Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Hrvatska svoju solidarnost je iskazala i zadržavanjem prisutnosti svoje veleposlanice u Kijevu do jutros, među zadnjima od članica Europske unije. S obzirom na pogoršanu sigurnosnu situaciju, jučer sam razgovarajući po ne znam koji put s našom veleposlanicom Anicom Djamić, vodeći računa o njenoj sigurnosti, kazao da je vrijeme da ode iz Kijeva i ona je danas na putu prema Lavovu, odakle će dalje obavljati svoju dužnost veleposlanice u Ukrajini. Želim zahvaliti njoj i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, našim konzularnim službama koje brinu o svakom pojedinom hrvatskom državljaninu koji je u Ukrajini, mnogi od njih su se vratili, ostali su na putu, a neki žele i ostati. Vodimo računa i o njihovoj situaciji i o njihovoj sigurnosti.

Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlada u Saboru 2. III. 2022. pokušava iskoristiti rusku agresiju na Ukrajinu kako bi zaboravili kako je on 1991., bijegom na Zapad, eskivirao braniti Hrvatsku od srbocrnogorske agresije

– U Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru Oružanih snaga provedena je raščlamba mogućnosti deklariranja snaga. U skladu s time, ovom Odlukom predlaže se deklariranje do deset pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske za angažiranje u okviru Združenih snaga visoke spremnosti iz sastava snaga za brzi odgovor NATO-a u 2022. i 2023. godini.

Mario Banožić, ministar obrane na sjednici Vlade održanoj u četvrtak 24. veljače 2022. na kojoj se planira poslati deset vojnika da pomogne napadnutim Ukrajincima

– Ivo Banac je jedan od najvećih hrvatskih intelektualca našeg doba.

Prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Narod

– Milošević nije kriv i nije ušao u kazneno-pravnu zonu. On se zalagao za svoje birače koji su ga u to vrijeme izabrali. U to vrijeme on je bio saborski zastupnik i to je otprilike njegov posao. Smatra da ni u jednom momentu nije ušao u kriminalnu zonu, nije tražio od drugog da napravi kazneno djelo.

Anto Nobilo, odvjetnik Borisa Miloševića, Plenkovićeva potpredsjednika Vlade iz srpske kvote, RTL

– Mi, Europska unija, nepokolebljivi smo. Ujedinjeni smo, ustrajni i odlučni u tome da zajedno s NATO-om i našim saveznicima, partnerima i prijateljima pozovemo Rusiju na odgovornost, pružimo potporu Ukrajini i zaštitimo mir u Europi. Stojimo rame uz rame sa svim zemljama diljem svijeta koje u ime mira žele očuvati međunarodni poredak utemeljen na pravilima.

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća na izvanrednom skupu EU-a u povodu agresije Rusije na Ukrajinu, Consilium

– Milorad Pupovac nikako nije neuspješan političar. Naprotiv. Ali čitavo vrijeme “na leđima” su mu razni utezi. Neki su objektivni a neki subjektivni. Objektivne otvoreno “desni” mediji krajnje neobjektivno proglašavaju – subjektivnima. Jer je Pupovac Srbin. O stvarno subjektivnim “utezima” Milorada Pupovca “njegove” Novosti šute. Ali ne o šute o “utezima” HDZ-ove vlasti. Kojoj je SDSS na čelu s Pupovcem osigurao potrebnu parlamentarnu većinu. U državi iz čijeg proračuna se Novosti financiraju kroz Srpsko narodno vijeće. Jer su formalno medij srpske manjine.

Boris Dežulović, bivši jugo-novinar Ferala sada u nekrofilskom poslijepukanićevskom Nacionalu

– S potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem surađujem dugo, i poznajem ga kao vrijednog i principijelnog čovjeka.

Dragana Jeckov, saborska zastupnica Pupovčeve velikosrpske partije SDSS-a u Saboru brani kriminalne radnje svoje i B. Miloševića

TVRDNJE

– Licemjerno je da HDZ uopće organizira stogodišnjicu rođenja predsjednika Franje Tuđmana. Vjerojatno čine iz političko-taktičkih razloga.

Stjepan Tuđman, sin predsjednika Franje Tuđmana o organizaciji obilježavanja 100. obljetnice Predsjednikova rođenja

– Putinova Rusija se formira kao opasan teokratski imperij, koji nema nikakve veze sa Zapadom, već više naliči političkom ustroju islamskog svijeta. Zato, slijedom iznesene argumentacije, ovu gnjusnu agresiju na Ukrajinu doslovno možemo nazvati – ruski pravoslavni džihad!

Ivica Šola, politički analitičar Slobodne Dalmacije

– Građanska država koju brani Komšić je najobičnija prijevara u kojoj se skriva dominacija jednog od konstitutivnih naroda nad drugima.

Enver Kazaz, bosanskohercegovački politički analitičar, književni kritičar pisac i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, u emisiji „Debata tjedna“ OBN TV

– Srpski i hrvatski su slični, to je sasvim jasno. Većinom razumijemo, vi i ja, ali mlađi više ne. Jednom sam prigodom rekla da treba prevoditi srpske filmove i srpske udžbenike, pa su me skoro kamenovali. Ali činjenica jest.

Sanda Ham, hrvatska jezikoslovka, glavna urednika časopisa Jezik i profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku u emisiji Press klub na Z1 TV

– MOLIM POMOĆ – Fact-checking / trash-epidemiologija. Nakon što smo ustanovili da Faktograf ne dematira da mu je glavni urednik i glavni epidemiolog Facebooka za Hrvatsku propali student kroatistike (SSS) po Facebooku se širi informacija da je: Glavna stručnjakinja za vakcinaciju, administratorica raznih grupa o vakcinaciji i pandemiji, bivša konobarica, te Cecina muza (nije šala, ali ne znam što na to kaže Nindža) samo s osnovnom školom. Žena inače redovito daje medicinske savjete. Tako da kako ne bi bezveze pala sjena na Cecinu muzu (da je pokušala, ali ne i uspjela završiti srednju ekonomsku), molim opovrgnite ovu tvrdnju koja se širi Facebookom, ako nije istina. Doduše ovo s neuspješnim SSS bi se baš slagalo s Vidovljevim navodno neuspješnim VSS, ona se hvali da surađuju. hrvatski poduzetnik

Nenad Bakić, hrvatski poduzetnik, https://www.facebook.com/nenad.bakic

– Dragan Markovina je povjesničar koji se baci 18. i 19. stoljećem, Goran Hutinec doktorirao međuratno razdoblje i nema ni jednu objavljenu knjigu, Goran Miljan nema ni jedan rad o NDH, Dubravko Lovrenović je bio povjesničar srednjeg vijeka, Stevo Đurašković, politolog, nema ni jedan rad o NDH kao ni Silvestar Mileta, čovjek je doktorand na studiju književnosti i filma i samo o tome objavljuje radove.

Zorislav Lukić, član Programskog vijeća HRT-a u otvorenoj je raspravi na sjednici tog Vijeća, Direktno

 – Većina zemalja podržala je naš stav, a to je da je prije izbora potrebno promijeniti izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda.

Gordan Grlić Radman, hrvatski šef diplomacije nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu, Hina

– Neke su ideje toliko glupe da im vjeruju samo intelektualci.

George Orwell, engleski pisac, novinar i obavještajac

– Prijavljivala sam unutar sustava, van sustava, nitko mi nije odgovarao. Zapitala sam se kakvu budućnost želimo za sebe i djecu ako će se bilo kome od naše djece to dogoditi.

Maja Đerek, smijenjena zaposlenica Državnih nekretnina, Večernji list

– Mjere izolacije nisu održive i ne mogu trajati dugo. Neka ljudi ostanu smireni. Snaga se nalazi u spokoju.

Dr. Geert Van den Bossche, virolog i viši programski menadžer za Globalnu alijansu za cjepiva i imunizaciju (GAVI), Logično

Vlasnici kapitala će stimulirati radničku klasu da kupuje sve više skupe robe, kuća i tehnologije, tjerajući ih da uzimaju sve skuplje kredite, sve dok njihov dug ne postane nepodnošljiv. Neplaćeni dug dovest će do bankrota banaka koji će se morati nacionalizirati, a država će morati krenuti putem koji će na kraju dovesti do komunizma.

Karl Marx, ideolog komunističkog i socijalističkog pokreta

– Trump je bio u pravu, demokrati su ga špijunirali

Tucker Carlson, popularni američki politički voditelj, FOX News

GOVOR MRŽNJE

– Otac ti je bio ozbiljan kreten.

Vladimir Matijanić, bivši novinar Ferala, a sada portala Index u otvorenom pismu Stjepanu Tuđmanu, Sloboda.hr

– I moj đedo je bio Solunac! Bravo Putine udri ustaše ukrajinske i žene i đecu i sve sa mosta pobačajte! Samo tako sa teroristima! Ovako ćemo i mi montenegrine! Svaka srpska kuća CG ima bar dva arsenala.

Bojan Kuburović, crnogorski Srbin na facebooku, Biram dobro

– Komšije krvati, morate platiti za ovo… Onaj pas ustaški iz hgi nek zna da ovo nismo zaboravili i da sljedeći put nećemo stati kod dubrovnika.

Govor mržnje na crnogorskom portalu IN4S, radiodux.me

– U vezi izjava onih koji me neosnovano optužuju i pripisuju mi ono što ni u ovom, ni u drugim slučajevima nisam radila, reći ću samo jedno, mi, zastupnici srpske nacionalne manjine navikli smo, da nas se blati, optužuje i pripisuju nam stvari kojima je cilj da se oteža ili onemogući naš rad, kako u Hrvatskom saboru, tako i u hrvatskoj politici općenito.

Dragana Jeckov, saborska zastupnica Pupovčeve velikosrpske partije SDSS-a u Saboru brani kriminalne radnje svoje i B. Miloševića

JUGONOSTALGIJA

– Hrvatska je nastala nakon raspada socijalizma. Socijalističke su države bile partijske, nešto poput današnje Hrvatske. Raspao se SSSR, nestao je DDR, srušila se Jugoslavija. Devedesetih su se osamostalile mnoge države, pa i Hrvatska. Neovisno o Franji Tuđmanu

Vladimir Matijanić, bivši novinar Ferala, a sada portala Index u otvorenom pismu Stjepanu Tuđmanu, Sloboda.hr

– Milorad Pupovac u novoj Republici Hrvatskoj koja je od članice jugoslavenske federacije postala hrvatska država našao se u bitno drugačijoj ulozi. To što je Srbin rođen u Hrvatskoj koji je tu ostao živjeti nije bila više samo statistička kategorija. Pogotovo što se uz profesorski posao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu odlučio nastaviti baviti politikom. Čime je to što je Srbin postalo mnogo važnije obilježje od profesorske karijere. A pogotovo od činjenice da je od jugoslavenskog postao hrvatski državljanin. Kao i svi mi “prijeratni”.

Boris Dežulović, bivši jugo-novinar Ferala sada u nekrofilskom poslijepukanićevskom Nacionalu

– Lovci se slažu i da je kuna za kovanicu eura bila promašaj, bez obzira na ovu aferu oko plagijata ili “plagijata”.

Olgica Ivić Grizelj, novinarka Slobodne Dalmacije protiv hrvatske kune

– Vi imate situaciju da su godinama nakon toga u Tuđmanovom uredu, odnosno u tzv. Dvorima kako su ih zvali, izdavali nekakve kolajne, medalje sudionika “rata od 1990.”, iako 1990. nije bilo nikakvog rata. Tada je sve još uvijek normalno moglo funkcionirati, ali poslije je to proglašeno ratnim razdobljem, no u onom razdoblju to još nije bio rat i mi smo pokušavali rat spriječiti. Nismo uspjeli.

Žarko Puhovski, neojugoslavenski politički analitičar lijeve hrvatske medijske scene negira srpske balvane od 17. kolovoza 1990. i srpsko nepriznavanje hrvatskih insignija, N1 TV

– Gnjido jedna klerofašistička nediraj nam Tita. SF SN.

Ankica Lepej, nedavno preminula ljevičarska aktivistica i zaposlenica Zagrebačke banke obratila se na društvenim mrežama Miroslavu Škori, Sloboda.hr

DEMAGOGIJA

– Epidemija COVID-19 pokazala je da samo zajedničkim djelovanjem možemo biti učinkoviti u njezinu suzbijanju. Kao što građane svakodnevno pozivamo i savjetujemo da se pridržavaju temeljnih epidemioloških mjera zaštite od zaraze i prijenosa na druge, tako i ja još jednom pozivam sve kolegice i kolege, zdravstvene djelatnike da zajedničkim snagama udruže svoja znanja, stručnost, sposobnosti i pozitivnu energiju da činimo sve što može donijeti zdravstveni boljitak građanima i cjelokupnoj zajednici. Javni prijepori i otpori, posebno oni bez argumenata, ne će nam pomoći. Dapače! 

Krunoslav Capak, predsjednik HZJZ-a, 24 sata

 – No unatoč nadmoćnijoj vojnoj sili agresora, koji napada iz svih smjerova i svim raspoloživim sredstvima, ukrajinska vojska i ukrajinski narod pružaju herojski otpor. Svi ti prizori nama u Hrvatskoj bude bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju Miloševićevog režima i na ratne strahote koje smo proživjeli.

Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlada u Saboru 2. III. 2022. pokušava iskoristiti rusku agresiju na Ukrajinu kako bi zaboravili kako je on 1991., bijegom na Zapad, eskivirao braniti Hrvatsku od srbocrnogorske agresije 

GLOBALIZACIJSKI RASIZAM

– Postupci testiranja cjepiva obuhvaćaju volontere iz različitih skupina. U kliničkim testiranjima volonteri primaju i testiraju cjepivo. Ti volonteri trebaju biti iz različitih geografskih područja, raznovrsne rasne i etničke pripadnosti, različitih spolova i dobi. Među njima trebaju biti i osobe s postojećim zdravstvenim poteškoćama koje im povećavaju rizik obolijevanja. To omogućuje da se utvrdi je li cjepivo sigurno i učinkovito za sve osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija na facebooku, https://web.facebook.com/coronavirus_info/facts?page_source=alt_treatments_faxit

GLUPOST

– Ono što vidimo u zapadnim zemljama – bolnice se pune, puno je više oboljelih, ali u tim zemljama cijepljenih je više, zato je nama važno da povećamo broj cijepljenih.

Alemka Markotić, zloglasna ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”

– Zahvaljujući pregovaračkom geniju tvoga oca stvorena je Republika Srpska. Sve postjugoslavenske države, pa i Hrvatska, danas postoje u granicama koje su iscrtali komunisti, a priznao ih Badinter. Jedina nova tvorevina, u čijim je temeljima i Franjin potpis, jest Dodikov pravoslavni kalifat u BiH.

Vladimir Matijanić, bivši novinar Ferala, a sada portala Index u otvorenom pismu Stjepanu Tuđmanu, Sloboda.hr

ISLAMIZACIJA BiH

– Diskriminacija: Žena koje nose hidžab ne mogu biti sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini

Naslov članka na bošnjačkom portalu Saff, saff.ba/diskriminacija-zena-koje-nose-hidzab-ne-mogu-biti-sudije-i-tuzioci-u-bosni-i-hercegovini

– Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti cijelog Balkana i uvijek ima konstruktivnu ulogu. Svjesni smo strateške važnosti Bosne i Hercegovine na Balkanu. To znam i iz osobnog iskustva, jer sam služio kao zapovjednik pri turskim snagama u ovoj zemlji.

Hulusi Akar, turski ministar vojske u Sarajevu, TRT

IZDAJA

– U ovom trenutku, Hrvatska zapravo uopće nema nikakvu politiku prema Bosni i Hercegovini. Samo ima politiku promocije vodstva HDZ-a BiH, kao da Hrvati izvan HDZ-a ne postoje iako je u ovom trenutku postoje vrlo značajne figure u hrvatskom korpusu u BiH, kao npr. profesor Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i profesor na sveučilištu u Sarajevu, zatim recimo Franjo Topić koji je srce Kulturnog društva Napredak i vodi ga godinama, cijela jedna grupacija bosanskih Franjevaca koji nisu političari, ali su vrlo zaslužni za čuvanje tradicije bosanskohercegovačkih Hrvata i Hrvata u BiH uopće i doprinosu Bosni i Hercegovini kao jednoj kulturnoj zajednici.

Vesna Pusić, bivša orjunaška političarka na bošnjačkoj O kanal TV, Slobodna Bosna

KOMENTARI

– Oni su vjerojatno cijelo vrijeme i bili u “talu” sa vlastima te tako ljude bombardirali lažima preko dvije godine. I sada kada istina već nesmiljeno izlazi na vidjelo oni samo napišu oprostite i gotovo. Gospodo, vi ste svojim djelovanjem uništili živote, obitelji, karijere i zdravlje nacije pa to vaše “oprostite” je ustvari podsmijeh jer time ustvari potvrđujete vaše stavove kako su ljudi ustvari glupe mase podložne manipulaciji koji će sve vaše prljave rabote zaboraviti i jednostavno krenuti dalje. Grdno se varate, a za vaše djelovanje će te kazneno i moralno odgovarati!

zokić, https://narod.hr/eu/vodeci-medij-danske-sirili-smo-strah-paniku-poticali-cijepljenje-djece

– Pupi opet misli da su Srbi – svete krave! Ali – trebalo bi njega provjeriti prije nego Miloševića!

ANTE BAN, https://www.politika.rs/sr/clanak/499947/Pupovac-iznenaden-sto-je-istragom-obuhvacen-i-Milosevic

– Nerazumno je miješati se na bilo koji način u sukob koji traje više od tisuću godina u dijelovima kojega su Ukrajinci topovsko meso čas jedne, čas druge strane.

LORI, https://disqus.com/by/disqus_xwst2H4b6C/

– Za Drugaricu Obuljen Hrvatska postoji, ali u najgorem obliku. Zamolila je Hribara da joj bude konzultant. Ma je li moguće?

Zark, https://narod.hr/hrvatska/nakladnici-prozvali-ministarstvo-kulture-za-pogubnu-politiku-prema-knjizi-najavili-tribinu

– Bilo bi dobro i poželjno da DORH i USKOK, kad su već na nogama, nakon obrade Horvata i Miloševića, krenu u Ministarstvo kulture. Grbina i Bauka mogu obrađivati drugi dan jer oni ne će pobjeći.

Krinušić, https://narod.hr/hrvatska/nakladnici-prozvali-ministarstvo-kulture-za-pogubnu-politiku-prema-knjizi-najavili-tribinu 

– Obuljenka nosi teret iz HAVC-a kad je skupa s Hribarom odlučivala o dodjeli javnog novca autorima čija su djela bila antidržavna i narušavala ugled države Hrvatske. Ima i za nju i za Hribara materijala za DORH. Uhićenje i procesuiranje!

Darko Vidovic, https://narod.hr/hrvatska/nakladnici-prozvali-ministarstvo-kulture-za-pogubnu-politiku-prema-knjizi-najavili-tribinu

– Ima tu malo nelogičnosti. Već sam pisao o greškama i čudnim stvarima u otkupu i povlaštenim nakladnicima, ali i ovdje se čudni javljaju. Npr. Leo Commerce. Oni izdaju ljubiće šund karaktera već godinama, a takve knjige ministarstvo nije nikad uvrštavalo u otkup. Ne znam zašto se oni bune. Nekoliko pak njih izdaje knjige lokalnog karaktera, a za te knjige mogu tražiti potporu od županije. Svaka županija ima poseban fond za izdanja takve vrste.

Center Man, https://narod.hr/hrvatska/nakladnici-prozvali-ministarstvo-kulture-za-pogubnu-politiku-prema-knjizi-najavili-tribinu 

– A kako smo mi povjerovali da je nešto teorija zavjere? Tako da nas uče u školi da je sve ono što su nas učili naši stari praznovjerje i da samo trebaš vjerovati liječniku, znanstveniku i učitelju. Znanstvenici u pokusima pronađu ono što je naručeno, liječnik liječi Rockefellerovim lijekovima, a učitelj samo prenosi ono što su mu rekli ova dva prva. Odavno su se ljudi odvojili od mozga i mnogi će umrijeti i svakodnevno umiru brzom smrću radi toga.

Karolina Mueller, https://narod.hr/kultura/sola-kako-svijet-postaje-sve-teze-razumljiv-pa-i-upravljiv-teorije-zavjere-ce-imati-funkciju-neke-vrste-sedativa

– Živimo u vremenu pametnih satova, pametnih usisavača, pametnih telefona, pametnih kuća, pametnih frižidera… i sve glupljih ljudi kojima je izvršena liposukcija mozga a da toga nisu ni svjesni.

Toma, https://narod.hr/kultura/sola-kako-svijet-postaje-sve-teze-razumljiv-pa-i-upravljiv-teorije-zavjere-ce-imati-funkciju-neke-vrste-sedativa

– Zaboravila si jednu sitnicu, a to je da nas uče da bespogovorno vjerujemo medijima a upravo je to što luciferijanska masonerija želi. Pametni traže istinu a glupaci vjeruju masonskoj (medijsko-znanstvenoj) istini.

Miroslav, https://narod.hr/kultura/sola-kako-svijet-postaje-sve-teze-razumljiv-pa-i-upravljiv-teorije-zavjere-ce-imati-funkciju-neke-vrste-sedativa

LAŽ

– I 33 godine nakon utemeljenja, Hrvatska demokratska zajednica svoju političku platformu i program i dalje temelji na postulatima koje je dr. Franjo Tuđman tada zacrtao, a to su domoljublje, državotvornost, narodnjaštvo i demokršćanstvo te iznad svega interes hrvatskog naroda u domovini i diljem svijeta.

Priopćenje HDZ-a u povodu organizacije 100. obljetnice rođenja predsjednika Franje Tuđmana od strane njegova sina Stjepana i drugih domoljuba, Net.hr

OPASNO PITANJE

 – Ponovno postavljamo isto pitanje, koje je dugo godina ostalo bez odgovora: gdje su bili zagovornici ‘zajedničkih vrijednosti, principa i normi OESS-a’ kada je koalicija država članica NATO-a izvršila monstruozno bombardiranje bivše Jugoslavije u 1999.?

Aleksandar Lukaševič, ruski veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču, Tanjug

PODSJEĆANJE

– Čim je došao na čelo stranke, Plenković je rekao da će eliminirati iz nje sve desne i nacionaliste, i bio je iskren, u tome je uspio. Danas je HDZ pozicioniran na lijevom centru. Franjo Tuđman je vodio HDZ koji je imao i desno krilo, koje je odigralo važnu ulogu u stvaranju i obrani Hrvatske, ali Plenković je to krilo eutanazirao. Nije Plenković nikakav autentičan tumačitelj i nastavljač Franje Tuđmana, nema on veze s mojim ocem.

Stjepan Tuđman, sin predsjednika Franje Tuđmana o organizaciji obilježavanja 100. obljetnice njegova rođenja, Net.hr

– I u Kanadi i u Sjedinjenim Državama, prosvjedovanje je zaštićeno pravo svakog građanina. I Kanadska povelja o pravima i slobodama i Ustav SAD-a omogućuju mirno okupljanje i slobodu govora. Slamanje tih mirnih prosvjednika kršenje je osnivačkih dokumenata njihove zemlje.

Daisy Luther, novinarka Noqreporta, https://noqreport.com/2022/02/18/how-to-prepare-for-the-american-freedom-convoy-based-on-whats-happened-in-canada/

UNITARNA BiH

– Zapelo je na onome na čemu je svaki put zapelo – HDZ je nevjerojatno nepovjerljiv, traži nemoguće garancije ili nudi nemoguće modele u kojima bi jedan hrvatski glas vrijedio kao deset bošnjačkih. Aktualni predsjednik HNS-a Božo Ljubić je prije 18 godina odbio Travanjski paket, aktualni predsjednik HDZ-a Dragan Čović je prije devet godina odbio Füleov model, a sada i elektorski model koji su predložili Palmer i Eichorst. Po svakom od ova tri modela, u svim ranijim izbornim ciklusima u Predsjedništvo BiH bi bio izabran Hrvat iz HDZ-a. Međutim, predsjednik HDZ-a se pribojava nekih nemogućih kombinacija i scenarija.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon očekivano neuspješnih pregovora u Neumu između Hrvata i Bošnjaka, Faktor

– Ja sam smatrao da moramo ići u radikalne promjene, jer da se situacija na nacionu sve rješava pokazalo se da to nije niti europski niti demokratski.

Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik na bošnjačkoj BIR TV sanja građansku BiH

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više