Hrvatski Fokus
Uvodnik

U mobitelu Josipe Rimac nalazi se i njezina SMS prepiska s Plenkovićem

Hoće li i nakon ove afere preživjeti Plenković koalicijski partner!?

 

  • Sada kada pada ili je već pala Vlada Andreja Plenkovića, a da on to još uvijek ne zna, nije naodmet podsjetiti se što je srpski etnobiznismen Milorad Pupovac izjavio za Radio Beograd, a prenio srbijanski Tanjug 31. ožujka 2019. godine. Bilo je to vrijeme uoči izbora za Europski parlament na koje je Pupovčev SDSS išao samostalno. Za srbijansku javnost Pupovac je tada između ostaloga rekao: »Atmosfera u Hrvatskoj nije dobra, nisu dobri ni neki politički procesi i neki postupci prema Srbima, o čemu sam prošlog tjedna razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Razgovarali smo o svemu što smatramo ozbiljnom zaprekom ili smetnjom ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj«. Kako se je bližila »komemoracija žrtvama zloglasnog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svjetskom«, kako je to napisao Tanjug, Pupovac je najavio da će se u Jasenovac ići “u nekoliko kolona”. Još je poručio da će uputiti nekoliko poruka političkim akterima u Hrvatskoj, pa i »onima koji i dalje uzvikuju ustaški pozdrav “Za dom spremni”, čime su potpisana rješenja o deportacijama u logor Jasenovac i rješenja o likvidaciji«. Na pitanje srbijanskog novinara koji je krajnji cilj “povijesnog revizionizma”, “loše atmosfere u hrvatskom društvu” i “lošeg odnosa prema srpskoj manjini”, Pupovac je rekao da oni koji tomu teže ne znaju i nisu svjesni da im je cilj “ostaviti Hrvatsku bez budućnosti i perspektiva”. Slično već tri desetljeća Pupovac laže, podgrijava lošu atmosferu, izmišlja i ponavlja da su Srbi ugroženi, što je bit srbijanske memorandumske politike i harange prema Hrvatima. To stalno ponavlja i ponavljat će sve dotle dok ga ne zahvati ruka pravde. Optužba njegova pulena Borisa Miloševića (ne)izravan je napad na Pupovca. Isto bi se tako moglo reći da napad na Miloševića, a time i na Pupovca, (ne)izravni je napad na A. Plenkovića i njegovu pogubnu politiku trgovačke hrvatsko-srpske koalicije koja je na izdisaju.
  • Nakon što je DORH optužio i Srbina Borisa Miloševića, Plenkovićeva potpredsjednika Vlade iz srpske kvote, javljaju se oni koji pokušavaju (o)braniti Milorada Pupovca i njegovu velikosrpsku stranku, SDSS, koji je dio vladajuće trgovačke srpsko-hrvatske koalicije. Jedan od njih je Crnogorac Boris Dežulović. Ovaj potomak jugooficira na “povremenom radu” u Hrvatskoj, preporučuje Pupovcu da mu je bolje da napusti Plenkovića jer će ionako dobivati milijune kuna za sebe i “svoje” Srbe. »Da SDSS napokon iziđe iz vladajuće koalicije hrvatski Srbi kao nacionalna manjina ne bi izgubili ništa. SDSS bi u oporbi mogao pokazati može li biti koristan za sve građane a ne samo za odabrane Srbe. Milorad Pupovac mogao bi opet biti ozbiljan političar kojeg se ‘pika’. A ne rutinerski kompromiser bez okusa i mirisa«, poručuje jedan od osnivača zloglasnog Ferala u Pukanićevoj ostavštini –Nacionalu (https://www.nacional.hr/pogled-izbliza-moze-li-milorad-pupovac-opet-biti-ozbiljan-politicar-a-ne-rutinerski-kompromiser/). U tom naručenom članku u Nacionalu Dežulović je bez ikakve zadrške i bez imalo urođene mu bizantinštine iznio podatke kako je još od 1989. – u smiraju nikad prežaljene im Jugoslavije (čitaj: Velike Srbije) – upoznao Pupovca, Puhovskoga, Kangrgu, Ugrešićku, Vranickoga, Zakošeka i njima slične Srbe i jugofile. Iznio je i podatak da su se sastajali »u Daruvaru i okolnim mjestima«, središtu srpske pobune u zapadnoj Slavoniji. Veljka Džakulu iz Pakraca nije spomenuo. Još je Dežulović dodao: »Kad je rat već prilično glasno “kucao na vrata” a pogotovo kad je svom silinom provalio “u kuću” s Miloradom Pupovcem sam se često sretao u Pakracu i Lipiku te u čitavom tom psunjsko-papučkom kraju«, što znači da Okučane lokalni Srbi, a i oni u Beogradu, nisu slučajno zvali “Mala Moskva”. Još u nečemu je Dežulović poseban, što mu treba priznati, a to je da nema dlake na jeziku. Zato je i izjavio, odnosno priznao da su velikosrpsko-četničke Novosti »idejno, sadržajno pa i ‘kadrovski’ zapravo prirodan slijednik nekadašnjeg Ferala«. Dežuloviću treba priznati i to što je napisao da su Pupovac i njegov SDSS politički malo napravili dobroga za hrvatske Srbe, ali su zato puno napravili za sebe i one koji ih podržavaju. Dežulović doslovno kaže: »Srbi su po ‘ključu’ raspoređeni na razne nevažne funkcije. Gdje umjesto operativnih imaju ‘operetne’ uloge. Ali izdašno plaćene. I ne miješaju se baš u svoj formalni posao. Niti to itko od njih traži. Pa ispada da su jedini Srbi koji imaju stvarnu, opipljivu korist od SDSS-ove uloge u vlasti – ovi koji su dobili funkcije bez ikakve odgovornosti jer su iz ‘srpske kvote’« i bravurozno zaključuje: »Vrijeme je da SDSS promijeni naziv u SSSO (Srpska stranka samo odabranih)«. I, eto, i to smo dočekali da pohvalim jednoga Dežulovića, momka koji je ne tako davno kod Šida – u okupiranom dijelu istočnoga Srijema – izgubio “šaraf na točku” auta svoga!
  • Osim što Uskok i policija sumnjiče ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, i ministra mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića te potpredsjednika Vlade, ministra bez portfelja Borisa Miloševića, već dulje vrijeme prijeti uhićenje ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. Jutarnji list spominje i kriminal kod ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je još u travnju prošle godine bio upitan o činjenici da USKOK pregledava ugovore za platformu “Cijepi se!” Ako ovim ministrima i potpredsjednicima Vlade dodamo i ministra obrane Marija Banožića, kojega je potpuno ogolio hrvatski predsjednik Zoran Milanović zbog kriminalnih radnji na privatnoj razini, onda se vidi kako narcisoidnom predsjedniku Vlade predstoje besane noći. I da ne zaboravim, ima tu još ministara koji su pred uhićenjem. Ponovimo! Zbog sređivanja državnih ispita jedna od optuženih je i bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac, a optužnicom je obuhvaćena i Ružica Njavro, nekadanja šefica kabineta ministrice poljoprivrede Marije Vučković. No, u cijeloj je priči znakovita jedna rečenica koju je Josipa Rimac navodno poručila jednoj svojoj bliskoj osobi iz pritvora. »Ako ću ja biti u zatvoru, onda bi tu trebalo biti pola Vlade«, rekla je navodno Rimac, objavio je Nacional u rujnu 2020. (https://www.nacional.hr/sto-je-2020-snimila-buba-u-autu-josipe-rimac-sugovorniku-objasnjava-kako-se-smsom-moze-doci-do-plenkovica-i-kako-utjece-na-strateske-odluke-vlade/), a prenio i Net.hr (https://net.hr/danas/hrvatska/znakovita-izjava-josipe-rimac-ako-cu-ja-biti-u-zatvoru-onda-bi-tu-trebalo-biti-pola-vlade-7381e6fe-94ac-11ec-b816-ea2c29607ac9).
  • Prema napisu Nacionala od 19. veljače 2022. piše i ovo: »…transkripti povjerljivih razgovora iznova otvaraju pitanja je li premijer Andrej Plenković pogriješio kada je pojedine ministre iz prošlog mandata odlučio ostaviti na dužnosti, nekima čak i dati puno veće ovlasti i važnije resore no što su ih imali do sada, te po kojim je kriterijima donio takvu odluku. Iste te snimke značajne su i iz više drugih razloga. Prvo, jer otkrivaju da se u toj aferi osim ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je jedina od ministara navedena kao svjedokinja u postupku, u neugodnom kontekstu spominju i dosadašnji ministar državne imovine Mario Banožić, sada ministar obrane, i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić čiji je resor u novom sazivu Vlade postao najmoćniji jer mu je pridodano i gospodarstvo pa se njegov resor sada zove Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja«, te »…u transkriptima se spominju imena od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana do ministra financija Zdravka Marića ili pak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Isti izvor tvrdi da su neki od njih spomenuti tek usputno, ali već bilo kakvo povezivanje s Josipom Rimac i činjenica da su neki od njih bili s njom u izravnom kontaktu, sada im može predstavljati značajan reputacijski rizik«. U tom članku u Nacionalu cijela priča oko Josipe Rimac i brojnih drugih ministara u Plenkovićevoj aktualnoj Vladi ide i do samoga Plenkovića. U tom kontekstu ovako Nacional prije nekoliko dana piše: »Izvor koji je Nacionalu omogućio uvid u sadržaj tih transkripata (tajno snimani razgovori Josipe Rimac u automobilu, op. au.) navodi da je Josipa Rimac u jednom od svojih razgovora objašnjavala kako je izravno kontaktirala Plenkovića kad joj je u nekim situacijama bila potrebna pomoć za neke poduzetnike. Taj izvor navodi i da se u zaplijenjenom mobitelu Josipe Rimac nalazi i njena SMS prepiska s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali i da sadržaj mobitela Josipe Rimac još uvijek nije dostupan sudu pa tako još uvijek nema ni sadržaja njezinih poruka, među kojima bi trebale biti i one s premijerom, kao ni fotografija«. Što to znači? Znači da su u aferu vjetroelektrana Krš-Pađene uključeni ne samo Josipa Rimac i Tomislav Ćorić, nego i neki drugi ministri i njihovi pomoćnici, a nije isključeno da je ipak capo svih tih nečasnih radnji njihov šef Plenković, kako navodi Nacional.
  • Vukovarac Stipo Mlinarić Ćipe, zatočenik srbijanskih koncentracijskih logora, na facebooku uputio je pismo Plenkovićevu potrčku Tomi Medvedu u kojem ga žali što je pod stare dane izdao Hrvatsku, hrvatske interese i svoje kolege branitelje s kojima je branio Hrvatsku dok je njegov sadašnji anemični šef pobjegao u Bruxelles. Mlinarić žali što je Medved pristao izigravati dvorsku ludu i, umjesto Plenkovića, pravdati malverzacije i nečasne radnje Srbina Borisa Miloševića. »Ideja da se pod svaku cijenu formira nelegitimna vlada sa SDSS-om, isključivo je bila Plenkovićeva odluka, pa bi bio red da se onda on i znoji pred javnošću«, poručio je Mlinarić Medvedu. Teško da ga je ministar branitelja shvatio.
  • Na medijskoj, političkoj i sudbenoj ljevici vlada velika nervoza. Posebno je nervozan bivši jugoslavenski “tužioc” Anto Nobilo, branitelj Pupovčeva pulena, potpredsjednika Vlade iz srpske kvote u Vladi Andreja Plenkovića. Nobilu je žao što Plenković “ništa nije znao o uhićenju Srbina Miloševića” zbog čega se “osobno osjeća uvrijeđenim”. Još je dodao: “Ustaljena je praksa već 30 godina, prije uhićenja istaknutih članova vlasti, da se večer prije dolazi premijeru i najavljuje se. To nije zakon, to je bila praksa 30 godina. Smatra se nepristojnim da premijer to sazna ujutro iz portala. Po njemu vidim da je uvrijeđen i zato je dao nekoliko izjava koje ne stoje. Ne može on prozivati USKOK jer tajming šteti njegovoj ovotjednoj politici”, čime baš i nije posebno pomogao Plenkoviću u tjednu u kojem je izgubio ministre, potpredsjednike, pa i oca.
  • Stotine tisuća ljudi prosvjedovalo za slobodu od tiranske vlade ispred Parlamenta u Canberri, Australija. ‘Mala, rubna manjina’ od nekoliko stotina tisuća prosvjedovala je ispred parlamenta u Canberri u Australiji. Australski čelnici ponašali su se kao nitko drugi u svojim totalitarnim taktikama protiv vlastitog stanovništva tijekom p(l)andemije COVID-a. Pucnjevi publike su bili nevjerojatni. Australija, stotine tisuća ljudi u Parlamentu u Canberri kako bi okončali mandate za cjepivo. Nove snimke (https://www.thegatewaypundit.com/2022/02/hundreds-thousands-demonstrate-freedom-tyrannical-government-outside-parliament-house-canberra-australia-video/) prikazuju obučene operativce u civilu koji koordiniraju provalu kroz prozor Capitola 6. siječnja. Avi Jemeni se javio uživo iz Australije. Pogled iz ptičje perspektive na konvoj koji ide prema Parlamentu upravo u Canberri. Ljudi žele kraj pandemijske tiranije koja nije uspjela u njihovoj zemlji. Izgleda da je Australija imala jedan od posljednjih preostalih tragova stroge COVID tiranije, dok stotine tisuća ljudi danas marširaju na glavni grad Canberre kao dio australskog konvoja slobode. Nakon višemjesečnih blokada i mandata Australija je zabilježila najveći porast slučajeva i smrtnih slučajeva u siječnju (https://noqreport.com/2022/02/12/hundreds-of-thousands-demonstrate-for-freedom-from-tyrannical-government-outside-parliament-house-in-canberra-australia-video/).
  • Dr. David Martin, specijalist javnog zdravstva i preventivne medicine, docent na Medicinskom fakultetu i zdravstvenim znanostima te Službama za zlouporabu droga na Sveučilištu u Sherbrookeu, dobitnik nagrade kanadskog medicinskog udruženja (CMA) za mlade voditelje (liječnik u nastajanju) 2019. godine… govorio je o kriminalnom kanadskom monopolu na cjepiva koja uništavaju zdravlje cijepljenih, ali zato donose zaradu kanadskoj državi i premijeru Justinu Trudeauu. U emisiji Stewa Petersa Show razotkrio je pravi razlog zašto kanadski premijer odbija pregovarati sa svojim biračima o kanadskim mandatima za biološko oružje. Stew Peters je izjavio da je u travnju 2020. godine Martin istaknuo citat kanadskog premijera Justina Trudeaua, gdje je izjavio: “Normalnost kakva je bila prije ne će se vratiti u potpunosti dok ne dobijemo cjepivo za to”. Bez dokaza da je cjepivo ikada bilo uspješno od Pfizerovog prvog cjepiva protiv proteina Coronavirus Spike patentiranog 1990. godine, ova izjava je bila neutemeljena. Ono što Trudeau nije rekao svojim kanadskim biračima ili svijetu je da je Kanada kontrolirala platformu za mRNK cjepivo i da joj je suđeno da postane obogaćena i Moderninim i Pfizerovim partnerstvom s BioNTechom. Trudeau je znao da je genska terapija koja se promovira kao “cjepivo” ekonomska pobjeda za Kanadu i stoga je Trudeauova Kanada imala monopol na svjetsko usvajanje snimaka mRNK genske terapije. Nije promovirao znanost, promovirao je kanadski ekonomski interes za gensku terapiju ilegalno promoviranu kao cjepivo. “Kanada ima lošu povijest toga”, rekao je dr. David Martin Stewu Petersu. “Imali smo naše kentske države i imali smo svoje situacije kada su pravne, a zatim i vojne akcije poduzete protiv građana završile vrlo loše.” “Ovi ljudi su ovo napisali jer su znali da će tirani jednog dana biti ovdje, a pogledajte, evo ih”, rekao je Stew Peters dr. Martinu, u vezi s jasnom uputom koju je dao Ustav SAD-a o tomu kako se Amerikanci trebaju nositi s odbjeglom tiranskom vladom. (https://rumble.com/vupkuv-breaking-criminal-canadian-monopoly-dr.-david-martin-exposes-why-trudeau-wo.html)
  • Mlada Brazilka, Cicera Santos, uzela je cjepivo Pfizer 25. kolovoza 2021. Tri dana kasnije pokazala je znakove tromboze i morali su joj amputirati lijevu nogu (https://odysee.com/@ilonkamladen:f/myvideoCiceraSantosNakonPfizerVakcine:3).
  • Multimedijalni kulturni centar Split – Dom mladih iz Ulice slobode 28 je »ustanova za organizaciju i promicanje kulturnih programa u područjima vizualne, filmske, izvedbene i glazbene umjetnosti. Utemeljena je 1998. godine kao gradska ustanova u kulturi koja njeguje istraživački i interdisciplinarni pristup radu«, koja »se vodi idejom koja Dom definira mjestom susreta različitih polja djelovanja, interesa, percepcija i razmišljanja«. Još piše da je »Filmski program usmjeren na predstavljanje tzv. malih kinematografija koje su rijedak gost na repertoaru hrvatskih distributera i odišu drukčijim svjetonazorima u idejnom, a često i estetskom pogledu«. Iz ovoga što piše na mrežnoj stranici malo je teže proniknuti u sadržaj predstava i intenciju onih koji šalju poruke potencijalnim korisnicama njihovih usluga. Iz 80. Izvješća o radu Multimedijalnog kulturnog centra Split za 2016. godinu saznajemo da MKC Split »vlastiti rad organizira kroz programske clustere koji su podijeljeni prema umjetničkim područjima: vizualni cluster, filmski cluster, izvedbeni cluster, istraživački cluster«. U rad ovih clustera uključeni su brojni subjekti i na »međunarodnoj razini«. Piše i da je to ustanova koja djeluje s »jasno definiranim umjetničkim područjima, a u svakom od ovih područja otvara mogućnosti istraživačkog i eksperimentalnog djelovanja. Sada dolazimo do gostiju. U XXIII. galeriji MKC-a od 29. do 20. listopada 2016. trajala je izložba pod nazivom “Tvoja zemlja ne postoji”, čiji je organizator Platforma 9.81 u sklopu godišnjeg suradničkog programa “Kad netko kaže” i s partnerima MKC-a. Među partnerima su i Libia Castro, Olafur Olafsson, Siniša Ilić, Rajkamal Kahlon, Lana Stojićević… Piše da je to i “partizanska umjetnost”, a piše i da ova predstava »okuplja umjetnike čiji radovi rezoniraju sa širokim asocijativnim poljem emocionalnih, društvenih i historijskih sadržaja na koje višeslojna tvrdnja Tvoja zemlja ne postoji može upućivati«. Imaju oni i goste. Spomenut ću samo neke: Renato Baretić, Emir Imamović Pirke, Gordan Nuhanović, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Ante Tomić, Ozren Kebo, Ahmed Burić, Saša Antić, Momčilo Golub… Predstava “Tvoja zemlja ne postoji” im je kruna dosadašnjega rada. Znamo i zašto.

Marijan Majstorović

Povezane objave

NEČUVENO – Za Josipovića Hrvati su – “nacionalisti” i “rasisti”!

HF

Kolinda najveći gubitnik Andrejeva kalkuliranja

HF

Stier zagorčao život Plenkoviću

HF

ZABRANE – Zabranjena hrvatska zastava usred Subotice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više