Hrvatski Fokus
Kolumne

Ivo Perić o dubrovačkim pomorcima

“Plovila i pomorci iz Cavtata i Konavala u maloj obalnoj plovidbi 1815.-1828.”

 

Dubrovački povjesničar Ivo Perić (Lukar kraj Oklaja, 1930. – Zagreb, 2018.), gimnazijski profesor koji je izrađivao udžbenike povijesti i imao poteškoća burne 1971. godine okušao se najviše u pomorskim temama i temama iz 19. i 20. stoljeća. Bio je ravnatelj dubrovačke Gimnazije 1964.-1974., a u Zavodu HAZU-a znanstveni savjetnik 1974. do umirovljenja. Okušao se i u književnosti, po mojem mišljenju previše romantiziranim stilom.

Njegov nevelika radnja “Plovila i pomorci iz Cavtata i Konavala u maloj obalnoj plovidbi 1815.-1828.” zanimljiva je po imenima pomoraca iz krajeva hrvatskih istočno od Dubrovnika, brodogradnji jer navodi godine i mjesto izgradnje brodova, ali i nosivosti tih velikih barki koje su služile ribarstvu i maloj trgovini. Mi ćemo se zabaviti samo imenima lađica z pokoji usputni komentar.

Konavle su bile 1813. (Napoleon!) podijeljene na Cavtat (1.894 st.), Pridvorje (1.597 st.) i Pločice (1.612 st.); sve skupa 5.103 stanovnika.

Na cijelom području bivše Republike bilo je 524 plovila za ribolov i trgovinu na malo.

Od 48 velikih barki iz Cavtata i Konavala Cavtaćani su bili vlasnici 43, iz Pločica je bilo 4 i iz Oboda 1. (izvješće od 23. 1. 1815., austrijska vlast!)

Imena lađa su najčešće davana po svecima, i to na talijanskom jeziku.

San Niccolo (zaštitnik putnika, time i pomoraca) zovu se 4 barke. 2 barke nazvane po sv. Nikoli vlasništvo su Vlaha Herendije iz Cavtata, jedna je izgrađena na Korčuli 1812., a druga u Gružu 1811. godine (kasnije se naziva 1820. “Obod” po mjestu u Konavlima.)

Sv. Nikola (Vlaha Pokovića) izgrađen je 1815. u Gružu (od 1820. Sofia, što znači mudrost) a ona Mata Kukuljice je izrađena 1817. na Korčuli, i od 1820. se naziva Scipun (Šipun), po špilji u Cavtatu nazvanoj po zmaju.

Vrlo čudno je da od 1820. trojica kapetana mijenjaju ime brodovima zvanima po sv Nikoli.

San Francesco (vl. Baldo Bogišić) izgrađena je 1812. u Gružu, a dvije Marijane su zagonetne jer je Mariana sinonim za Francusku Republiku od 1792., ne vezuje se uz Isusovu majku, već uz zvijezdu mora, Danicu, Veneru!

Naši polupismeni pomorci to nisu znali, ali predstavlja li to ime ulagivanje napoleonskim vlastima?

Marianna je izgrađena 1811. na Korčuli (vl. Andro Sturica), a Maria Anna također 1811. na Korčuli, vlasnik Kristo Litrica.

Providenza (Providnost božanska) 1816. u Gružu (Napoleon je već pao!), Supetar možda nije dobio ime po sv Petru ergo po otočiću ispred Cavtata (vl. Baldo Bogišić)

Dvije se barke zovu La Veloce (hitra, brza), jedna je 1811. izgrađena na Korčuli (vlasnik Petar Casilari), jedna 1810. u Cavtatu (vl. Vlaho Kapetanić)

Sciuperka (vl. Ivo Litrica) je izgrađena 1811. na Korčuli. Šuperka je lokalni greben, a u dalmatinskom dijalektu znači nadvisiti koga, nadmašiti (superare), osobito u kartanju. Riječ je došla iz venetskoga. Šuperak postoji kao prezime. Možda tu ima i neke meni nerazumljive igre riječi, čak i lascivne.

Rondinella vl. Iva Casilari (lastavica, ali i vrsta grožđa), Sirena (vl. Vlaho Poković), Pamela (Frano Casilari), Tramontana (vl. Baldo Bogišić). Tramontana iliti tramuntana (transmontana) je neugodan sjeverac. Perlica (vl. Pavo Baule) je mali biser, Polanka (vl. Petar Lizza, bokeljsko prezime iz Perasta, osim ako Lise nije krivo napisano!). Polanka je tip broda, značilo bi kokošica.

Zavtajka (Cavtajka, žena iz Cavtata), vl. Luka Šodrnja.

Ime Pamela nije se nalazilo u katoličkom kalendaru, prvi put ga rabi u 16. stoljeću engleski pisac Filip Sidney u romanu “Arcadia”, postaje popularna nakon uspješnice S. Richardsona “Pamela, ili Vrlina nagrađena” iz 1740. godine.

Pomella može biti jabučica, a sve te Velike i male jabuke podsjećaju na Evu ili Parisov sud.

Teo Trostmann

Povezane objave

Naftni rat Saudijske Arabije protiv Rusije

HF

Hrvatska vlada talac Milorada Pupovca

HF

Ustavotvorni i (anti)državotvorni reket

hrvatski-fokus

Budan sanjam ubijene male Anđele

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više