Hrvatski Fokus
Kultura

Magični prostor sjećanja Zorana Šimunovića

Iz ciklusa Odrastanje

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Osijeka, radi u Vukovaru u muzeju, Zoran Šimunović, u proteklim je godinama a posebice ove stekao značajna priznanja za svoj predani i kontinuirani rad i to ponajprije od inozemnih galerista koji su pokazali (i pokazuju) iznimno zanimanje za njegov opus velikih formata ulja na platnu, izveden u nekoliko ciklusa. Ponajprije, što je to tako privlačno i zanimljivo u djelu Zorana Šimunovića?

Najprije, svijet koji je stvorio od vlastite memorije, možemo nazvati i magičnim prostorom sjećanja. Najnovije slike pripadaju ciklusu Odrastanje.

Izrazita i brojna simbolika na njegovim slikama sugerira nam i upućuje nas na izvore njegova nadahnuća, na izvore nadahnuća, na djetinjstvo, na sve one predmete koji su ispunjavali život u najranijoj dobi, predmeti koji okružuju dijete, pas, ptica, zečevi, igračke, udaljeni obzor, kasica prasica, zalutala banana, krugovi, savijeni papir, mnoštvo lijepih uspravnih cvjetova…

Između svih elemenata, predmeti i životnih oblika koji egzistiraju u ovim sjećanjima, međusobno je precizno usklađeno, nitko nikome ne smeta, nitko nije suviše, svi su potrebni za suživot.

Zelenkasto plava boja pozadine, koja se prostire poput velikog zastora, kazališnog možda i pretvara sve prisutno u ovim kadrovima u važne glumce jednog nezaboravljenog djetinjstva, koji zajedno svjedoče o iznenadnoj pojava početka odrastanja.

Veliki formati omogućuju slikaru stvaranje gusto naseljenog tajanstvenog i ponekad zaboravljenog svijeta, nekih nevažnih detalja, svijeta koji se pred nama, gledateljima otvara u svoj svojoj punini i složenosti, podsjećajući nas svojim postojanjem i na naše davne prostore sjećanja, pomalo izbrisane i blijede i oni kao da živnu u tom iznenadnom susretu i naše se slike vrate u trenutku, ostavljajući nas nijeme.

Magični prostor sjećanja Zorana Šimunovića kapitalni je ciklus aktualne hrvatske produkcije, emotivan i produhovljen.

Miroslav Pelikan

 

Povezane objave

Monolog nijemog čovjeka

HF

Armenski slikar Minas Avetisjan

HF

Domoljubna

HF

Vrijeme korone nije idealno za moj način života

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više