Hrvatski Fokus
Hrvatska

Tko stoji iza medijskih manipulacija?

Mnogi su se čudili kako bivši Feralovci napišu 5 članaka u kojima napadaju necijepljene i proglašavaju ih budalama?

 

Često smo pisali i pretpostavljali, a i vi ste se sigurno pitali tko stoji iza medijskih i političkih manipulacija u našim državama. Tko šapće na uho političarima što i kako treba činiti, jer svi vidimo da Plenkovićevi, Vučićevi i drugi ministri su korumpirani mediokriteti čije afere svakodnevno otkrivamo. U realnom sektoru takvi nemaju nikakve šanse, osim čuvati ovce ili kokoši. A i to je možda pitanje, jer su skloni kleptomaniji. Od ovaca i kokoši za par mjeseci ne bi ništa ostalo. Zato i jesu u politici.

Sigurno vam je bilo čudno, kako mainstream mediji istog dana i istog sata, objave identične vijesti o određenom društvenom problemu, a što je često bila klasična manipulacija? Mnogi su se čudili kako bivši Feralovci napišu 5 članaka u kojima napadaju necijepljene i proglašavaju ih budalama?

Nakon objave laži i manipulacije, na scenu gotovo uvijek stupaju razni Faktografi, gušeći istinu, a protagoniste – nosioce istine, nastoje diskreditirati. Portale bez ikakvog dokaza proglašavaju ruskim plaćenicima, dok na njihovim stranicama čitamo listu stranih sponzora tj. međunarodnih organizacija i zapadnih vlada. Netko to mora organizirati, jer slučajnost u današnjem vremenu ne postoji.

Odgovor možda stiže iz Francuske

Vjerojatno sada imamo i odgovor. Istina, mogući odgovori dolaze iz Francuske, ali ne zaboravite da sve što se događa u Francuskoj, događa se i u Hrvatskoj sa zakašnjenjem. Čudna je ta hrvatsko-francuska veza.

U Francuskoj već tjednima gori ispod nogu francuskim političarima i američkoj korporaciji McKinseyu, koje istražuje parlamentarna istražna komisija na čelu s Élianne Assassi, otkrivajući tajne veze između Macrona, njegovih ministara i američke konzultantske kuće McKinsey.

Što je otkrila istražna komisija

15 godina, za vojna, zdravstvena, obrazovna i druga pitanja, Francuska se obraćala konzultantskim tvrtkama, a vrlo često McKinseyu. Što je najgore, osobe iz McKinsey sjede u kabinetima i stvaraju razna izvješća koja služe za javno obraćanje ili izmjene strateških zakona glede mirovina i pandemije. Za vrijeme Macrona, McKinsey je povećao promet s državom za tri puta, nudeći rješenja za mnoga vruća pitanja u obliku raznih izvješća. McKinsey je prema izvjeću francuskih novinara od države Francuke naplatio milijardu eura.

Istražna komisija se s pravom pita, čemu služe političari, kada o glavnim političkim odlukama odlučuje privatna američka konzultantska kuća McKinsey, čije dokumente pronalaze svuda po ministarstvima. Na mnoge govore Macrona, imala je utjecaj ova tvrtka.

Na stranicama McKinsey piše: “Naša se tvrtka etablirala kao svjetski lider u konzaltingu u biofarma sektoru u širem smislu, s više od 3.750 obavljenih misija u proteklih pet godina, s velikim farmaceutskim laboratorijima, ali i s biotehnološkim igračima, proizvođači medicinskih uređaja, generički proizvođači itd. Time smo pridonijeli razvoju osam od deset glavnih marki lijekova na recept i provedbi osam od deset najvećih spajanja i preuzimanja u sektoru.”

Jedan od najvećih farmako-klijeta McKineseya je multinacionalna korporacija Pfizer, čije je cjepivo protiv koronavirusa, putem raznih PR manipulacija, izdominiralo ostala cjepiva.

Još nešto interesantno. Jedan od direktor McKinsey je Viktor Fabius, sin bivšeg kontroverznog ministra Laurenta Fabiusa, koji je danas predsjednik Ustavnog vijeća Francuska, koje je potvrdilo skandalozne odluke oko uvođenja obveznog cijepljenja.

Brojni skandali konzultantske kuće McKinsey

Slučaj Enron

McKinsey je potaknuo Enron da implementira upitne računovodstvene prakse i usmjeri strategiju tvrtke prema trgovini električnom energijom i robom. Enron je sam stvorio bivši konzultant koji je 21 godinu radio u McKinseyju, Jeff Skilling.

Tvrtka je zauzvrat zaposlila mnoge bivše zaposlenike McKinseyja i angažirala tvrtku za dvadesetak projekata. Godine 2001. izbio je skandal Enron i tvrtka je propala preko noći zbog lažnog računovodstva. Riječ je o jednoj od najozbiljnijih prijevara u povijesti Sjedinjenih Država.

Slučaj Boeing

McKinsey je 2006. navodno preporučio da Boeing podmiti indijske dužnosnike za rad rudnika titana. U PowerPoint prezentaciji, McKinseyjevi konzultanti su navodno identificirali osam indijskih dužnosnika koje su korumpirali Boeingovi rukovoditelji. McKinsey je odbacio ove optužbe.

Disidenti zatvoreni u Saudijskoj Arabiji

McKinsey je 2015. odradio misiju vladi Saudijske Arabije kako bi utvrdio mišljenje saudijskog stanovništva o ekonomskim reformama štednje koje su provedene kako bi se kompenzirao pad cijene barela nafte. U bilješci od 9 stranica, McKinseyjevi konzultanti primjećuju da 3 osobe (pisac Khalid al-Alkami, Mohamed Abdulaziz, saudijski disident prognan u Kanadi, i anonimni korisnik interneta koji objavljuje poruke pod imenom Ahmad) formuliraju posebno žestoke kritike u vezi s reformi koje provodi vlada.

Nakon što je McKinseyeva poruka dostavljena, Khalid al-Alkami i dva njegova brata zatvoreni su.

Zdravstveni skandal s opioidima

U prosincu 2020. tvrtka je bila uključena u skandal s opioidima s Purdue Pharmom i Johnson & Johnson. McKinsey je posebno optužen da je poticao proizvođače da propisuju opasne lijekove kako bi povećali svoju prodaju. Pazite ovo je interesantno za broj doza cjepiva Pfizer.

Prema sudskim dokumentima koje su izradili tužitelji, konzultantska tvrtka preporučila je farmaceutskim tvrtkama da se usredotoče na visoke doze koje se smatraju najunosnijim.

Procjenjuje se da se upotreba takvih supstanci na recept učetverostručila između 1999. i 2018., razdoblja obuhvaćenog ovim postupcima, a tijekom kojeg je 500.000 Amerikanaca umrlo od zlouporabe opioida.

U veljači 2021. McKinsey pristaje platiti 573 milijuna dolara za povlačenje tužbi koje je pokrenulo 49 američkih država. Tvrtka nije ni priznala ni odbacila optužbe protiv nje.

Kao i uvijek, za kraj vam nudimo poslasticu

Pred parlamentarnom istražnom komisijom Francuske, direktor odjela za javni sektor McKinseya, Karim Tadjeddine, pod zakletvom je slagao da McKinsey, koji radi s državom, redovno plaća porez u Francuskoj.

Međutim, istražna komisija je na temelju službenih dokumenata zaključila kako Američka konzultantska tvrtka McKinsey, zadnjih 10 godina nije platila porez u Francuskoj, jer je putem fiskalne optimizacija, svu dobit prebacila u poreznu oazu Delaware (SAD).

McKinsey Hrvatska

U Hrvatskoj također postoji tvrtka McKinsey koju vodi Jurica Novak. Glavne misije ove tvrtke u Hrvatskoj, bar ono što je javno dostupno su rodna ravnopravnost, digitalizacija, multikulturalnost, inkluzivnost, feminizam, zdravlje i druge teme. Odmah primjećujemo da se radi o temama koje razbijaju današnje društvo i o kojima svakodnevno pišu razni mainstream mediji. Čudno ili ne?

Političari su prodali svoje države stranom kapitalu čija su sjedišta u poreznim oazama. Ove konzultantske kuće imaju strašnu moć, jer svojim savjetima mogu raditi što god žele. Financijska moć im je neograničena, jer ih plaćamo mi preko državnog proračuna. Bilo bi također interesantno vidjeti tko je u poslovnom odnosu s mainstream medijima, te postoji li direktna ili indirektna veze između oglašivača, konzultantskih kuća i članaka u mainstream medijima. Obećavamo, da ćemo na tome raditi.

Neizbježno pitanja za kraj: “Radi li McKinsey za Vladu i ministarstva Andreja Plenkovića?”. Mi još nismo dobili informaciju, ali je tražimo. Molimo sve koji nešto znaju o tome, da nam se jave na redakcija@logicno.com.

Mislav P., https://www.logicno.com/politika/novi-skandal-mckinsey-se-infiltrirao-u-drzavu-i-naplatio-1-000-000-000-e-plenkovicu-i-ti-si-duzan-odgovore.html

Povezane objave

Kroacija još je živa

HF

Slučaj AUTOPRAONICA

HF

Ima novaca za srpske, talijanske i romske medije, ali ne i za hrvatske

hrvatski-fokus

Rimac-Musk paradoks i sudbina Rimac

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više