Hrvatski Fokus
Hrvatska

Otkrivamo najveću aferu ministra Paladine u IGH: Kako je došao do 4,7 milijuna kuna?

Ivan Paladina i ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin

 

INDEX ISTRAGE ekskluzivno otkrivaju kako je ministar Ivan Paladina u poslovima oko preprodaje potraživanja nad građevinskom parcelom u Dubrovniku, koja je bila u vlasništvu IGH, zaradio 622.500 eura, odnosno oko 4.7 milijuna kuna. Naime, Institut IGH imao je nenaplaćeni dug prema Novoj kreditnoj banci iz Maribora, a to potraživanje slovenske banke prema IGH preuzela je tvrtka FROTIP iz Cipra koja je, kako bi osigurala isplatu te tražbine, upisala tražbinu od 333 tisuće eura, na zemljište kompleksa Radeljević u Dubrovniku. Upravo s tim potraživanjem prema IGH trgovao je Paladina za svoju korist i na svoj račun, i to dok je bio šef IGH. 

Kako otkrivaju Index Istrage, Paladina je preko zagrebačkog odvjetnika Tomislava Dumenčića u studenom 2017. godine od te ciparske tvrtke kupio to potraživanje od 333 tisuće eura za nevjerojatnih 27.500 eura, odnosno za svega 8.2 posto vrijednosti. 

Platio 27.500 eura, prodao za 650 tisuća eura

Napravio je to dok je bio predsjednik Uprave Instituta IGH. Vlasništvo nad potraživanjem Paladina je prenio s odvjetnika Dumenčića na sebe kada je otišao iz IGH, točnije u travnju 2018. godine, otprilike u isto vrijeme kada kupuje sporne obveznice IGH o kojima smo opširno pisali. Potraživanje od 333 tisuće eura koje je on kupio za 27.500 eura prodao je za nevjerojatnih 650.000 eura, odnosno zaradio je na tom poslu 2.263,63 posto. Kako pokazuju dokumenti koji su u posjedu Index Istraga, a koje i objavljujemo u ovom članku, postoji osnovana sumnja u kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te prikrivanje istog tajnim ugovorom. Iz svega ovoga čini se da je Paladina svojoj bivšoj tvrtki prouzročio štetu od oko 5 milijuna kuna.

No, krenimo redom. Naše istraživanje krenulo je od ovog dokumenta, zanimali su nas detalji. Suprotno Zakonu o medijima Paladina se branio šutnjom. Paladininu imovinu istražujemo već mjesec dana te smo tom prilikom naišli na podatak da je Paladina na veliki dio zemljišta kompleksa Radeljević u Dubrovniku stavio teret težak 333 tisuće eura. Zanimalo nas je zašto i što se krije iza toga. Paladini smo prvi put postavili pitanje o ovom poslu prije mjesec dana, točnije 7. ožujka, a ponovili ga, s novim detaljima, prije dva tjedna.  

Gljadelkin zbog Dubrovnika odlučio kupiti IGH 

Paladina se i u ovom slučaju, po preporuci PR agencije, odlučio braniti šutnjom i ne želi odgovarati na novinarska pitanja. Odvjetnik Dumenčić, koji je proveo spornu transakciju za Paladinu, rekao nam je kako ne može objasniti svoj postupak zbog, kako kaže, “obveze čuvanja odvjetničke tajne”. No, uspjeli smo na kraju sve istražiti. 

Sve počinje od trenutka kada je Institut IGH, nekada velika građevinska tvrtka koja je redovno dobivala velike natječaje, zapala u financijske probleme nakon 2012. godine kada je otvoren predstečajni postupak. Nitko nije davao previše šansi tvrtki koju je u njenim najvećim danima vodio Jure Radić, dok se nije pojavio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin. 

Ključan potez u stabilizaciji poslovanja IGH bila je dokapitalizacija od 58 milijuna kuna iza koje je stajao Gljadelkin. Posao preuzimanja IGH za Gljadelkina je vodio današnji ministar Ivan Paladina preko svoje tvrtke Delta savjetovanje zajedno s Ruskinjom Alinom Juvakajevom. Nakon što je Gljadelkin preuzeo IGH Paladina je ušao u Upravni odbor te tvrtke krajem 2014. godine, a u ožujku 2015. postao je i šef IGH gdje je ostao sve do prosinca 2017. godine. 

Ključan dokaz. Paladina je dok je bio šef IGH ovlastio odvjetnika da u njegovo ime i za njegov račun kupi dugovanja tvrtke kojoj je na čelu.

Zanimljiva je za ovaj slučaj činjenica da je Gljadelkin zaljubljen u Dubrovnik, a upravo je ondje došao na ideju kupiti IGH. Naime, Gljadelkinu je zapela za oko velika parcela bivše tvornice Radeljević na predjelu Gruž od gotovo 50 tisuća kvadrata, gdje su se nalazili nekadašnja tvornica te dio autobusnog kolodvora. 

Projekt Manhattan u Dubrovniku bio je vrijedan 680 milijuna kuna. Paladina ga nije realizirao 

Vlasništvo nad tom parcelom imao je Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), a Gljadelkin je umjesto kupovine samo te parcele odlučio kupiti cijeli IGH. Kompleks Radeljević predstavlja jednu od najprimamljivijih građevinskih parcela u Dubrovniku, a na tom mjestu trebao se graditi tzv. dubrovački Manhattan.

Projekt poslovno-stambenog kompleksa je bio vrijedan 680 milijuna kuna, predstavljen je prije točno deset godina, a kao rok za završetak radova jedno se vrijeme spominjao kolovoz 2013. godine. Tvornica je razrušena kao i remiza, no do gradnje nikada nije došlo. Već više od desetljeća ondje je ruševina te mjesto za parkiranje. To su do sada bile poznate činjenice o kompleksu Radeljević, no ono što nismo znali je da je Paladina osobno zaradio gotovo pet milijuna kuna na mešetarenju s potraživanjem na taj kompleks. Kako? Odvjetnik za Paladinu kupuje potraživanje od 333 tisuće eura od ciparske tvrtke za cijenu od 27.500 eura. U to vrijeme Paladina je šef IGH.

Sve je krenulo od Nove kreditne banke iz Maribora 

Vratimo se na predstečajnu nagodbu. Naime, u predstečajnoj nagodbi, za razliku od običnih vjerovnika, banke su bile razlučni vjerovnici, odnosno imale su pravo na odvojeno namirenje svojih tražbina iz određenih dijelova stečajne mase i to u punom iznosu duga.

Jedna od tih banaka bila je Nova kreditna banka Maribor iz Slovenije kojoj je IGH dugovao 3.4 milijuna eura, a zalog za te kredite bile su nekretnine u vlasništvu IGH. Za dio tog duga u iznosu 333 tisuće eura zalog je bilo zemljište u Dubrovniku, točnije kompleks Radeljević.

Banka je prodala svoje potraživanje tvrtki s Cipra

U kolovozu 2017. godine tvrtka FROTIP development iz Cipra, čiju je zagrebačku ispostavu vodio ruski državljanin Vladimir Simonenkov, preuzima od ove slovenske banke potraživanja prema IGH za nepoznati iznos. Slijedom preuzimanja tog potraživanja FROTIP upisuje svoje tražbine nad nekretninama u Dubrovniku, točnije na kompleks Radeljević u iznosu od 333 tisuće eura. 

U travnju 2018. godine Paladina više nije direktor IGH pa potraživanje s odvjetnika prebacuje na sebe

Nekoliko mjeseci kasnije, točnije 2. studenog 2017. godine zagrebački odvjetnik Tomislav Dumenčić je s trgovačkim društvom FROTIP Finance Ltd s Cipra potpisao ugovor o kupovini tog potraživanja i to za cijenu od 27.500 eura koja se trebala platiti u cijelosti u sljedećih pet godina uz kamatu od 4.5 posto. 

Paladina angažira odvjetnika da mu kupi potraživanje IGH dok je još šef u toj tvrtki

U ugovoru je odmah i regulirano kako odvjetnik Dumenčić jamči FROTIP-u da će u slučaju prijenosa ili ustupa te tražbine trećim osobama morati tražiti dozvolu FROTIP-a, odnosno izričito je stajalo kako je FROTIP morao pristati na daljnju cesiju od odvjetnika prema trećoj osobi. FROTIP daje suglasnost da se potraživanje prenese na Paladinu. Ta treća osoba je, svjedoči nam ugovor koji objavljujemo, upravo Paladina, koji je u trenutku kad Dumenčić potpisuje taj ugovor s FROTIP-om još uvijek predsjednik Uprave IGH. Da bi bili sigurni da će to završiti u Paladininim rukama, tražila se suglasnost Ciprana.

Da je to pripremljeno za Paladinu, odnosno da je odvjetnik to radio za račun Paladine, dokazuje Ugovor o komisiji između odvjetnika Dumenčića i Paladine od dana 1. 9. 2017. godine. Ugovorom o komisiji, komisionar se obvezuje da za proviziju u svoje ime, a za račun komitenta proda robu ili obavi određenu radnju. Isto dokazuje i ugovor od 16. travnja 2018. godine, kada su odvjetnik Dumenčić i Paladina potpisali Ugovor o prijenosu prava i obveza iz Ugovora o ustupu tražbine od 2. 11. 2017. godine, odnosno kada je Paladina za 27.500 eura kupio potraživanje od 333 tisuće eura.

Paladina u srpnju prošle godine prodaje potraživanje tvrtki kćeri IGH

Razvidno je kako se FROTIP s tim suglasio s obzirom na to da je sastavni dio tog ugovora suglasnost FROTIP-a da Paladina od odvjetnika Dumenčića preuzme to potraživanje prema IGH. Sada je IGH njemu, svom bivšem direktoru Paladini, dugovao taj novac te je Paladina upisao svoje potraživanje prema IGH i to na zemljištu Radeljevića.

Milijuni završili u Podravskoj banci gdje Paladina ima kredit od 10 milijuna kuna

Paladina to potraživanje prodaje za 650 tisuća eura (4.9 milijuna kuna) i to Projektnom Birou P45 koji vodi ukrajinski državljanin Pavlo Smirnov, a koji je bio tvrtka kći IGH. Paladina je prodao potraživanje u srpnju prošle godine, a tražio je uplatu cjelokupnog iznosa na njegov račun u Podravskoj banci u roku od 15 dana. Na Paladinin račun u Podravskoj banci sjeda 650 tisuća eura  U Podravskoj banci, podsjetimo, Paladina je prošle godine podigao kredit od 10 milijuna kuna, a upravo je ta banka bila jedna od onih koja je odustala od obveznice IGH na kojoj je Paladina zaradio gotovo 13 milijuna kuna. 

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index istrage

Ilko Ćimić, https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2354407&index_ref=potpisano_box_m

Povezane objave

Korupcija, difamacija i laž nisu dio europske kulture

HF

Mustafa Golubić – musliman velikosrbin

HF

Zmije u grudima

HF

AFORIZMI – Bandić i imigranti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više