Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Malteški sudac pere svoju nečistu savjest kod unitarnih Bošnjaka

Slobodan Praljak je svojim hrabrim činom ukazao na pristranost Haaškoga suda

 

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove i prvi izabrani sudac u Haaškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius, boravio je u Sarajevu povodom 30. godišnjice od početka opsade grada, a u intervjuu za N1 govorio je o Slobodanu Praljku. Agius je između ostalog komentirao incident u slučaju Praljak. Slobodan Praljak je ispio otrov u haaškoj sudnici dok je slušao presudu njemu i petorici bivših čelnika Herceg-Bosne. Osuđen je na 20 godina zatvora. Praljak je odmah nakon što je čuo da je kriv, ustao i rekao da on nije ratni zločinac i popio otrov.

„Da nije počinio samoubojstvo u sudnici tako javno, malo tko izvan Hrvatske i BiH bi znao da je on osuđeni ratni zločinac“, rekao je haaški sudac. Totalni promašaj suca Agiusa jer je presuda Slobodanu Praljku izrečena prije ispijanja otrova. A da Slobodan Praljak nije samoubojstvo izvršio javno, nego u ćeliji tajno, time bi priznao svoju krivnju. Što bi sucu Agiusu, vjerojatno odgovaralo. A ovako, kada je on to izveo javno, on je prezreo sud koji ga je osudio. To najviše smeta sucu Agiusu. Inače, i da Slobodan Praljak nije ispio otrov nakon presude, svijet bi znao da je Carmel Agius korumpirani sudac kojemu zaštićeni svjedok tužitelja diktira presudu, na montiranom političkom procesu, zatvorenom za javnost gdje je sudbina optuženog zapečaćena i zbog čega je optuženi pripremio otrov, za javno samoubojstvo.

Poseban osvrt zaslužuje ova „tako javno“izjava suca Agiusa. Što je to osim izricanja presude i ispijanja otrova bilo javno u tom procesu? Očito, sudac koji je sudio jedan predmet, nakon njegove presude za taj predmet, sigurno se interesira za stranke iz tog predmeta. Odnosno, za politiku u toj državi, što je bio predmet u njegovu procesu. Nema sumnje, da sudac Agius prati političko stanje u BiH. Odnosno, političku krizu u BiH. Najviše zbog njegove presude Herceg-Bosni?

Svakako, da je sudac Carmel Agius, jedan od odgovornijih za političku krizu u BiH! Kada je kaznio katolike u BiH (Herceg-Bosnu), predao je vlast „Bošnjacima“, odnosno, muslimanima. Pa sad priča besmislice. Mora jer se boji. On zna, da će do revizije njegove presude Slobodanu Praljku doći, kad-tad.

Napokon, kada jednom sucu netko kaže da je on, samo pročitao, prije napisanu presudu kao njegovu, to bi trebao biti problem za tog suca, ili za inoga tko to kaže. Ako sudac dozna za to. Ili netko blizak tom sucu.

Jure Vukić, Tribanj

Povezane objave

Zaboravni bošnjački Suncokret efendija

HF

Turska moderna građevina u zeničkoj školi

HF

Alijinu sinu treba suditi za veleizdaju

HF

Isticanje hrvatskih obilježja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više