Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus kombiniranih tehnika na platnu Matka Trebotića

Najnovije slike iskazuju umjetnikovo uranjanje u čistu slikarsku materiju, u boju i teksturu

 

Matko Trebotić, slikar, suvremeni hrvatski likovni umjetnik s međunarodnim ugledom, autor kompleksnog opusa i iznimne stvaralačke energije i nadalje se svakodnevno posvećuje predanom atelijerskom radu.

Nedavno je realizirao niz kombiniranih tehnika na platnu, srednjeg i većeg formata, od 130 x 110 cm do 50 x 40 cm, simboličnih naziva, Svjetlo i boje otoka, u pet slika, Boje otoka, u tri slike, Obzorje Mediterana, Znak Velikog tjedna.

Branko Francheschi posebice ističe: “Najnovije slike iskazuju umjetnikovo uranjanje u čistu slikarsku materiju, u boju i teksturu… Trebotić nije nikada do sada bio u potpunosti uronjen u stvarnost apstraktnog slikarstva. Riječ je o dugogodišnjem razvoju reduciranja stvarnosti, najprije na kulturološku i topografsku tipologiju, potom na znak i simbol, da bi danas u Trebotićevu najnovijem izdanju vidjeli čistu impresiju onog kraja koji je uvijek najbliži slikarevu srcu i njegovu slikarsku domovinu sazdanu od boje, poteza i ničeg više.“

Slikajući Mediteran u svim njegovim pojavnosti, od povijesti do sadašnjeg trenutka, s odjecima davno izrečenih riječi o prostoru života, o sjećanju na vlastiti život u ovom okružju mora i čudesne ljepote obale, još uvijek radoznao i neutažene slikarske žeđi, Trebotić na svojim impresivnim platnima oživotvoruje sagu o suživotu ljudi, mora i kopna.

Umjetnikova inspiracija ambijentom, očito je, samo se još više produbljuje, jača i potiče stalni nastanak novih djela, u neprestanoj potrazi za jedinstvenim i neponovljivim prikazom i doživljajem Mediterana.

Novi ciklus apstrakcija različitih formata, indikativnih naziva u kombiniranoj tehnici na platnu Matka Trebotića, koloristički je razigran niz emotivnih doživljaja umjetnika, promatranja svijeta u kojem živi, u kojem diše i stvara.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Tradicijskim korijenima o Smajićevom kiparstvu

hrvatski-fokus

Koncert posvećen prerano preminulom članu orkestra Vasku Lukasu!

hrvatski-fokus

U potrazi za konstruktivnim elementima

HF

Pomrčina Sunca

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više