Hrvatski Fokus
Religija

Giovanni Domenico Stratico, talijanski i hrvatski biskup i književnik

Za svećenika je zaređen početkom 1755. godine. Premda svećenik dominikanac, Stratico je bio izrazito slobodouman

 

Stratico [stra:’tiko], Giovanni Domenico (Ivan Dominik Stratik), talijanski i hrvatski biskup i književnik (Zadar, 19. III. 1732. – Hvar, 24. XI. 1799.). Rođen u obitelji grčkih doseljenika. Premda svećenik dominikanac, bio je izrazito slobodouman: o njegovu kavalirskom životu svjedoče i neke memoarske epizode prijatelja mu G. Casanove. Nakon akademske karijere u Sieni i Pisi, gdje je predavao biblijsku egzegezu, bio je biskup u Novigradu (1776) te Hvaru (1784). Aktivni sudionik prosvjetiteljskih diskusija i reformi u Dalmaciji, od nastojanja na unaprjeđenju poljoprivrede (posebno se zauzimao za obrazovanje dalmatinskih poljoprivrednika) do zanimanja za »ilirski« jezik i običaje (među ostalim, preveo je 1788. na talijanski roman Morlaci – Les Morlaques Justine Wynne Rosenberg). Potkraj života napisao je nekoliko vrsnih soneta.

Dominikanac Giandomenico Stratico bio je 46. hvarski biskup, a na to mjesto došao je 1784. godine, nakon što je osam godina upravljao novigradskom biskupijom. Biskup Stratico upravljao je hvarskom biskupijom petnaest godina, do smrti 1799. godine. Ovdje je riječ upravo o ovome crkvenom dostojanstveniku.

Giovanni Domenico (Giandomenico) Stratico rođen je u Zadru na blagdan Sv. Josipa, 19. ožujka 1732., od majke Marije Castelli i oca Giambattista, u obitelji podrijetlom iz Krete, koja se u bijegu pred Turcima najprije doselila u Bari, a potom u Zadar. Otac je u gradu sv. Stošije postao mletački službenik i usto dobio titulu plemića 1752. maloga grada Nina. Giandomenico je imao troje braće, redom svi znameniti: Giuseppe Michele (1728.-1783.) bio je skladatelj i violinist; Simone Filippo (1733.-1829.) studirao medicinu i filozofiju, ali ga je zanimala i matematika, fizika i pomorstvo pa i glazba; njegovom zaslugom u mletačkom Arsenalu otvorena je brodograditeljska škola, te Gregorio (1736.-1806.) koji je bio doktor kaznenog i građanskog prava. Oni su u zadarsko plemstvo primljeni 1798. godine.

Bistra i nadarena dječaka roditelji su povjerili ujku, majčinom bratu Gianantoniju Castelliju, biskupu, koji je skrbio o njegovu školovanju. Studirao je na kolegiju Minerva u Rimu, a potom živio u samostanu Sv. Marije Novele u Firenci. Godine 1763. dobio je katedru za biblijsku egzegezu na Sveučilištu u Sieni, s koje je 1769. premješten u Pizu, a zatim 1772. ponovno u Sienu.

Za svećenika je zaređen početkom 1755. godine. Premda svećenik dominikanac, Stratico je bio izrazito slobodouman: o njegovu kavalirskom životu svjedoče i neke memoarske epizode prijatelja mu Giacoma Casanove. Tijekom boravka u Toskani vodio je vrlo raskalašen život, posvećen ljubavi i užicima, dostojan Casanovin prijatelj kojeg je upoznao u Pizi 1769. Casanova u svom djelu “Histoire de ma vie” hvali njegovu inteligenciju i opisuje osam dana druženja u Pizi.

Novigradskim biskupom imenovao ga je papa Pio VI. godine 1776., odakle ga je, zadovoljan njegovim biskupskim djelovanjem, 1784. godine premjestio u prestižniji Hvar. U Dalmaciji je biskup Stratico aktivni sudionik prosvjetiteljskih diskusija i reformi, od nastojanja na unapređenju poljoprivrede do zanimanja za ilirski jezik i običaje. Objavio je velik broj teoloških djela na talijanskom i latinskom jeziku, pastoralnih pisama, homilija, pogrebnih govora i pjesama, pa čak i “Gospodarsko-agrarnu brošuru” (Venecija, 1790.) (https://www.glasistre.hr/istra/giovanni-domenico-stratico-biskup-novigrada-i-hvara-dostojan-casanovin-prijatelj-postao-uzornim-biskupom-724360). (h.f.)

Povezane objave

Uskrsna pjesma

HF

Još jedna uspješnica Miljenka Stojića: »S njim hodi«

hrvatski-fokus

Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić

hrvatski-fokus

Više terenskih ureda FBI-a surađivalo oko antikatoličkoga memoranduma

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više