Hrvatski Fokus
Znanost

Poplave su ‘Božja djela’, ali gubici od poplava uglavnom su djela čovjeka

Meteorolog odgovorio podacima nakon što Joe Biden naizgled krivi klimatske promjene za smrtonosna tornada

 

Meteorolog Joe Bastardi uzvratio je predsjedniku Joeu Bidenu jer je naizgled okrivio razornu epidemiju tornada koja je prošlog tjedna pogodila više država za klimatske promjene. Što je Biden rekao? Kada je novinar pitao Bidena doprinose li klimatske promjene smrtonosnim tornadima, Biden je ukazao na klimatske promjene koje navodno povećavaju intenzitet oluja. “Sve što znam je da intenzitet vremena na svim razinama ima neke utjecaje kao posljedicu zagrijavanja planeta i klimatskih promjena”, rekao je Biden. “Specifičan utjecaj na ove specifične oluje, ne mogu reći u ovom trenutku”. “Tražit ću od EPA-e i drugih da to pogledaju”, nastavio je Biden. “Međutim, činjenica je da svi znamo da je sve intenzivnije kada se klima zagrijava. Sve. I očito, to ima neki utjecaj ovdje, ali ne mogu vam dati kvantitativno čitanje o tome.”

Administratorica Federalne agencije za upravljanje u hitnim situacijama Deanne Criswell bila je izravnija. Tijekom intervjua u emisiji CNN-a “State of the Union”, Criswell je rekao da će ekstremno vrijeme “biti naše novo normalno”. “Učinci koje vidimo u klimatskim promjenama kriza su naše generacije”, rekao je Criswell.

Kako je Bastardi reagirao? Slavni meteorolog optužio je Bidena za naoružavanje tornada i podijelio podatke koji pokazuju da teško vrijeme ove godine nije bilo tako teško u usporedbi s prethodnim godinama. “Clueless Joe Biden u akciji opet sa svojim naoružavanjem Tornada. 1) Nasilni tornada se ne povećavaju. 2) ove godine tornada, tuča i vjetar svi zajedno gotovo rekordno niski”, rekao je Bastardi. “Bezumni mediji trebali bi obaviti svoj dang posao i pozvati ga na njega, prozvao sam Trumpa zbog Doriana Jibberisha.”

Podaci koje je Bastardi uključio, a dolaze iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu, izravno proturječe tvrdnjama Bidena i Criswella da je teško vrijeme intenzivnije zbog klimatskih promjena.

  • Prvi grafikon pokazuje da se, s povećanjem emisija ugljika između 1954. i 2014., broj godišnjih tornada nije povećao; U stvari, to se dogodilo.
  • Drugi grafikoni pokazuju da je broj zabilježenih tornada do 11. prosinca 2021. zapravo blizu rekordno niske razine.
  • Treći grafikon pokazuje da je broj lokalnih olujnih izvješća o tuči – od 3.714 do 11. prosinca – znatno ispod prosjeka od 7.979 do istog vremenskog razdoblja.
  • Četvrti graf pokazuje da je broj lokalnih olujnih izvješća o štetnim vjetrovima – 12.780 do 11. prosinca – također ispod prosjeka od 13.996 do istog vremenskog razdoblja.

Jastrebovi klimatskih promjena vole iskorištavati izolirane vremenske događaje kako bi promicali određenu priču o klimi. Međutim, klima, po svojoj definiciji, opisuje vidljive obrasce vremena tijekom dugih vremenskih razdoblja – ne izolirane događaje. Stoga, kada bi klimatske promjene doista potaknule intenzivnije vrijeme, takav bi fenomen bio vidljiv tijekom znatnog vremenskog razdoblja. No, kako je istaknuo profesor sveučilišta Colorado Roger Pielke Jr., podaci američke vlade pokazuju da su, primjerice, tornada sve rjeđa u SAD-u.

“Prema podacima američke Nacionalne meteorološke službe od 2000. do 2020. uočena su samo četiri najjača kategorija tornada (koji su označeni kao F/EF5 tornada) Za usporedbu, od 1954. do 1974. godine 36 (!) uočeni su tako snažni tornada”, pojasnio je Pielke. “Naše istraživanje o oštećenju tornada u Sjedinjenim Državama tijekom više desetljeća pokazuje pad koji ukazuje na stvarni pad incidencije tornada.” Pielke je također istaknuo važnu točku koju treba razmotriti kada političari i oni s dnevnim redom počnu kriviti klimatske promjene za vremenske katastrofe.

“Ako je tako dobro poznato da su katastrofe rezultat složene međudjelovanja društvenih i klimatskih čimbenika, zašto je onda klima obično glavni fokus pozornosti nakon svakog ekstremnog događaja?” Pielke je pisao.

Njegova poanta: Ako drvo padne u šumu, ali ga nitko ne čuje ili ne vidi, je li to zvučalo? Na sličan način, vremenske nepogode – poput one koja se dogodila prošlog tjedna – samo su katastrofe jer utječu na značajan broj ljudi. Ako se u ruralnoj Nebraski spusti teški tornado s vjetrovima od 200 mph, ali ne uzrokuje nikakvu štetu, nitko ne krivi klimatske promjene za takav ekstremni događaj. Kao što je geograf Gilbert White, poznat po svom radu na pomaganju društvu da ublaži utjecaj prirodnih katastrofa, napisao: “Poplave su ‘Božja djela’, ali gubici od poplava uglavnom su djela čovjeka.”

Chris Enloe, https://www.theblaze.com/news/meteorologist-responds-with-data-after-joe-biden-seemingly-blames-climate-change-for-deadly-tornados?utm_source=theblaze-dailyPM&utm_medium=email&utm_campaign=Daily-Newsletter__PM%202021-12-13&utm_term=ACTIVE%20LIST%20-%20TheBlaze%20Daily%20PM

Povezane objave

Uništenje života (2)

hrvatski-fokus

Umro Nenad Bićanić

HF

Kružno gospodarstvo

HF

​​Sveučilište u Bostonu prekršilo pravila stvaranjem soja koronavirusa sa stopom smrtnosti od 80 posto

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više