Hrvatski Fokus
Hrvatska

Pobuna zbog smeća nadomak Brijuna

Ključa nezadovoljstvo u Fažani protiv Šerbedžijine šogorice i bivše partnerice srpske premijerke koja je postala vijećnica

 

Nakon što je Lidija Udovički, sestra Lenke Udovički pokupovala pola Fažane i osnovala udrugu Duh stare Fažane, pokazala je pravo lice – tvrde ogorčeni starosjedioci. ‘Stanovnik sam Općine Fažana, odnosno Valbandona i Šuride htio bih skrenuti pažnju na kriminalu koji se događa u jednoj maloj općini kao što je Fažana. Pišem Vam s obzirom da ste jedini koji otkrivate velike dugogodišnje afere u cijeloj Istri. Niti jedna osoba u skorijoj prošlosti Fažane nije tako javno i podmuklo naškodila njenim stanovnicima kao što je gospođa Lidija Udovički. Samoprozvana aktivistica za zaštitu stoljetne kulturne baštine stare Fažane i osnivačica udruge „Duh stare Fažane“ je sve drugo samo ne to, kako se predstavlja jer njena djela govore suprotno’ – piše u uvodu pisma potkrijepljenog bogatom dokumentacijom.

U veljači prošle godine objavili smo članak kako je Lidija Zulma-Udovički od biznisa sa srpskom premijerkom Anom Brnabić kupila brojne nekretnine u povijesnoj jezgri Fažane. Potom smo objavili i članak uoči lokalnih izbora kako sestra Lenke Udovički, supruge Rade Šerbedžije juriša na vlast u Fažani. Već smo tada dobili brojne prigovore na njen račun u kojima ju se prozivalo kako je osnovala udrugu s ciljem dolaska na vlast a sve kako bi mogla legalizirati i svoje bespravne intervencije na zaštićenom kulturnom dobru čija je vlasnica ili suvlasnica. U međuvremenu Lidija Udovički nije sa svojom udrugom uspjela osvojiti vlast i pobijediti SDP-ovog načelnika Radomira Koraća no njena udruga ušla je u općinsko vijeće.

I gle čuda – kažu ogorčeni stanovnici Fažane – iako nije bila nositeljica liste odmah nakon izbora svi su članovi stavli mandate na raspolaganje i u Općinsko vijeće Fažane ušla je Lidija Udovički. Podsjetimo, na listi su bili Sandi Lanča kao nositelj te Tatjana Margan Fabretto, Ivan Pavelić, Dubravka Kezele, Vedran Rabar i Lidija Udovički. Nakon izbora na Facebooku Duh stare Fažane vidljiva je preokupacija Udovički i njene udruge – a to je potraga za smećem i deponijima. Na Faceu Udovički i ekipa pozivaju sve građane da im dojave za smeće i potom sve te deponije fotografiraju. Ima i onih koji ih putem Face strancie pitaju jesu li možda sami istovarili smeće iz kamiona neposredno prije snimanja. Dio ogorčenih mještana u svom pismu se pita zašto je Lidija Udovički izabrala baš Fažanu za svoje prebivalište ako joj u tom mjestu sve smrdi?

Udovički je prethodno imala adresu u Beogradu a neko vrijeme je živjela i u britanskoj metropoli kao i New Yorku. Inače je udana za bogatog Amerikanca Marka Crandalla koji je bio ulagač u energetski sektor u regiji. Zbog poslova s Crandallom i Udovički ime srbijanske premijerke Ane Brnabić osvanulo je u međunarodnoj off shore aferi o čemu je u veljači 2018. pisao i Nacional. Znakovito je kako nigdje u članku nije spomenuto niti da su Crandallova supruga i Lenka Udovički sestre a niti da je Crandall Šerbedžijin šogor. Mi smo već ranije pisali o tome kako je Lidija Udovički osuđena u Srbiji jer je oklevetala jednog političara tvrdeći kako ju je tražio mito za projekte nje i njenog supruga u kojima je direktorica tada bila Ana Brnabić, aktualna srbijanska premijerka. Također, treća sestra iz klana Udovički, Kori Udovički bila je dvaput ministrica u Srbiji a na mjestu ministrice uprave naslijedila ju je upravo Ana Brnabić to joj je i bila odskočna daska za poziciju premijerke.

Recimo i to da je pismo potkrijepljeno iscrpnom dokumentacijom i foto – materijalom u kojoj  se tvrdi kako Lidija Udovički renovira svoje nekretnine u srcu Fažane ne poštujući konzervatorske propise te da renovacije izvodi mimo ostalih suvlasnika koji su vidljivi iz vlasničkog lista a žive u inozemstvu. Također, njeni kritičari misle kako to sve radi da bi spremila podlogu za smještajne kapacitete koje će staviti na raspolaganje obiteljskom kazalištu Šerbedžija i Udovički – Ulysses kada im istekne ugovor s Nacionalnim parkom Brijuni. Već smo pisali kako Lenka Udovički renovirane nekretnine iznajmljuje tijekom sezone a sama je direktorica međunarodnih odnosa u tom kazalištu. Inače je u Beogradu osim što je bila poduzetnica imala i odvjetnički ured.

S obzirom na navedeno vidljivo je kako će se u maloj Fažani uskoro sve oštrije lomiti koplja između političara koji su na vlasti i agilne i turbo ambiciozne novopečene vijećnice Lidije Udovički. Inače, mještani koji se nalaze na suprotnoj strani od njenog lika i djela u uvodu ističu kako ćemo objavom informacija: ‘Učiniti ogroman doprinos maloj Fažani, Valbandonu i Šuridi ali i puno šire, prekriti kriminal koji se događa svakodnevno kao i psihičkog straha koji je gospođa pridonijela od kad se uselila u prekrasnoj Fažani.  S obzirom da druge kolege iz ostalih portala imaju strah i možda gospođi javljaju bilo koju sitnicu te nakon toga budu plaćeni „za stavljanje pod ladicom“…. Stalo mi je do budućih generacija kako bi živjeli bar u malo pravednijoj državi’ – piše u tom pismu.

Imperijal, 23. 2. 2022., http://imperijal.net/1/19/imperijalove-poznate-face/3123/kljuca-nezadovoljstvo-u-fazani-protiv-serbedzijine-sogorice-i-bivse-partnerice-srpske-premijerke-koja-je-postala-vijecnica.html

Povezane objave

“Utrka za Renatu”

HF

Ante Pavelić – prvi antifašist

HF

Moja tužba otprije četrnaest godina

HF

Ive Šimat Banov traži moratorij na spomenike

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više