Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Europa bi trebala prestati financirati Putinov rat – 660 milijuna eura po danu! – kupujući njegovo gorivo

Umjesto toga unosnije je ubrzati proces pretvaranja stotina tisuća domova za socijalno stanovanje u energetski neutralne stanove

 

Ukrajinska kriza vodi do potpunog energetskog siromaštva po ovoj stopi cijena. Ušteda novca ili prelazak na ekološki prihvatljivije alternative, kao što su električni automobili ili solarni paneli, mogući su samo za dio stanovništva. Vlada ne želi ostaviti ljude na hladnoći, što trenutno onemogućuje zabranu nafte i plina iz Rusije.

Smanjenjem cijena sada snižavanjem trošarina i PDV-a, kao što se događa u Nizozemskoj, propuštamo priliku da zapravo učinimo nešto u vezi s našom ovisnošću o plinu i nafti. Baš kao i na početku korona krize, političari moraju pokazati vodstvo i objasniti da je društvo na dramatičnom raskrižju. Da više ne želimo biti ovisni o diktatoru koji bez razloga upada u susjednu državu i bombardira nevine civile. I da bi Europa stoga trebala prestati financirati njegov rat (660 milijuna eura – po danu!) kupujući njegovo gorivo.

Poduzimanjem relativno jednostavnih mjera možemo smanjiti svoju ovisnost u roku od nekoliko godina, izračunala je prošlog tjedna Nizozemska udruga za održivu energiju. A naša vlastita Auke Hoekstra također predlaže niz (manje popularnih) kratkoročnih mjera kojima možemo ubrzati proces.

Dakle, utrošite milijarde koje trenutno trošimo na ovu poreznu mjeru u ubrzavanje procesa pretvaranja stotina tisuća domova za socijalno stanovanje u energetski neutralne i izravnu kompenzaciju najsiromašnijima od siromašnih. A u ostalom se oslonite na inventivnost građana i poduzetnika koji su tijekom korona krize dokazali da su sposobni upravo to. Uklanjanjem tog poticaja sada riskiramo da propustimo značajan napredak u energetskoj tranziciji. Osim toga, nastavit ćemo financirati Putinov rat.

Arjan Paans, Innovation Origins, Nizozemska

Povezane objave

Hercegovački Srbi oduzimaju vodu dolini Neretve i Malostonskom kanalu

hrvatski-fokus

Koliko košta monetarni suverenitet?

HF

Klimatski parametri i promjene

HF

Nepoznata budućnost kreće se prema nama…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više