Hrvatski Fokus
Kultura

Sakralni ciklus Libuše Kirac

Zaslužuje ozbiljnu prezentaciju u adekvatnom prostoru

 

Libuša Kirac suvremena je hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica, autorica je komplesnog opusa, izlagala je na brojnim izložbama.

Važan dio njezine likovne produkcije jesu i brojni sakralni ciklusi, u nekima je zabilježila postojanje mnogih lijepih i srećom sačuvanih crkvica u primorskom dijelu Hrvatske, jednostavno ih je portretirala, tako je i nastao niz freski zatim mnoštvo crteža, vitraja, skulptura u terakoti, reljefa, radovi na drvenoj pjeskarenoj podlozi, poetske mape , više raspela i slika s likom Isusa Krista, posebice freska Krista u veličini 190 x 90 cm.

Osobitost sakralnog opusa Libuše Kirac temelji se na produhovljenom i izrazito emotivnom pristupu motivu i finoj i preciznoj realizaciji u prikazu kako fragilnosti i čvrstine teme, tako stvarnoj ljepoti i protoku teškog vremena.

Služeći se raznolikim likovnim tehnikama,relativno rijetkim danas i vrlo specifičnim vlastitim originalnim rukopisom stvorila je vrlo raznolik i poticajan opus dotičući se tema koji nisu česte u umjetnosti (jednostavno je oživjela mnoge crkvice iz prošlih doba u svojim djelima), te se pridružila vlastitim doživljajem tradicionalnim pristupom ključnim likovima kršćanstva.

Sakralni opus Libuše Kirac zaslužuje ozbiljnu prezentaciju u adekvatnom prostoru, njezino djelo ima sve odlike vrhunske umjetnosti.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Apstraktne ekspresije Mladena Žunjića

HF

Istine su krive

HF

Slikam da bih izmijenio svijet

HF

Carmen i Šeherezada na pozornici Lisinskog

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više