Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba slika iz ciklusa Cvijeće u plavoj vazi Ljubomira Radovančevića

Liječnik Radovančević je slikar, neuropsihijatar i psihoterapeut i stalni sudski vještak za medicinu-psihijatriju

 

Izložba slika iz ciklusa Cvijeće u plavoj vazi Ljubomira Radovančevića izložena je u prostoru knjižnice i organizirana je u okviru projekta 65 plus.
Ljubomir Radovančević, neuropsihijatar i psihoterapeut u miru, rođen je 1941. godine u Osijeku. Slika, kako sam kaže „oduvijek”. U štafelajno slikarstvo i tehnologiju uvela ga je Nada Pivac, kasnije profesorica Likovne akademije u Sarajevu, a slikarstvo je učio kod Olje lvanjicki, Jovana Gojkovića, Stjepana Brlošića, Dubravke Babić, Miloša Popovića, Saše Forenbahera i dr. U kiparske tehnike uveli su ga Vera Dajh Kralj, Ante Despot, Nikola Pečko, Nedjeljko Mađer i dr. Godine 1980. magistrirao kao likovni psihoterapeut: „Likovni radovi psihički bolesne djece”. Kao član INSEA – Međunarodnog instituta za edukaciju u umjetnosti, jedan od osnivača Jugoslavenskog centra za likovnu terapiju i dopredsjednik Hrvatskog vizualno-likovnog društva od osnutka. Predavao je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu kolegije iz područja likovne terapije. Cijeli život, na brojnim putovanjima nalazi motive i inspiraciju za slikanje. Gost je uglednih likovnih kolonija te je izlagao na dvjestotinjak samostalnih i kolektivnih izložbi u domovini i inozemstvu, a radovi mu se nalaze u nizu privatnih zbirki diljem svijeta. Također piše haiku, a za svoj umjetnički i profesionalni rad nagrađen je nizom domaćih i međunarodnih priznanja.
Slika u raznim tehnikama, mahom u fazama i ciklusima ponajviše prirodu, pejzaže, vedute i portrete.

Liječnik prim. dr. sc. Ljubomir Radovančević, slikar, neuropsihijatar i psihoterapeut, stalni sudski vještak za medicinu-psihijatriju, nagrađivan za haiku poeziju. Slika u raznim tehnikama, mahom u fazama i ciklusima ponajviše prirodu, pejzaže, vedute i portrete. O njegovim slikarstvu su se izrazili: Matko Peić, Boro Pavlović, Branislav Glumac, Duška Malešević, Antun Babić, Sanja Lazarević, Predrag Goll, Mile Marković, Branko Pražić i dr. (h.f.)

Povezane objave

Izlažu Katarina Ivanišin Kardum i Luka Kedžo

HF

Nakon poplave

HF

Izložba ‘Pohvala ruci’ u Galeriji umjetnina Split

hrvatski-fokus

Prepleteni ciklusi Ivice Malčića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više