Hrvatski Fokus
Kultura

Premijera Verdijeve Traviate u režiji Huga de Ane 21. travnja u zagrebačkom HNK-u

Ovo intimističko Verdijevo djelo bavi se vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao sljedeću opernu premijeru najavljuje, 21. travnja, “Traviatu” Giuseppea Verdija u režiji Huga de Ane i pod ravnanjem Srboljuba Dinića. Kako se ističe u najavi, ovo intimističko Verdijevo djelo bavi se vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. “Traviata” je i napad na malograđanski mentalitet, govori o licemjernosti društvenih razlika koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta.

Nastala prema drami Aleksandra Dumasa “Dama s kamelijama” praizvedenoj u Parizu 1852. godine, praizvedba Verdijeve “Traviate” dogodila se trinaest mjeseci poslije, 6. ožujka 1853. godine u Veneciji, odakle je krenula u svijet kao jedna od najpopularnijih i najviše izvođenih opera.

U središtu je radnje Violetta, pariška kurtizana čiji je lik nastao prema istinitoj osobi, Marie Duplessis, ekskluzivnoj kurtizani čiji je život i smrt inspirirao Verdija za njegovu najpoznatiju operu. “Iznimno smo zadovoljni što postavljamo operu ‘Traviata’ u režiji, scenografiji i kostimografiji Huga de Ane. Usudim se reći da će ovo biti jedna ‘hrvatska Traviata’, čiji će zaštitni znak biti slikar Vlaho Bukovac”, rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian, koji nije želio otkrivati detalje. U ovoj će produkciji jednog od najpopularnijih svjetskih opernih djela nastupit če vrhunski solistički trio u ulogama Violette Valery, Alfreda Germonta i Giorgia Germonta.

Ulogu Violette Valery, koja je među najzahtjevnijima u sopranskom repertoaru te je za svaku solisticu izniman glazbeni i glumački izazov, tumači Lana Kos za koju je upravo nastup u ovoj ulozi na Festivalu Arena di Verona 2011. označio uzlet zapažene svjetske karijere. U alternaciji nastupa Martina Zadro.

Talijanski tenor Raffaele Abete u ulozi je Alfreda Germonta a prvaci Opere Ljubomir Puškarić (i Davor Radić) tumačit će Giorgia Germonta.

Režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje Argentinac Hugo de Ana, koji je dosad postavio više od šezdeset opernih produkcija diljem svijeta, a osobito su cijenjene njegove spektakularne scenografije i začudna upotreba svjetla. Karijeru je započeo u Teatro Colon u Buenos Airesu, nastavio u Čileu i Španjolskoj i od tada surađuje s prestižnim svjetskim opernim kućama. Njegove produkcije uključuju najpoznatija djela klasične operne literature za čija je uprizorenja dobio brojne nagrade.

Koreograf je Michele Cosentino a oblikovatelj svjetla Valerio Alfieri.

Anđelka Felja

Povezane objave

Oslobođeni kolor tekućih ulja na platnu Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Završilo 64. Splitsko ljeto

HF

Hvala ti, Bože, što ja nisam Bog

HF

Biciklist i biciklisti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više