Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Vladimir Prelog – hrvatski kemičar i nobelovac

Šef laboratorija organske kemije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu

 

Vladimir Prelog (1906. – 1998.) hrvatski je kemičar i nobelovac. Biti najbolji u struci i u isto vrijeme biti ponizan odličje je velikih osoba i ljudi od karaktera. Jedan od takvih bio je i naš sunarodnjak Vladimir Prelog, kemičar i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1975. godine.

Ovaj u cijelom svijetu poznati znanstvenik i Hrvat rođen je 23. srpnja 1906. godine u Sarajevu, ali već se 1915. s roditeljima seli u Zagreb. Školovao se u Zagrebu, Osijeku i Pragu, gdje je, nakon što je stekao doktorat iz kemije, jedno vrijeme i radio. Godine 1935. vraća se u Zagreb i predaje na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i, u isto vrijeme, radi na znanstvenim istraživanjima iz organske kemije, koja su donijela velike rezultate.

Početkom Drugog svjetskog rata, Prelog odlazi u Švicarsku i tamo se pridružuje slavnom hrvatskom kemičaru i nobelovcu Lavoslavu Ružički. Kad je 1957. Ružička otišao u mirovinu, Prelog postaje šef laboratorija organske kemije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu. Za svoje zasluge i doprinose u toj znanosti Prelog je odabran za najboljeg u svojoj struci i dobio je Nobelovu nagradu. Njegovi kolege iz struke nagradili su njegov uporan, strpljiv i uspješan rad.

Prelog je u svojim mladim danima bio stipendist Hrvatskog kulturnog društva Napredak, kao i Ivo Andrić, još jedan nobelovac. Napredak je posebno ponosan na svoje nobelovce te je utemeljio zakladu za stipendije pod njihovim imenima, da bi pomogao hrvatskim studentima završiti sveučilišnu naobrazbu, pa i postići znanstvene vrhunce.

Svi koji su poznavali Vladimira Preloga, tog slavnog znanstvenika, kažu da ga nije uopće zanimala vlast ili kakva moć nad ljudima. Izbjegavao je takozvano visoko društvo i sve one koji trče za slavom i paradiraju svojim novcem, znanjem ili bilo čim drugim. Bio je tih i ponizan, ali u isto vrijeme šaljiv, pa i ironičan. Dosegao je vrhunce i ostao dosljedan u svojoj ljudskosti i humanosti.

Ne zaboravimo da je Prelog bio ponosan i na svoje podrijetlo i domovinu. To je pokazao i u onim teškim trenutcima kad je 1991., sa još 108 nobelovaca, podigao glas za mir i slobodu svoje Hrvatske.

Vladimir Prelog umro je u Švicarskoj 7. siječnja 1998., a njegovi zemni ostatci počivaju u miru Božjem na Mirogoju u Zagrebu.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Crna ovca

HF

Ne odustajmo – provedimo lustraciju

HF

U čije ime Žigmanov pregovara s vlastima?

HF

Krajnje problematično imenovanje lažnog ravnatelja ZKVH-a

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više