Hrvatski Fokus
Znanost

Ekskluzivni intervju: Žena umrla od rijetkog moždanog poremećaja nakon druge doze Pfizerovog cjepiva

Jennifer Deason Sprague oboljela od Creutzfeldt-Jakobove bolesti nakon drugoga cijepljenja Pfizerovovim cjepivom protiv COVID-19 i umrla za pet mjeseci

 

U ekskluzivnom razgovoru za The Defender, Richard Sprague rekao je da je njegova supruga Jennifer oboljela od Creutzfeldt-Jakobove bolesti nakon cijepljenja Pfizerovovim cjepivom protiv COVID-19 i umrla unutar pet mjeseci od primljene druge doze.

Jennifer Deason Sprague, zdrava žena iz Missourija u dobi od 60 godina, umrla je 21. veljače 2022., pet mjeseci nakon što je primila drugu dozu Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19. Jennifer je umrla od Creutzfeldt-Jakobove bolesti (eng. CJD), smrtonosnog degenerativnog poremećaja mozga.

  Zbog važnosti pojave i potvrđene Creutzfeldt-Jakobove bolesti kod osoba cijepljenih protiv COVID-19, čitateljima Hrvatskog fokusa predstavljam najvažnije izvode iz dugačkog razgovora sa suprugom pokojne Jennifer Deason Sprague.

U ekskluzivnom intervjuu za The Defender, Richard Sprague izjavljuje da je njegova supruga primila prvu dozu Pfizerovog cjepiva 29. kolovoza 2021., a drugu dozu 21. rujna 2021. godine. Iako je ostao necijepljen, Sprague je rekao da je njegova supruga cijepljena protiv COVID-19 jer je radila za „Perkins Restaurant Corporation“, koja je zahtijevala da zaposlenici prime cjepivo. Četiri dana nakon druge doze cjepiva, Jennifer je doživjela svoju prvu epizodu „iznenadnog čudnog događaja koji nije mogla objasniti“, dok su ona i njezin suprug bili u kazalištu na večeri (večera i predstava, op.prev.). Sprague je rekao: „Upravo smo završili s obrokom i upravo smo bili u posjeti. Odjednom je rekla: ‘Nešto nije u redu. Molim te, odvedi me sada kući. Ne znam što je to i ne mogu to objasniti.’ Tako da smo propustili kazalište i otišli ravno kući.“

Sljedeći tjedan Jennifer je nazvala svog liječnika i pitala je li epizoda koju je doživjela mogla biti povezana s cjepivom protiv COVID-a. „Liječnik je rekao da je to bila posljedica cjepiva, ona bi to znala nakon nekoliko sati, a ne nakon nekoliko dana,“ rekao je Sprague. Jennifer je počela imati više takvih ‘epizoda,’ a njezina lijeva ruka i bok počeli su drhtati. Dana 13. listopada 2021. Jennifer se ponovno obratila liječniku, koji je propisao „Xanax“ za anksioznost. 

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana simptomi su joj se pogoršali i njezina lijeva strana počela je biti ‘teža’ od desne, rekao je Sprague. To se nastavilo tijekom studenog i prosinca. Liječnik je Jennifer uputio da ostane na „Xanaxu“ jer je mislio da je to anksioznost. 

Jennifer je doživjela još jednu epizodu „događaja koje nije mogla objasniti“ 24. prosinca 2021., samo što je ovaj put epizoda bila gora, rekao je Sprague. Svima se ispričala i rekla da mora ići kući.

Kasnije te večeri, Sprague je odveo svoju suprugu na hitnu, gdje su je liječnici liječili od anksioznosti (tjeskobe) i preporučili pilule koje bi mogla uzeti kako bi „provela noć“. Liječnici nisu mogli pronaći ništa loše, rekao je Sprague. Sljedećeg jutra Jennifer je otišla na posao u ‘Perkins,’ jer su svi zaposlenici morali raditi na Božić. Ali u 10 sati Richard je dobio poziv da dođe po svoju ženu. „Imala je vrlo tešku ‘epizodu’ na poslu”, objasnio je Sprague. „Nije mogla držati pladanj ili točiti kavu”. Sprague je pronašao novog liječnika. Na Jenniferinom terminu 5. siječnja (2022.), liječnica je rekla da se previše liječi tj. da je predozirana te da prestane s time, misleći da će to riješiti njezine simptome, rekao je Sprague. 
Kontrolni pregled bio je zakazan za 10. veljače, ali Sprague je krajem siječnja odveo suprugu Jennifer ponovno kod liječnika jer su njezini simptomi postali teži. 

Sprague je objasnio: „Do ovog trenutka, već sam je morao vući dok hodamo. Išli bismo u trgovački centar i hodali u krugovima kako bi bila u formi kada bi se vratila na posao, ali oko 23. siječnja, kada sam pogledao svoju ženu osjećao sam da trebam nekoga tko će me ohrabriti – ako je ovo  posljedica prekida uzimanja Xanaxa.“

„Bilo joj je teško odijevati se. Ujutro joj je trebalo dva sata da se usredotoči, a njezina je ‘zamagljenost’ u mozgu bila teška. Izgubila bi tok misli. Nakon 30-ak minuta ušao bih u kupaonicu i pitao je li ona dobro… a tuš bi opet bio hladan. U to vrijeme smijali smo se tome.“

„Kad sam ponovno Jennifer odveo liječniku, oni su je samo jednom pogledali i znali da se nešto događa,” rekao je Sprague. Liječnici su učinili krvne pretrage i magnetsku rezonancu, ali rezultati su bili normalni.  „Preporučili su neurologa – jer nešto ipak nije izgledalo kako treba – i psihijatra da vidi je li to psihološko, što je uplašilo Jennifer te je rekla da nije luda”, rekao je Sprague. 

Sprague je potom rekao sljedeće: “Rano te večeri nešto joj se dogodilo u glavi. Nije voljela neurologa jer je želio da ide kod psihijatra, a ona je stalno ponavljala: ‘Ovaj tip misli da sam luda. Ovaj tip misli da sam luda.’ Počela je posrtati. Posrnula je pokušavajući ući u auto. Pozvao sam sina da mi pomogne i odveli smo je ravno kući.” Nakon što su stigli kući, došlo je dvoje Spragueove djece. Nagovorili su Jennifer da se vrati u hitnu.

„Liječnici su odmah napravili još jednu magnetsku rezonanciju i primili je oko 30. siječnja“, rekao je Sprague. U to je vrijeme Jennifer još uvijek mogla samostalno sjediti i hodati. “Tada to nisam znao, ali neurolog je pročitao magnetsku rezonanciju i vidio značajnu promjenu na desnoj strani njezinog mozga i posumnjao na CJD,” rekao je Sprague. “Nisu mi rekli jer su htjeli isključiti sve ostalo.” Liječnici su više puta skenirali Jenniferin mozak i cijelo tijelo kako bi isključili infekcije i rak. “Rekli su da je bila 60-godišnjakinja u tijelu 40-godišnjakinje”, rekao je Sprague. 

Krajem tjedna, Jenniferini liječnici su rekli da trebaju izvršiti lumbalnu punkciju, ali do tada ona više nije mogla sama ustati iz kreveta. 

Sprague je rekao: “U tjedan dana počela je nazadovati tako brzo da je bilo nevjerojatno. Bila je ‘zamagljena,’ bilo joj je teško, vidjela je zmije na zidu – kao da ima demenciju – i trajalo je samo oko tri dana dok taj dio mozga ne bi nestao. Ali nikad nije zaboravila tko sam ja. Uvijek se sjećala tko sam ja.”
Lumbalna punkcija je potvrdila da Jennifer ima Creutzfeldt-Jakobovu bolest, CJD, prionsku bolest. Studija objavljena prošle godine u časopisu „Microbiology & Infectious Diseases“ otkrila je potencijalnu vezu između Pfizerovog mRNA cjepiva protiv COVID-a i prionske bolesti kod ljudi (J. Bart Classen: „COVID-19 RNA Based Vaccines and the Risk of Prion Disease;“ Microbiol Infect Dis. 2021; 5(1): 1-3; https://scivisionpub.com/pdfs/).

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prionske bolesti ubrajaju se u ‘obitelj’ rijetkih progresivnih neurodegenerativnih poremećaja koji pogađaju ljude i životinje. Prionske bolesti obično brzo napreduju i uvijek su smrtonosne.

Na web stranici CDC-a se navodi: „Izraz ‘prioni’ odnosi se na abnormalne, patogene agense koji su prenosivi i sposobni potaknuti abnormalno savijanje specifičnih normalnih staničnih proteina zvanih prionski proteini koji se nalaze u najzastupljenijem obliku u mozgu. Funkcije ovih normalnih prionskih proteina još uvijek nisu u potpunosti shvaćene. Nenormalno savijanje prionskih proteina dovodi do oštećenja mozga i karakterističnih znakova i simptoma bolesti.“

Sprague je rekao kako su se liječnici nadali da Jennifer ima izlječivi autoimuni poremećaj poznat kao ‘mozak u plamenu’ (‘brain on fire’), koji je potaknut napadom antitijela na jedan od ključnih neurotransmiterskih receptora u mozgu. 

Brain on Fire / mozak u plamenu oponaša CJD, ali se može izliječiti, rekao je Sprague. Dakle, „odmah su počeli liječiti Jennifer zbog toga i davati joj steroide, ali to je bilo bez ikakvih rezultata.“  

Osiguranje prestaje plaćati Jenniferinu skrb

Nakon što je Jennifer 12. veljače dijagnosticirana Creutzfeldt-Jakobova bolest, CJD, Jenniferino osiguravajuće društvo je izjavilo da više neće plaćati njezinu medicinsku njegu, a Spragueu je rečeno da se njegova žena neće oporaviti. 

„Ako je ostavim u bolnici, džep mi to neće podnijeti,” rekao je Sprague. “U suprotnom, tu je ustanova za njegu ili ću je odvesti kući na kućnu njegu.” 

Sprague je rekao: “Nagovorio sam bolnicu da joj dopuste da ostane još jedan dan i predložio sam da još jednom pokušaju s rehabilitacijom. Ali sutradan je bilo još gore. …“ Sprague je organizirao hospicijsku njegu u svom domu. „Tijekom svojih posljednjih dana bila je prilično u potpunoj komi,“ rekao je Sprague. “Iako bi ponekad pokušavala razgovarati ili me poljubila.“ 

Sprague je rekao: „Tvoj mozak jednostavno nestaje. Ludo je. Vi ste u svom savršeno zdravom tijelu i vaš mozak jednostavno umre u roku od nekoliko mjeseci.” Jennifer je umrla 21. veljače 2022. u 12:47 sati.

Nakon razgovora za časopis „The Defender,“ Sprague je rekao da će podnijeti izvješće CDC-ovom sustavu za izvješćivanje o nuspojavama cjepiva – sustavu izvješćivanja o ozljedama od cjepiva za koje mu nitko u medicinskoj zajednici nije rekao.

Sprague je rekao da su liječnici bili „potpuno suzdržani“ oko toga je li Pfizerovo cjepivo uzrokovalo Jenniferin CJD, ali su se medicinske sestre zainteresirale za povezanost nakon što su pročitale članak u The Defenderu o Cheryl Cohen, koja je također iskusila brzi sporadični CJD i umrla u roku od tri mjeseca nakon što je cijepljena drugom dozom Pfizerovog cjepiva („Woman Dies of Rare Brain Disease Within 3 Months of Second Pfizer Shot, Doctor Says Vaccine Could Be Responsible;“ The Defender, 31. 8. 2021.).

Sprague je rekao kako on želi da drugi ozbiljno shvate rizike cjepiva protiv COVID-a i razumiju posljedice cijepljenja. On je dodao: “Nikada nemojte uzeti ijednu dozu od ovih cjepiva bez potpunog znanja o tomu što se može dogoditi… bez potpunog znanja da je ovo eksperimentalno. … Ti si laboratorijski zamorčić. Želiš li biti dio toga ili ne?”

„Preuzeo bih posljedice nemogućnosti da nešto učinim jer nisam cijepljen zbog rizika od cijepljenja,” rekao je Sprague. „Ako pogledate rizike i ipak odlučite preuzeti te rizike, to je jedna stvar, ali slijepo prihvaćanje je potpuno pogrešno i protuustavno.“

Izvor:

Megan Redshaw: „Exclusive Interview: Woman Dies From Rare Brain Disorder After Second Pfizer Shot, Husbans Says We’re ‘Guinea Pigs’; “ Children’s Health Defense/The Defender, 28. 3. 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

​​Sveučilište u Bostonu prekršilo pravila stvaranjem soja koronavirusa sa stopom smrtnosti od 80 posto

hrvatski-fokus

Toplinske pumpe su učinkovite i ekološki prihvatljive. Pa zašto se tako rijetko koriste?

hrvatski-fokus

Propast Zapada stoljeće kasnije

hrvatski-fokus

Predavanje posvećeno neandertalcima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više