Hrvatski Fokus
Društvo

Josip Kosor je razumio svoje vrijeme 

Najveća moć alkemije leži u ljepoti i duhu žene!

Josip Kosor (1879.-1961.) spada među najvrsnije, a s Miroslavom Gavranom i među najprevođenije hrvatske pisce. Upravo se moramo pitati kako je tako dugo Kosor ostao zanemaren i gotovo zaboravljen.

Dijelom što pripada malom narodu, dijelom jer kod nas nema kulturne vlasti i kulturne politike još tamo od ministra mađarona I. Kršnjavija. U “Požaru strasti” iz 1912. je naslutio užase Prvoga svjetskoga rata, to je moralni rasap i ludilo čovječanstva prikazan manirom F. L. Goye.

Naime, biblijsku i vječnu temu dobra i zla, Abela i Kaina on oslikava kroz likove dvojice seljaka, jednoga pretjerano popustljivoga i dobroćudnoga, drugoga neandertalskoga.

Ne ćemo kazati da Ilija i Rigalin anticipiraju sraz hrvatsko srpski, jer svaki narod ima vrlina i mana. U Cafe du Dome i u Rotondi iz 1922. Kosor prikazuje Europu, ali i svijet u jednoj živoj ekspresionističkoj paleti, koja udara u bilo (puls) vremena i koja je svojim porukama još i danas aktualna.

Recepcija Kosorovih djela pokazuju da je razumio svoje vrijeme, netko može reći da postoje određene plošnosti, banalnosti i stereotipi u njegovoj radnji, ali ona je životna, a život zna biti i mračan i plitak. Cafe du Dome je mjesto gdje se okupljala talentirana bohemština, ali i hohštapleri i polusvijet, kao što je i Pariz grad najveće umjetnosti i slobodoljubivosti, ali i najnižega poroka od opijuma, prostitucije, perverzije do bezgranične pohlepe i perfidije. Poslužimo se autorovim likovima, neka oni kažu stvarnost svijeta.

Dama, obraćajući se Amerikancu: “Otiđite u Louvre, proboravite tamo neko vrijeme u umjetničkoj atmosferi remek djela velikih majstora i ako imate samo malo srca i smisla za veliku ljepotu, Vi ćete ubrzo zaboraviti da ste živ, zaboravit ćete Ameriku. dolare, zlatne rudnike, bifteke, plantaže i football!… i uopće da postojite na našem planetu i kakovog je roda naš planet – je li muško, žensko ili hermafrodit u sunčanom sistemu!”… “otiđite u Notre Dame i ako imate atom smisla za veličinu ljudskog duha… uvidjet ćete da je vrjednija od čitave Amerike”.

“Što ste na primjer dali Vi Amerikanci? Savršeno još ništa. Tek grubi fatalni materijalizam, koji je uništio pravi duh u čovječanstvu, i to da ste ubili i zatrli od sebe kulturnije Indijance i Crnce…” (grubo pretjerivanje, čak i kao poetska sloboda, op., T.T.).

AMERIKANAC: Nek živi sve samo dobro i sretno, pa bilo u kojoj formi, ma i satanizam!

PRVI: Najveća moć alkemije leži u ljepoti i duhu žene!…

A šta ste dali svijetu Vi Sir… poživinčenje, otupljenost, gruboću i bešćutnost primio je od Vas!

Bacili ste samo u ljudsku krv otrov sumnje u Boga i rasplamtjeli sve ljudske instinkte kao gladne zvijeri!… Trgujete ko robljem ljudskom dušom i snagom! I vi ste jedini kažnjivi pravi krivci koji su prouzročili ovo ratno klanje, gripu i kugu! Vi ste kroz bjesomučnu dolarsku utakmu idilične zemlje i pučine obratili u klaonice, okeane krvi i grobnice!

Naša demoralisana(?!) zemlja tetura od udarca Vašeg dolarskog boksa

DAMA : U gomilama umiru ranjenici i svijet od gripe (španjolice, op., T.T.) u svim linijama. Gripa hara Parizom, svijetom, i zemaljskom kuglom! Gripa, kuga, rat!

PRVI: Prije je ova kavana bila prljava, zamazana mansarda, nu u njoj su sjedili Lenjin i Trocki i priređivali crni petak čovječanstvu!

DRUGI: I po tome je postala glasovita i velika… rendez Vous svih, manje više umjetničkih elemenata Pariza i zemaljske kruglje, a sada kad blješti i sja tko se  stječe tu: teški materijalistički svijet tupoga duha, koji promatra kipove i slike kroz monokle i lorgnete sa razumijevanjem konja i za sve veli: very nice, very fine!

TREĆI: Uz to je Rotonda postala bludnička kuća internacionalnoga perverznog smeća…

U Parizu jednako kao u posljednjem balkanskom ušljivom mjestu, vežu uz zatvor batine… Jedan mi je Srbin pričao da kod njih tuku još i po tabanima  ko đake u turskim školama…dok političke prestupnike i komunističke poslanike mlate vrećicama pijeska po tijelu, da ne ostane modrica.

Koja kineska profinjenost u kažnjavanju kod tih barbara!

DRUGI: Kako to da njemu (patronu, gazdi kafea) policija ide na ruku?

TREĆI : Plaća je PRVI: Pa mi smo na Balkanu! 

TREĆI: Cio svijet živi danas od međusobnog mazanja i podmićivanja!

PRVI: Ko otrovana riba u pučini plovi zemlja u crnom znaku katastrofe svemirskim atlasom… Idiotski puk ne zna da će ta katastrofa biti pospiješena sveopćim razvratom naše epohe…

Dio koji slijedi podsjeća na Glembayeve.

PATRON: “Ja sam bio jučer po podne u Saint Cloud s autom u društvu. Maleni izlet, nu previše se jelo i pilo šampanjca u sjenici trkališta pod brijestovima i vrativši se sinoć kući u olujnom letu – čini mi se usput smo nekoga i pregazili, nu šta te trice – nisu me noge služile više i morao sam za vremena potražiti postelju…”

Ravnatelj: Siromaštvo je najgori porok, to je aksiom milijuna! (i patron i ravnatelj se groze i gade perverznih tipova koji ulaze u kafe da poput vampira vrebaju mlade, ali više mrze siromašne boheme, ljude duha!).

PATRON: Sad je Rotonda u punom jeku slave… Snobizam, materijalizam, idiotizam i kretenizam hodočaste u nju po danu i noći ko fanatični muslimi iz Europe, Azije i Afrike u Meku i Medinu. I ja iz toga moram izbiti milijune, milijune i milijune, razumijete me; akcija, život, zlo, huragan strasti!

Idiotska spoznaja o starosti i smrti; osveta za sve, osobito za ogavnu činjenicu da čovjek mora živjeti! Nek plati slijepi fatum za sve ove muke!

MAURICE: Pariz najviše štiti eksotično, ekscentrično, perverzno…jedan fakir više vrijedi Parizu nego sto bohema ili mirnih buržoa!

AMERIKANAC: Dovedi policiju čitave Europe, ja je se ne bojim; ja opet velim i kričim preko svih okeana, šešir en pokriva prostitucije Pariza ni Europe!

HINDU: Vi jedva možete zamisliti kakvi su ljudi obskurni robovi idiotskih formalnosti ovdje!

INDIJAC: Umwertung alle Werte (preokret svih vrijednosti) zavija stravično od stožera do stožera čitava zemaljska kuglja, a Rusija joj sekundira:”bum, bum!”

Naša je epoha pomahnitala!

HINDU: Svirepe posljedice ovog rata htjelo bi čovječanstvo da baci sa sebe ko sa leđ prljavu košulju, neznajući ludo da za cio krvavi lješinarski gigantski ceh valja platiti moralno i kožom…

Sva je priroda oštećena i Zemlja u svojim osima opasno uzrujana od ratnog karnevala pomora, pokolja, paleža, zatora, potresa, gruvanja i svetrovanja uz nanesenu strašnu moralnu uvredu…

I čovječanstvo vrijeđa, sakati, hromi i slijepi prirodu kao sama sebe… moralno, psihički i kemički!

Tako da ona na kraju kao zlostavljani tigar ili slon pobijesni i uzvraća potresima, vulkanima, ciklonima, povodnjima, geološkim reformacijama i čak savršenom katastrofom planeta!

INDIJAC: Jeste li opazili kako Europejci imaju premalo vizije?

Oni samo da im se povaliti ko prasetu u baru u užitak i razvrat, a misliti i paštati svoju prirodu i ispitivati kroz svoju prizmu svemirsko božanstvo, ni trunka o tome!

Lautrecovska i ekspresionistička atmosfera Pariza u ratu i nakon rata bila je poznata Kosoru iz prve ruke, tamo su stajali velikani epohe (istinski i razvikani), i na tome baudelaireovskome izvoru otrova napajao se i kniževnik Kosor kojega pedesetih u Dubrovniku sreće Krleža (Kosor mu bijaše u mladosti uzor i inspiracija) kao olupinu sređenu konvulzijama XX. stoljeća, ali i vlastitim nemirnim duhom. Krleža ga prima u Akademiju i osigurava mu miran kraj života,

Ivica Matičević jako solidno je shvatio i obrazložio vrijednost Kosora i njegovo mjesto u hrvatskoj i europskoj književnosti, a maestralni Luko Plajetak je priredio Cafe du Dome i Rotondu!

Tako se mi maćehinski odnosimo prema vlastitoj kulturi i ljudima, da nije ni čudo da ih drugi “velikodušno” usvajaju, kad već nemaju svojih! Pritom ne mislim na Bosnu, Crnu Goru i Sloveniju!

Teo Trostmann

Povezane objave

​Kada bi bogataš znao?!

hrvatski-fokus

MUDROSITNICE – Ugovori zaraćenih naroda

HF

AFORIZMI – Ruski sendvič

hrvatski-fokus

Broj spermija kod muške populacije prepolovio se diljem svijeta

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više