Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Studija: Sloboda u padu u većini država SAD-a

Prosječna stopa individualnog poreza na dohodak za sve porezne obveznike iznosi 13,3 posto

 

Slobode Amerikanaca postupno su smanjene u posljednjih 20 godina, pokazalo je novo istraživanje, a pandemija COVID-19 dala je lokalnim dužnosnicima veće ovlasti nad svakodnevnim životom.

Nova analiza Cato Instituta, washingtonske savjetodavne skupine D.C. koja promiče individualnu slobodu, ograničenu vladu i slobodna tržišta ocijenila je svaku od 50 država u 23 različite kategorije i donijela ukupni rang.

Najviše i najmanje slobodnih država je netaknuto – New York je najmanje slobodan, slijede Havaji i Kalifornija, a New Hampshire, Florida i Nevada su najslobodniji.

Sve tri najmanje slobodne države imaju demokratske guvernere; dvije od tri najslobodnije države imaju republikanske guvernere, osim Nevade, na čelu s demokratom Steveom Sisolakom.

William Ruger i Jason Sorens, istraživači Cato Instituta koji su sastavili godišnje izvješće, rekli su da je njihova analiza pokazala da se pojedinačne slobode ograničavaju na svim razinama. “Iako su se prava nekih značajno povećala u određenim područjima, za prosječnog Amerikanca sloboda se općenito smanjila zbog savezne politike koja uključuje zadiranje u politiku koju su države kontrolirale prije 20 godina”, navode.

Razmotrili su čimbenike koji su se mijenjali ovisno o državi, kao što su oporezivanje, bračni propisi, nošenje sigurnosnih pojaseva u automobilima i kacigama na motociklima te zakoni o marihuani i kockanju.

New Hampshire, čiji slogan je “živjeti slobodno ili umrijeti”, ne iznenađujuće dosegnuto na vrhu ili blizu vrha na većini mjernih podataka – iako su bili na dnu ljestvice za korištenje zemljišta i jednakost vjenčanja.

“Svoju koncepciju slobode temeljimo na okviru individualnih prava. Prema našem mišljenju, pojedincima bi trebalo dopustiti da raspolažu svojim životima, slobodama i imovinom kako im odgovara, sve dok ne krše prava drugih”, napisali su autori. “Ovo razumijevanje slobode proizlazi iz liberalne misli o prirodnim pravima Johna Lockea, Immanuela Kanta i Roberta Nozicka, ali je također u skladu s

utilitarizam Herberta Spencera i drugih koji stvaraju prava.”

Ekonomska sloboda uključuje i fiskalnu i regulatornu politiku. Florida je rangirana kao najslobodnija država, bez individualnog poreza na dohodak. “Florida se posebno dobro snalazi u ekonomskoj slobodi, a još više na fiskalnoj politici”, pišu autori. “Doista, to je naš vrh

države na oba plana. “Regulatorna politika poboljšana je, ali osrednja u usporedbi s fiskalnom stranom”. Slijedi Florida, a treći je New Hampshire.

“Volonterska država nema porez na dohodak, a i državne i lokalne porezne olakšice znatno su ispod nacionalnog prosjeka”, navodi se u izvješću. Ukupno porezno opterećenje New Hampshirea znatno je ispod nacionalnog prosjeka od 8,1 posto. Državna vlada oporezuje manje od bilo koje druge države osim Aljaske. Prosječna stopa individualnog poreza na dohodak za sve porezne obveznike iznosi 13,3 posto, pokazuje izvješće Porezne zaklade iz veljače 2021. godine. Sve tri države imaju republikanske guvernere.

BlabberBuzz, https://www.blabber.buzz/blab/pop/1034140-study-liberty-on-the-decline-in-most-states?utm_source=c-alrt&utm_medium=c-alrt-email&utm_term=c-alrt-GI&utm_content=8iqpQpJCOkpLEYYNdxcwR5x7-cOLdgQ4SuwQ_9O43d78.A

Povezane objave

Trump objavio izjavu o istrazi izborne prijevare

hrvatski-fokus

Razotkriven najveći zločin u povijesti američke nacije

hrvatski-fokus

SAD sustigao Saudijsku Arabiju

HF

Ruski narod i njihov geopolitički savez

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više