije na hrvatski identitet. I umjesto da se Hrvatsko slovo materijalno i ljudski  pojača ono se gasi! Nepojmljivo i nerazumno! S druge strane SNV- ove Novosti su primitivan, prostački  tjednik, ispunjen strašnom mržnjom prema svemu hrvatskom, pokojnom prvom hrvatskom predsjedniku, hrvatskim braniteljima, hrvatskim umjetnicima, običnim ljudima i Katoličkoj Crkvi. Takav tjednik ne bi zbog govora mržnje uopće smjeo izlaziti.

Nisam pristalica zabrana i cenzure, ali njihovi tekstovi su doista odurni , bez novinarske etike i morala, sa jasnom nakanom izazivanja netrpeljivosti i mržnje protiv hrvatskog naroda, a to je u krajnjoj liniji i kazneno djelo!?

Po kodeksu časti HND (Kodeks časti hrvatskih novinara ), novinari su dužni https://www.hnd.hr/kodeks-casti-hrvatskih-novinara1

U svim novinarskim prilozima, pa tako i u komentarima i polemikama, novinar je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira. Kada izvještava o temama o kojima postoje različita relevantna stajališta, a posebice kada se iznose optužujući navodi, novinar nastoji sva ta stajališta predstaviti javnosti.

Svaki njihov članak protivan je novinarskom kodeksu. Evo primjer, na koji bizaran način, novinar Novosti u usta mrtvog čovjeka stavlja svoje riječi. Treba stvarno biti ispunjen bolesnom mržnjom i dirnuti u mrtvog čovjeka, ne  pustiti  ga  da počiva u miru. Tako može postupiti samo nemoralna i beskrupulozna osoba.

„Ako već u Hrvatskoj imaju namjeru obilježiti stotu godišnjicu Tuđmanova rođenja, ta bi manifestacija morala imati karakter opomene, a ne proslave. Njen bi se smisao morao svoditi na upozorenje: evo do čega dolazi kada smrknuti fanatik uspije naciji obući luđačku košulju!” izjavio je za naš list pok. Tuđman

Eto pokojnik „govori“? Po ovoj rečenici luđačku košulju odavno je obukao autor, jer samo tako se može protumačiti njegove bolesne opsesije i deluzije. Tako i završava članak u tim njegovim deluzijama rugajući se i ponižavajući cijeli hrvatski narod i samog prvog hrvatskog predsjednika riječima:

„Tuđmanizam kao vrijednosni sustav“ molim vas lijepo, to je naziv trase za najbrži put ka nacionalnoj samodestrukciji! Samo, priznajem da mi nije posve bistro što mi se događa, sam sebi nisam jasan… Zašto vam sve ovo pričam?” Ako svaka budala može imati svoga Tuđmana – obavijestili smo našeg sugovornika – može ga imati i kolumnist Novosti https://www.portalnovosti.com/rent-a-franjo

Kolumnisti Novosti? Ma tko su ti?  

Jesu li to oni  koji su spali na to da žive od hrvatske plaće koju im je osigurao hrvatski narod?

Jesu  li to oni  koji se svako jutro budi u zemlji, koju ne mogu  smisliti ni prihvatiti?

Jesu li to oni koji uza sve svoje frustracije izazvane upravo radom prvog hrvatskog predsjednika moraju živjeti u Hrvatskoj, jer u nekoj drugoj zemlji ih  baš i ne bi hranili?

Jesu li to oni koji lome jezik sa hrvatskim jezikom? Uf, Uf, nešto im teško prelaze riječi preko jezika, a tek preko mozga?

Jesu li to oni kojima ni sve njihove opsesije, ni novac, niti pisanje, ne liječi frustracije i ne pomaže da im se vrati Yuga? Jesu li to ti?

Ma brižni oni nesretnici, kojima više nitko ne može pomoći. Ni svi novci, ni sve ružne riječi ne mogu im vratiti njihovu voljenu Yugu, ni njene vrijednosti.

Da mi živimo tuđmanizam kao vrijednosni sustav! Pa ne ćemo valjda živjeti komunizam, jugoslavenstvo, bratstvo i jedinstvo ili srpsko-hrvatski jezik? Toga nema, mrtvo je pobijeđeno je, ne će uskrsnuti!

Njihov jal ne dopire do našeg hrvatskog srca, koje ne mrzi, koje je ispunjeno ljubavlju prema bližnjem, prema hrvatskoj domovini. Naše rodoljublje nije ni rasističko, ni imperijalističko, ni šovinističko. Naše je rodoljublje kršćansko (kardinal Franjo Kuharić).

I baš zato, svečano ćemo proslaviti 100 obljetnicu rođenja našeg prvog hrvatskog Predsjednika, jer smo predvođeni njime pobijedili  velikosrpskog agresora i natjerali ga da uteknu kao zečevi, „Sada to treba biti razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije s kojih su oni utekli kao zečevi?!” (Slobodan Milošević)

„Imamo Hrvatsku“, riječi su dr. Franje Tuđmana! Točno, samo je trebamo urediti po mjeri hrvatskog čovjeka koji se za nju borio i izborio, kojemu je ona domovina, a ne po mjeri onih koji je nisu htjeli i koji je do dan danas nisu prihvatili.

Lili Benčik

Povezane objave

Tri sita

HF

Doček na poček

HF

Od bijega iz Dalja do Bandićeva koljiva

HF

Dvije bolesnice u jednom bolničkom krevetu u sisačkoj bolnici!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više